Kā izvēlēties ilgtspējīgas preces: deviņu krēslu stāsti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Lielākoties preču ietekme uz klimatu tiek saistīta ar to ražošanā izmantotajiem materiāliem, tāpēc esošās preces var uztvert kā nākotnes izejmateriālu avotu. Lai paildzinātu preču dzīvi, tām jābūt radītām, domājot par visu preču aprites loku, tāpēc ilgtspēja nav tikai materiālu izvēle, uzsver Kerolaina Rīda (Caroline Ried), IKEA ilgtspējas attīstības vadītāja no Zviedrijas. Viņa iepazīstina ar deviņu krēslu stāstiem un dažādiem veidiem, kā dzīvot ilgtspējīgi.

“Visiem mūsu ikdienas lēmumiem var būt pozitīva ietekme uz planētu: gan dodot priekšroku augu izcelsmes, nevis gaļas hotdogam, gan automašīnas vietā izvēloties pārvietoties ar velosipēdu,” saka K. Rīda.

Pēc viņas teiktā, uzņēmums tic, ka gan uzņēmumiem, gan patērētājiem ir jādod savs ieguldījums, lai veidotu labāku nākotni mūsu planētai.

“IKEA ir svarīgi nodrošināt preces un pakalpojumus, kas ļautu klientiem radīt pozitīvas pārmaiņas un patērēt preces ilgtspējīgi. Ja šādi risinājumi nav dārgi, ir pievilcīgi un pieejami daudziem, tad ilgtspējīga dzīve mājās kļūst vienkārša un ērta,” saka ilgtspējas attīstības eksperte.

IKEA ir apņēmies līdz 2030. gadam pāriet tikai uz atjaunojamu vai pārstrādātu materiālu izmantošanu savos produktos. Jau līdz 2020. gadam visos zviedru mēbeļu giganta veikalos un restorānos pasaulē vairs netiks izmantoti un pārdoti vienreizlietojamie plastmasas priekšmeti, savukārt auduma ražošanā izmantotais poliesters būs 100% pārstrādāts.

“Tikmēr klientiem vajadzētu izvērtēt, vai prece, ko viņi vēlas iegādāties, ir radīta, domājot par ilgtspēju. Kā to atpazīt? Izvērtējot preci, uzdodiet sev šos jautājumus: vai tā ir viegli kopjama, izjaucama un pielāgojama, lai kalpotu pēc iespējas ilgāk. Ja kādu lietu mājās aizstāj ar citu, tad tā nav vienkārši jāizmet – varbūt vari to atdot kādam citam, izmantot detaļām vai vismaz parūpēties, lai tā nonāktu pārstrādē un netiktu vienkārši izmesta,” saka ilgtspējas attīstības vadītāja.

Lai paskaidrotu, cik dažādi ir aspekti, kas padara preces ilgtspējīgas, Kerolaina Rīda iepazīstina ar deviņu dažādu krēslu stāstiem.

IVAR

Ražots no ilgtspējīgi iegūta un atjaunojama priedes koka – atjaunojama resursa, kas nepiesārņo vidi. Šis krēsls ir radīts, domājot par to, lai to varētu viegli kopt, labot un ilgi izmantot. Ja tas tiek nosmērēts vai saskrāpēts, to var viegli labot, izmantojot dzēšgumiju vai smilšpapīru. Kad krēsls ir savu laiku nokalpojis, to var viegli izjaukt un nodot pārstrādei.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

VIMLE

Dīvānu sērija VIMLE ļauj kombinēt dīvāna moduļus, kā vien nepieciešams: ja jūsu ģimene kļūst lielāka vai pārvācaties uz plašāku mājokli, dīvānam var pievienot papildu daļas un turpināt to izmantot. Tāpat ir iespējams nomainīt dīvāna pārvalkus un iegūt pavisam jaunu izskatu.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

HENRIKSDAL

Klasiska dizaina krēsls, kura pārvalks ir mazgājams, maināms un ražots no ilgtspējīgas kokvilnas. Arī šo krēslu var lietot ilgi, palaikam izmazgājot vai nomainot pārvalkus.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

ODGER

Šis krēsls ir radīts, lai to varētu viegli izjaukt un salikt, neizmantojot nekādus instrumentus – tas nozīmē, ka īpašnieks var viegli paņemt krēslu līdzi, pārvācoties uz jaunām mājām. Turklāt krēsls ir ražots no atjaunojama koka un pārstrādātas plastmasas kompozītmateriāla.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

MARIUS

Viegli krēsli, ko var ērti salikt vienu uz otra – šāda veida krēsli ir viegli pārnēsājami un izmantojami svētkos un citos pasākumos. Tos ir viegli izjaukt un to dzīves beigās – pārstrādāt. 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

ANTILOP

Šo krēslu ir viegli lietot, tīrīt, salikt un izjaukt, tāpēc to var ērti nodot tālāk nākamajiem īpašniekiem, kad pašu bērns no krēsliņa ir izaudzis. Kad krēsliņu vairs nevar lietot vai atdot citiem, to var nodot pārstrādei.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

MASTHOLMEN

Viegls, ērts un elegants krēsls, kas ražots rotangpalmas – atjaunojama un dabīga materiāla.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

IKEA PS 2012

IKEA rada savus produktus tādus, lai tie būtu izturīgi, ilgi izmantojami un to dizains būtu skaists un vienmēr moderns, tāpēc, piemēram, šis krēsls var iegūt jaunu dzīvi un īpašnieku. Ja sākotnējais īpašnieks vēlas pārmaiņas, viņam jāatceras, ka kādam citam šis priekšmets var būt noderīgs. Lietotas preces ir ilgtspējīga izvēle.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

FROSTA

Daudzus IKEA produktus var viegli “uzfrišināt” un padarīt individuālus – piemēram, šo krēslu, kas ir ne vien ražots no atjaunojama un ilgtspējīgi iegūta koka, bet arī ir viegli pārkrāsojams, apgleznojams vai kā citādi uzlabojams.

Foto: Ikea/Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu