Vairāki republikāņu likumdevēji nosoda Trampa uzbrukumus demokrātu kongresmenēm (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: AFP/SCANPIX

Vairāki ASV Republikāņu partijas likumdevēji pirmdien nosodījuši apsūdzības rasismā un ksenofobijā izsaukušos prezidenta Donalda Trampa mudinājumus tviterī, lai liberālās demokrātu kongresmenes "dodas atpakaļ" uz valstīm, no kurām nākušas, tomēr republikāņu vadība arī saistībā ar šo skandālu turpināja klusēt.

Vairāki republikāņu senatori un daži kongresmeņi norādījuši, ka Tramps šoreiz aizgājis par tālu. Tomēr nav skaidrs, vai prezidents saņems nopietnu nosodījumu.

"Prezidents pamatīgi izgāzies," atzina Jutas štata senators un republikāņu 2012.gada prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs.

"Savienoto Valstu prezidentam ir unikāls un cildens aicinājums apvienot Amerikas tautu - visu dažādo rasu, ādas krāsu un valstiskās izcelsmes cilvēkus," tviterī atgādināja senators.

Trampa izteikumus viņš raksturoja kā "destruktīvus, pazemojušus un šķeļošus".

Aiovas republikāņu senatore Džonija Ernsta norādīja, ka Trampa izteikumi "nav konstruktīvi".

Tomēr Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels atteicās izteikties par šo situāciju, žurnālistiem norādot, ka runās "par visiem jautājumiem, kādi vien jums ir", plānotajā preses konferencē otrdien.

Vairāki citi republikāņu likumdevēji, arī Ohaio pārstāvis Senātā Maiks Tērners un mērenā Aļaskas republikāne Lisa Murkovska, Trampu nosodījuši, kamēr citi pauduši atbalstu.

Montānas senators republikānis Stīvs Deinss tviterī norādīja, ka viņa štata iedzīvotājiem "apnicis klausīties, kā antiamerikāniskie, antisemītiskie, radikālie demokrāti nonicina mūsu valsti un mūsu ideālus. Esmu solidārs ar Trampu".

Republikāņu senators Tērners Trampa tvītus raksturoja kā "rasistiskus", uzsverot, ka prezidentam par tiem būtu jāatvainojas.

"Prezidenta ļaunajiem izteikumiem nav attaisnojuma - tie ir pilnīgi nepieņemami, un tam ir jādara gals," uzsvēra Murkovska.

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien tviterī vērsās pret Demokrātu partijas progresīvā spārna kongresmenēm, iesakot viņām "doties atpakaļ" uz turieni, no kurienes nākušas, ar šiem izteikumiem uzreiz izpelnoties demokrātu līderu pārmetumus rasismā un ksenofobijā.

Svētdien Tramps tviterī vērsās pret "progresīvajām demokrātu kongresmenēm" izteikumos, kas, pēc visa spriežot, bija adresēti gados jaunajām, liberālajām etnisko minoritāšu un melnādaino kopienas pārstāvēm, kas Kongresā ievēlētas pirmo reizi.

Viņu vidū ir Ņujorkas kongresmene Aleksandrija Okasio-Kortesa, Ilhana Omara no Minesotas, Rašida Tlaiba no Mičiganas un Ajanna Preslija no Masačūsetsas.

Trampa izteikumus uzreiz nosodīja, gan progresīvās demokrātu kongresmenes, gan demokrātu prezidenta amata kandidāti un partijas līderi.

"Rasismam un ksenofobijai nav vietas Amerikā," tviterī uzsvēra demokrātu priekšvēlēšanu sacensību favorīts bijušais viceprezidents Džo Baidens.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu