Svelme pārņem pasauli: vai drīkst strādāt, ja tavā darbavietā ir +28 grādi? (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Karstuma vilnis Rietumeiropā
Karstuma vilnis Rietumeiropā Foto: Reuters/EPA/AFP/AP/Scanpix

Pasauli pārņemot svelmes viļņiem, arī Latvijā aktuāls kļūst jautājums par pieļaujamo gaisa temperatūru darbavietās. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem Latvijā darbavietās, kur darbiniekiem fiziskas slodzes nav, pieļaujamā gaisa temperatūra ir +28 grādi, intervijā Latvijas Radio skaidro  Valsts darba inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

Viņa uzsver, ka par to, kā mēs jūtamies darbavietā, pēc likuma ir atbildīgs darba devējs.

Tas ir atkarīgs arī no darba devēja godaprāta pret saviem darbiniekiem. Zariņa norāda, ka, sākoties karstajam laikam, godprātīgie darba devēji pārkārto savu strādnieku darbalaiku tā, lai viņiem nebūtu jāstrādā svelmē. Piemēram, darba diena tiek sākta pulksten 4 no rīta un turpinās līdz svelmes iestāšanās brīdim. Tad ir pārtraukums, un darbs tiek turpināts vakarā. Tā, protams, nedara visi.

Ja tas iespējams, darba devēji, kuri rūpējas par savu dabinieku veselību, svelmainajās dienās ļauj saviem darbiniekiem strādāt attālināti - no mājām vai parkiem, kur ir vēsāk.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem darbs bez fiziskas slodzes, piemēram, pie datora, ir pieļaujams telpās, kur gaisa temperatūra ir līdz +28 grādiem. Ja ir minimāls fizisks darbs, tad darbs pieļaujams pie gaisa temperatūras līdz +27 grādiem. Ja smagāka fiziska slodze - līdz +26 grādiem.

Zariņa norāda, ka paralēli jāmēra arī gaisa plūsmas ātrums. Šie noteikumi stājušies spēkā 2010. gada 1. janvārī un ir saistoši tām darbavietām, kuras izveidotas uz to brīdi. Tām darbavietām, kuras izveidotas līdz 2010. gada 1. janvārim šie noteikumi ir rekomendējoši.

Valsts darba inspekcija līdz šim saņēmusi 12 iesniegumus, kuros biroju, pašvaldību un medicīnas iestādēs strādājošie sūdzas par darba apstākļiem darbavietās. Interesanti, ka nemaz nesūdzas lauksaimnieki, būvnieki, kuri visvairāk laika pavada strādājot svelmē, norāda Zariņa, aicinot cilvēkus ziņot, ja tiek novēroti šādi pārkāpumi.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu