Vāc parakstus par IIN avansa maksājuma atcelšanu komersantiem un pašnodarbinātajiem.

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs foto.
Nauda. Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājuma atcelšanu komersantiem un pašnodarbinātajiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Aleksands Butikovs. Viņš uzsvēra, ka pašlaik, sākot no otrā komercdarbības gada, komersantiem un pašnodarbinātām personām ir jāmaksā dubults IIN - pats IIN par pagājušo gadu un papildu arī IIN avansa maksājumi par tekošo gadu.

IIN avansa maksājuma summa tiek aprēķināta Valsts ieņēmumu dienestā (VID), balstoties uz pagājušā gada naudas plūsmu, nevis ienākumu, bet attaisnotie izdevumi netiek ņemti vērā, un vairākumā gadījumu IIN avansa summa ir lielāka par pašu IIN, skaidroja iniciatīvas autors.

Viņš pastāstīja, ka pašam IIN avanss par 2019.gadu tika aprēķināts divas reizes lielāks nekā viss IIN par 2018.gadu. "Tā rodas situācija, kurā komersantam, sākot no otrā darbības gada, tiek piemērota ļoti liela un nepamatota nodokļu slodze," pauda Butikovs, uzsverot, ka šāda pieeja ļoti negatīvi ietekmē uzņēmējdarbības klimatu, atbaida iesācējus un liek reģistrēt savu saimniecisko darbību citās valstīs.

Idejas autors tāpat uzskata, ka nav godīgi prasīt no komersanta vai pašnodarbinātā maksāt nodokli par vēl nepabeigtu periodu, īpaši gadījumā, kad nomaksātā summa gandrīz garantēti būs lielāka par galā aprēķināto nodokli.

Butikova ieskatā šī iniciatīva ļaus samazināt nodokļu slodzi mazajiem komersantiem un pašnodarbinātajiem, veicinās mazo biznesu saimnieciskās darbības reģistrāciju Latvijā, kā arī samazinās birokrātijas slodzi pašam VID.

Tāpēc viņš rosina atcelt IIN avansa maksājumu vai arī padarīt tā maksāšanu par pilnīgi brīvprātīgu. IIN tiks samaksāts pilnā apmērā pēc perioda beigām, un nav nekāda iemesla piespiest uzņēmēju to maksāt avansā, pārliecināts Butikovs, piebilstot, ka, ja šāds iemesls arī ir, tad tas ir saistīts ar VID neoptimizētu darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu