Tramps “saiet grīstē” un paziņo, ka 18. gadsimtā amerikāņiem bija lidostas (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Al Drago/CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps savā 4. jūlija runā pamatīgi nošāvis greizi, paziņojot, ka kontinentālā armija Neatkarības kara laikā 18. gadsimta 70. gados britiem atņēmusi pat lidostas.

Savā stundu garajā runā Tramps lielākoties izvairījās pieminēt politiku, slavinot Amerikas militāros sasniegumus Neatkarības karā pret Lielbritānijas Karalisti, kas ilga no 1775. līdz 1783. gadam.

“Mūsu armija kontrolēja gaisu, bombardēja nocietinājumus, sagrāba lidostas, tā darīja visu, kas tai bija jādara, un Makhenrija fortā zem raķešu sarkanā mirdzuma panāca neko citu kā uzvaru,” runā teica Tramps.

Kā jau daudzi klausītāji zināja, lidostas un militārās lidmašīnas tika izgudrotas vien 20. gadsimtā. Pirmais veiksmīgais lidojums izdevās brāļiem Raitiem 1903. gadā, kurus Tramps arī uzteica agrāk savā Neatkarības dienas runā.

Citi uzmanīgākie klausītāji uztvēra arī otro kļūdu Trampa teiktajā, proti, viņa atsauksmi uz Makhenrija fortu un raķešu sarkano spīdumu. Zināms, ka “Baltimoras cīņa, kuras laikā tika uzrakstīti vārdi: “zvaigžņu apmirdzētais karogs”, norisinājās 1812. gadā, nevis Neatkarības kara laikā.

Vēlāk Tramps savu kļūdu skaidroja ar to, ka titru mašīnai, ko viņš izmantojis, lai nevajadzētu runu atcerēties no galvas, bijušas tehniskas problēmas.

“Titru mašīna atradās ārā, un vispār bija grūtu redzēt, kas tur rakstīts, jo lija lietus. Tiesa, par spīti lietum, tas bija fantastisks vakars,” Tramps teica žurnālistiem.

Internetā parādījušās jau neskaitāmas “memes” par Trampa pieminēto lidostu sagrābšanu 18. gadsimtā, kā arī izveidotas dažādas mirkļbirkas vietnē “Twitter”.

Prezidentūras laikā Tramps ir vairākas reizes “paklupis” savās vēstures zināšanās. 2017. gadā viņš paziņoja, ka Endrjū Džeksons varēja novērst Amerikas pilsoņu karu. Tiesa, Džeksons nomira 16 gadus pirms pilsoņu kara sākuma. Savukārt telefonsarunā ar Kanādas premjerministru Žistēnu Trido Tramps, atsaucoties uz 1812. gada karu, teica: “Vai tad jūs, zēni, nenodedzinājāt Balto namu?” Zināms, ka Balto namu nodedzināja nevis Kanādas, bet Lielbritānijas militārie spēki.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu