Nenovērtētā, bet skaistā hosta. Praktiski padomi to stādīšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lielākajai daļai cilvēku priekšstats par hostām aprobežojas ar kapiem vai neinteresantu zaļu lapu ceru. Bet atliek vien atbraukt uz puķkopes Gunas Rukšānes dārzu, lai dzirdētu: „Nudien nezināju, ka tās var būt tik skaistas un daudzveidīgas!”

Hostām Gunas Rukšānes dārzā ierādīta goda vieta un šeit, viena par otru skaistāka no pavasara līdz pat rudenim dižojas 200 hostu šķirnes. Sākot ar lietussarga izmēra lapām, līdz pasaulē mazākajai hostiņai, kuru knapi var pamanīt rūpīgi iekoptajā apstādījumā. Nav daudz augu ar tādu dažādību, krāsu variācijām – no baltas līdz tumši zilganai un tādu konfigurāciju – no spīdīgām līdz matētām, no gludām līdz rievainām vai krokotām lapām. Tās ir lapas, kas iznes visas zaļās krāsas variāciju gradācijas un nenovērtēti ir arī ziedi. To ziedlapas ir kā stariņi ar ārā izšautu mēlīti, ārkārtīgi jauki smaržo un lieliski izskatās puķu pušķī, lai gan floristi pamatā izmanto tikai lapas.

Foto: Pixabay

Gunas Rukšānes padomi hostu stādīšanai:

Hostas ir izteikti ēnmīļi, tāpēc tās jāstāda ēnainā vietā. Galvenais, kas jāievēro izvēloties to augšanas vietu - hostas ir ilgmūžīgas. Labos apstākļos vienā un tajā pašā vietā tās bez pārstādīšanas var augt gadu desmitiem.

Apgalvot, ka kāda no hostām mīl sauli, nebūtu pamata, bet ir vairākas hostu šķirnes, kuras pacieš sauli un neapdeg.

Tās ir ar izteikti biezām lapām, un ir sastopamas visās krāsu grupās, piemēram, zilganās Camelot, Big Daddy, dzeltenkrāsu Richland Gold, Sun Power, Orange Marmelade, gan arī raiblapu Grand Marquee, Nothern Halo. Saulē noteikti nevajadzētu stādīt plāno un balto lapu hostas, jo tās var apdegt.

Foto: Pixabay

Hostas ar lielu baltās krāsas koncentrāciju (Shiro Kabitan, X-rated, White Christmas, Masquerade u.c.) ir lēnas audzējas, tās ir labi jāmēslo pavasarī un jāraugās, lai tām visu vasaru netrūktu mitruma.

Hostām ar milzīgajām un plānajām lapām saulē iztvaikos daudz mitruma, savukārt baltās apmales vai vidus iekrāsojums hlorofila trūkuma dēļ ir izteikti plāns un var izdegt.

Arī zilo un zaļo lapu hostas intensīvāku krāsu parādīs pusēnā vai ēnā.

Svētdien, 7.jūlijā Gunas Rukšānes saimniecībā Jaunrūjas norisināsies pirmie hostu svētki, kuru laikā varēs iepazīties ar hostu daudzveidību, uzzināt visu par to stādīšanas un audzēšanas principiem un piedalīties floristikas nodarbībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu