Irānas prezidents: Lai mazinātu spriedzi, jāatceļ ASV sankcijas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānas prezidents Hasans Ruhani otrdien vainoja Vašingtonu saspīlējuma eskalācijā ar ASV un norādīja, ka situācija neatrisināsies, ja netiks atceltas ASV Irānai noteiktās sankcijas.

Ruhani telefonsarunā Francijas prezidentam Emanuelam Makronam sacīja, ka Irāna "efektīvi vērsīsies pret ASV agresiju pret mūsu robežām, kā notriecot ASV bezpilota lidaparātu".

Viņš arī norādīja, ka Irāna nav ieinteresēta spriedzē reģionā un nevēlas karu, arī ne ar ASV.

Ruhani arī sacīja, ka Irāna ir uzticīga 2015.gada kodolvienošanās nosacījumiem, kas tika noslēgta Teherānas un pasaules lielvaru starpā, bet arī var izrādīt elastību. ASV pērn vienpusējā kārtā vienošanos pameta un sāka atjaunot Irānai sankcijas.

"Mēs nedarīsim neko tādu, kas nevar tikt mainīts," sacīja Ruhani, piebilstot, ka viņa valsts atgriezīsies pie vienošanās, ja atlikušās piecas vienošanās valstis - Ķīna, Krievija, Lielbritānija, Francija un Vācija - paturēs spēkā savu vienošanās pusi.

Ruhani atbildēja uz ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu, ka Irānas reakcija uz jaunajām sankcijām esot "ļoti rupja un aizvainojoša".

Teherāna iepriekš bija raksturojusi jaunākās ASV sankcijas kā "pārmērīgas un idiotiskas". "Baltais nams cieš no garīgas atpalicības un nezina, ko darīt," pēc jauno sankciju izsludināšanas sacīja Ruhani.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu