Foto: Narvā durvis ver iespaidīgs kriptobiznesmeņu lolots tehnoloģiju centrs

rus.postimees.ee
CopyLinkedIn Draugiem X

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums "BurfaTech", kas agrāk Igaunijā nodrošināja interesantus ar kriptovalūtu ieguves tehnoloģijām, Narvas tehnoloģiskajā parkā "Enefit" atvērs Ziemeļeiropā lielāko augstas produktivitātes skaitļošanas centru, kam būs aptuveni četrus megavatus liela jauda.

Centra celtniecībā investēti vairāk nekā desmit miljoni eiro. Pašreiz centrā notiek iekārtu testēšana, un tuvākajos mēnešos centrs pilnvērtīgi sāks savu darbību, teikts uzņēmuma "BurfaTech" ziņojumā presei. 

"BurfaTech" produktu attīstības direktors Vitālijs Pavlovs sacīja, ka uzņēmumam tas ir jauns biznesa virziens, kā mērķis ir nodrošināt dažādu mākoņpakalpojumu nonākšanu starptautiskajā tirgū. Centrs saviem klientiem visā pasaulē nodrošinās mākoņpakalpojumus, kas saistīti ar grafisko noformējumu un mākslīgo intelektu, kā arī ar izglītību internetā. 

Tiek prognozēts, ka "BurfaTech" centrs Narvā patērēs lielu daudzumu elektroenerģijas - vidēji 30 gigavatstundas gadā. Līdz ar to, uzņēmums kļūs par vienu no nozīmīgākajiem elektroenerģijas patērētājiem visā Igaunijā. Salīdzinājumam, līdzvērtīgs elektroenerģijas patēriņš gadā ir atsevišķām Igaunijas pilsētām. Līdzīgu daudzumu elektrības gada laikā patērē visi vairāk nekā 5000 Pelvas iedzīvotāji. 30 gigavatstundas gadā tiek patērētas arī Rakveres 15 000 iedzīvotāju ikdienas pamatvajadzību nodrošināšanai.

"Ideja radīt pašiem savu, augstas produktivitātes skaitļošanas centru mums radās 2017. gadā. Tā īstenošanas iespējas mēs izpētījām paralēli Islandē, ASV un Krievijā, kā arī šeit, Igaunijā. Šī procesa laikā arī radās saziņa ar "Enefit" tehnoloģisko parku. Celtniecības procesa sākumā tika veikts liels sagatavošanās darbs," atminas "BurfaTech" valdes loceklis Ivans Turigins. 

"Protams, ka centra atrašanās vieta mums dod zināmas priekšrocības attiecībā pret konkurentiem. Tas atrodas apsargājamā teritorijā pie Narvas elektrostacijas. Tas, pirmkārt, nodrošina mums augstu drošības pakāpi, kas ir viena no galvenajām mūsu klientu prasībām. Otrkārt, mēs varam ievērojami samazināt izmaksas par elektroenerģiju, kā arī ieekonomēt citās nozīmīgās pozīcijās," sacīja Turigins.

Pēc "Enefit Energiatootmine" valdes locekļa Jānusa Rattura vārdiem, "Enefit" tehnoloģiskais parks ir paredzēts klientiem ar ļoti augstu elektroenerģijas patēriņu. Elektrība šajā parkā tiek iepirkta par cenu, kas sevī neietver maksu par elektrotīkla izmantošanu. Līdz ar to uzņēmumi, kas atrodas "Enefit" tehnoloģiskajā parkā pie Narvas elektrostacijas, gūst būtisku priekšrocību attiecībā pret konkurentiem. 

"Būtiski atzīmēt, ka klienti ar ļoti augstām prasībām elektroenerģijas patēriņa jomā ļaus precīzāk plānot elektrostacijas darbību," sacīja Ratturs. 

"BurfaTech" grupas uzņēmumi jau ir nodarbojušies ar līdzīgu centru administrēšanu gan Ķīnā, gan Islandē. Tagad, ņemot vērā jaunos plānus, "BurfaTech", visticamāk, konsolidēs lielāko daļu savas darbības un pārvedīs to uz Narvu. 

""Enefit" parks mums ir ļoti labs partneris. Salīdzinot ar to pašu Islandi, Narva piedāvā daudz pievilcīgāku darba atmosfēru, tāpat arī vietējās varasiestādes ir noskaņotas uz labu sadarbību. Vēl jo vairāk - cena par elektroenerģija ir ļoti pievilcīga un saglabājas adekvātas konkurences līmenī," sacīja Turigins.

"BurfaTech" uzskata, ka galvenie Narvas skaitļošanas centra klienti būs vidējie uzņēmumi, kas darbojas starptautiskā tirgū. Visi klienti varēs saglabāt sadarbību ar "BurfaTech", jo uzņēmums, neraugoties uz pāreju uz jauno centru Narvā, nepārtrauks iepriekš noslēgtos sadarbības līgumus. 

Paredzams, ka Narvas "BurfaTech" skaitļošanas centrā tiks izmantotas monitoringa sistēmas, kas tiks vadītas attālināti ar mākslīgā intelekta palīdzību. Šādi tiks īstenots gaisa temperatūras, mitruma un ēkas ugunsdrošības monitorings. Mākslīgais intelekts arī sekos līdzi un vadīs elektrodrošības sistēmas darbību. Lai nodrošinātu galveno centra iekārtu drošu darbību, jaunā centra telpās tiks uzstādītas mūsdienīgas ugunsdzēsības un dūmu uztvērējierīces. Jaunais "BurfaTech" centrs tiek finansēts no paša uzņēmuma līdzekļiem. Prognozēts, ka investētos līdzekļus uzņēmums atpelnīs aptuveni trīs gadu laikā. 

Igaunijas uzņēmums "BurfaTech OU" nodrošina mākoņpakalpojumus dažādu nozaru speciālistiem, to vidū arī kriptovalūtu ieguves uzņēmumiem. Tāpat uzņēmums būvē vairākus skaitļošanas centrus un datu uzglabāšanas krātuves, piesaistot savā darbinieku lokā vadošos speciālistus no Igaunijas zinātniskajām iestādēm. 

Agrāk, kad "BurfaTech" specializējās uz kriptovalūtu ieguvi, tās nosaukums bija "Hashcoins". Tomēr pirms gada uzņēmuma nosaukums tika mainīts saistībā ar holdinga grupas nosaukuma maiņu. Līdz ar to tika paplašināta uzņēmuma darbība - paralēli kriptovalūtu ieguvei, tāpat notika dažādu tehnisko risinājumu un pakalpojumu izstrāde un piedāvāšana plašākai publikai. 

Pašlaik uzņēmumā "BurfaTech" strādā 33 darbinieki. Kopējais Igaunijas tehnoloģiju uzņēmuma aktīvu apjoms ir 16,4 miljoni eiro. Kā liecina finanšu atskaites par darbību pagājušajā gadā, uzņēmuma apgrozījums bija 17,8 miljoni eiro, bet tīrā peļņa - 10,6 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu