Norvēģija konstatē radiācijas noplūdi no 1989.gadā nogrimušas padomju atomzemūdenes

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

Norvēģijas zinātnieki konstatējuši, ka no 1989.gadā Norvēģu jūrā nogrimušas zemūdenes izdalās neliels radiācijas daudzums, vēsta aģentūra AP. Taču radiācijas noplūde neapdraudot cilvēkus vai jūras iemītniekus.

Norvēģijas Jūras pētījumu institūta pētniece Hilde Elīze Heldala norādīja, ka radiācijas piesārņojuma līmenis "nav tik augsts, lai būtu jāsatraucas".

Institūts izmērījis, ka radiācijas daudzums ūdenī nogrimušās zemūdenes tuvumā ir apmēram 100 bekereli uz litru, kamēr citviet Norvēģu jūrā šis rādītājs ir ap 0,001 bekerelu uz litru.

Vairāki nogrimušās zemūdenes ventilācijas šahtā savāktie ūdens paraugi uzrādīja ievērojami augstāku radiācijas līmeni, nekā sastopams citviet jūrā. Taču citi paraugi, kas ņemti tajā pašā šahtā, neuzrādīja tik ļoti paaugstinātu radiācijas līmeni. 

"No šīs konkrētās šahtas ūdens paraugus ņēmām tāpēc, ka Krievija tur bija dokumentējusi noplūdes gan 90.gados, gan arī nesenāk - 2007.gadā," norāda ekspedīcijas vadītāja Heldala. "Mēs nebijām pārsteigti, atrodot tur augstākus rādītājus."

Tomēr viņa mierina, ka noplūdei esot "ļoti mazs iespaids uz Norvēģijas zivīm un jūras produktiem". "Kopumā cēzija līmenis Norvēģu jūrā ir ļoti zems, turklāt zemūdenes vraks atrodas tik dziļi, ka no "Komsomoļec" nākošais piesārņojums ūdenī ātri atšķaidās," skaidro Heldala.

Institūts arī norāda, ka nogrimušās zemūdenes tuvumā neesot daudz zivju.

Norvēģijas un Krievijas kopīgā ekspedīcija sākās sestdien, dienu vēlāk pētniekiem sasniedzot zemūdeni un nolaižot jūras dzīlēs attālināti kontrolējamu mērierīci.

Zemūdene "Komsomoļec" nogrima pirms 30 gadiem. Tajā izcēlās ugunsgrēks, kurā mira 42 no 69 apkalpes locekļiem. 

Zemūdene nogrima ar tajā esošo kodolreaktoru un divām kodolgalviņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu