Zīle: Nepareizi, ka pretēji vēlēšanu rezultātiem notiek virzība par labu Timmermansam EK prezidenta amatā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas parlamenta deputāts Roberts Zīle
Eiropas parlamenta deputāts Roberts Zīle Foto: Evija Trifanova/LETA

Tas ir nepareizi, ka pretēji Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātiem notiek virzība uz to, lai Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam nominētu sociālistu kandidātu Fransu Timmermansu, pauda Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

EP vēlēšanās Eiropas Tautas partija (ETP) ieguvusi 182 vietas, savukārt Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa ieguvusi 154 vietas, liecina vietnē "velesanurezultati.eu" publicētā informācija.

Zīle norādīja, ka vēl pirms tika paziņots, ka sarunas par Eiropas Savienības (ES) augstāko amatu sadali atliktas līdz otrdienai, gan viņa rīcībā esošā neoficiālā informācija, gan oficiāli ziņotais liecināja, ka Timmermansa nominēšana izskatās ticama.

Politiķis pauda, ka šāds scenārijs iezīmējas pēc ļoti nepārdomātas vienošanās, ko Vācijas kanclere Angela Merkele panāca kopā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, un ko atbalsta arī Spānija un Nīderlande.

Zīle akcentēja, ka tādā veidā tiek novājināta un "jaņos" paliek ETP. Ar šādu iznākumu nav apmierināts ne tikai Ungārijas premjers Viktors Orbāns, par to nevajadzētu būt apmierinātam arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kurš situācijā, kad Merkele pati pieņem lēmumu, būtu varējis nevest sarunas šajā jautājumā, norādīja EP deputāts.

Politiķis uzsvēra, ka Austrumeiropā un Centrāleiropā kreisie ir zaudējuši, tāpēc sociālistu pārstāvja izvēlēšanās par EK prezidentu var radīt pretrunas. Tas nozīmētu koncentrēšanos uz lielākas sociālās palīdzības sniegšanu, kas ES liks konkurētspējā zaudēt ASV un Ķīnai, kā arī, augot labklājībai Rietumeiropā, varētu palielināties no Austrumeriopas aizbraukušo skaits, šādas potenciālas negatīvas sekas iezīmēja EP deputāts.

Zīle pauda, ka būtu pārsteidzoši, ja tomēr notiktu izmaiņas attiecībā uz to, kurš ieņems EK prezidenta amatu, ņemot vērā, ka nedz Makronam, nedz Spānijas politiķiem nav izdevīgi atkāpties no iegūtās pozīcijas.

Kā ziņots, ES dalībvalstu līderiem nav izdevies vienoties par bloka augstāko amatu sadali, un tālākās sarunas atliktas līdz otrdienai, pēc 20 stundas ilgušajām sarunām pavēstījis Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska pārstāvis Prebens Āmans.

Samits atsāksies otrdien plkst.12 pēc Latvijas laika, informēja Āmans.

Iepriekš anonīmi avoti diplomātu aprindās izteicās, ka dalībvalstu līderi tuvojas kompromisa noslēgšanai par bloka augstāko amatu sadali, kas paredzētu uz EK prezidenta amatu nominēt sociālistu kandidātu Timmermansu.

Vienlaikus avoti uzsvēra, ka pašlaik vēl nekādi lēmumi nav pieņemti.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu