TVNET atmasko: strukturētais ūdens ar melu smaku aptiekas plauktos (125)

Foto: EPA/Scanpix
Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Lai gan Zemkopības ministrija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) secināja, ka strukturētā ūdens tirgotāji SIA “Memory Water” savās reklāmās maldina pircējus, un aicināja uzņēmumu pieņemties prātā un ievērot normatīvo aktu prasības, dzeramā ūdens tirgotāji turpina reklamēt savu preci, stāstot pseidozinātniskas muļķības. PTAC ir sākta administratīvā lieta par maldinošu un profesionālajai rūpībai neatbilstošu komercpraksi.

Kas ir Memory Water? Ūdens. Patīkams pēc garšas un slāpes remdē kā jebkurš cits ūdens. Tikai dārgs. Salīdzinot ar Rīgas ūdeni, kas tek no krāna, Memory Water ir apmēram nieka 2000 reižu dārgāks. Nu un tad? 

Kā dārgāk pārdot parastu ūdeni?

Tātad, kas vainas “ūdenim ar atmiņu” un kāpēc ūdens pētnieki, uztura speciālisti, ierēdņi un žurnālisti piesienas tieši šiem tirgotājiem?

Arī citi ūdens pārdevēji reklāmās stāsta pekstiņus no sērijas “tīrs kā bērna asara”, “unikāla formula”, “ar ledus laikmeta spēku”, “kalnu avotu spirdzinājums”.

Tāpēc, ka Memory Water sola to, kā mums visiem pietrūkst un par ko mēs esam gatavi maksāt teju jebkuru cenu. Veselību, panākumus un dzīvesprieku! Tirgotāji apgalvo, ka viņu ūdens ir strukturēts, dzīvs, dabisks, uzlādēts ar pozitīvu informāciju, palielina bioenerģijas līmeni. Savukārt zinātnieki saka: blēņas, pasakas, pseidozinātne, meli ar mērķi iedzīvoties. 

Strukturētā ūdens pārdevēji SIA Memory Water mediju krustugunīs nokļuva pērnā gada pavasarī, kad no Eiropas Sociālā fonda saņēma dāsnu finansējumu 133,2 tūkstošus eiro, ko grasījās tērēt, darbā nolīgstot cilvēkus ar invaliditāti. Un tas laikā, kad Eiropas Savienība aizvien lielāku uzmanību pievērš maldinošas informācijas ietekmei uz sabiedrību, it īpaši veselībā un zinātnē. Pēc tam Memory Water kādu laiku vajāja Cehs.lv, spriežot pēc publikācijām, izpriecājoties kārtīgi.

Kad strukturētā ūdens pārdevēji beidzot nonāca zem Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Zemkopības ministrijas lupas, institūcijas secināja: jā, pircēji tiek maldināti, tāpēc PTAC sāka administratīvo lietu par  maldinošu un profesionālajai rūpībai neatbilstošu komercpraksi un lēmumu sola pieņemt tuvāko mēnešu laikā. Iespējams, ka dzīvā ūdens tirgotājiem uzliks par pienākumu pārdēvēt negodīgo komercpraksi. Vēl variants - sods, kura maksimālā robeža ir 100 tūkstoši eiro, bet ne vairāk kā 10% no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma. Atsevišķos gadījumos PTAC ir tiesīgs uz laiku apturēt komercdarbību.

Foto: Pixabay

Tikmēr apšaubāmās reputācijas ūdens “rullē” kā līdz šim un nopērkams ne vien lielveikalos, bet arī Benu aptiekā. TVNET aptaujātie eksperti uzskata, ka lai nu kur, bet aptiekā šādam produktam nebūtu jāatrodas.

“Manas mīļās, vislabākās BENU aptiekas! Lūdzu, nedariet kaunu farmaceita profesionālismam un izņemiet no aptiekas plauktiem nanoūdeni Memory Water! Tā ir cilvēku krāpšana," savā twitter kontā raksta Ināra Rubene.

“Pērk daudzi. Laikam jau labs,” ar jaušamu skepses pieskaņu balsī saka pārdevēja, pasniedzot man 0,75 litru tilpuma pudeli ar atlaidi. Tā maksā 89 centus. Uz jautājumu, ar ko ūdens īpašs, viņa nosaka: “Sasaldēts, atsaldēts, tīrāks, bet vispār jau ūdens paliek ūdens.” Pudeli rotā spiesti rimbulīši, kas simbolizē strukturēta ūdens laimīgās molekulas, un sauklis “Mainām pasauli”.  Ūdens esot jātur tumšā vietā un jāizdzer sešu stundu laikā. Bēdīgākais, ka šo ūdeni lielākoties pērk tie, kuriem veselības patiešām pietrūkst, tāpat kā daži eiro līdz pensijai, kas iztērēti kārtējam brīnumam.

Kur ūdens, tur Kuģis!

Memory Water mājas lapa izskatās pēc sektantu platformas, kurā zinātniski termini un svešvārdi brīvi sajaukti ar ezotēriskiem murgiem, vārdu sakot, tā, lai vidējais ūdens dzērējs sāk nervozēt, lasot vārdus “zelta proporcija”, “kristālu tetraedrs”, “apvienošanās mikro un makro klāsteros”, un sajūtas kā niecība jaunās “zinātnes” priekšā. Viduslaiku alķīmiķi uz šā fona nobāl. Mēģināšu paskaidrot, kāpēc šis nav parasts ūdens, un piedodiet, ja kaut ko sajaukšu. No Daugmales pagasta nostūra iegūtais ūdens ir strukturēts ar 18 posmu tehnoloģiju.

Ūdens jāstrukturē ar pozitīvu informāciju, jo parastā veidā tas ir neharmonisks un haotisks - nevis ūdens, bet pilnīgs gruzons.

Ja negribi kopā ar ūdeni ieraut sevī visas pasaules bēdas, lieto tikai mūsu dziru!  Tātad, ja  uz ūdeni iedarbojas ar harmoniskām frekvencēm, ūdens molekulas sastājas visādos skaistos aplīšos, apmēram kā dejotāji dziesmusvētkos. Tā nu Memory Water tiek virpuļots miljardiem reižu (o, jēziņ!), molekulas pārgrupējas, tad tiek dzēsta nelabvēlīgā informācija. Tad ūdens uzņem Mēness un Saules pozitīvās frekvences. Neturpināšu… Bet jūs jau nojaušat, ka notiek vēl visādas jaukas lietas. Starp mājas lapā pieminētajiem ūdens pētniekiem kādu jautru rindkopu būtu pelnījuši visi, tomēr gribas izcelt tā dēvēto inženierzinātņu doktoru Konstantīnu Korotkovu, kurš savulaik niekojies ar torsiona laukiem, izstrādājis telepātiskas zemūdeņu sazināšanās metodes un pierādījis, ka dzīve pēc nāves eksistē.

Savā pētnieka ceļā Korotkovs daudz kam gājis cauri, it īpaši, kad morgā pētot nelaiķu auras, uz viņu no mugurpuses cieši skatījušies miroņi.

Tomēr Memory Water nepietiek ar trakām izdarībām ar ūdeni, viņi vēl grib mainīt pasauli, jo tajā ir pārāk daudz negāciju (oriģināli, vai ne?). Nav pārsteidzoši, ka pirmās idejas devis “pazīstamais filozofs” Uģis Kuģis. Iedvesmojošos video stāstos parādās dažādi pazīstami cilvēki, piemēram, teoloģe un psihoterapeite Anna Lieckalniņa, princese Diāna, Mahatma Gandijs, sabiedrības dāma un veselīga uztura speciāliste Elita Drāke un citi. Pasākumi un izaicinājumi, protams, nav par velti, bet būtiskākais ir piesaistīt sekotājus.

Foto: Pixabay

Profesors Danilāns: vislielākās muļķības!

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras profesors, RTU Būvzinātnes centra Ūdens pētniecības zinātniskās laboratorijas vadītājs Tālis Juhna Memory Water apgalvojumus dēvē par pseidozinātniskiem un saka, ka nevar komentēt, kas ir “ūdens atmiņa” vai “dzīvais ūdens”, jo zinātnē nav zināmi šādi termini. “Zinātnē ir skrupulozas metodes, ar kuru palīdzību kāda teorija tiek pierādīta, seko publikācijas zinātniskos žurnālos. Šajā gadījumā nekā tāda nav, līdz ar to nav iemesla diskusijai. Tā ir pseidozinātne. Respektējamu ūdens pētnieku vidū nekas tāds nav zināms,” saka Tālis Juhna. Pēc viņa domām, tā ir mānīšanās, lai pārdotu ūdeni. “Jūs varat pārdot ūdeni kā ūdeni, bet, ja sakāt, ka tas kaut ko dod, tam jābūt pierādāmam. Pseidozinātne ir populāra, un ir izpētīts, kāpēc."

 Cilvēki sešas līdz desmit reizes ātrāk notic nepatiesām ziņām, jo tajās ir pārsteiguma moments, piemēram, ūdens dziedē no vēža. Turpretim zinātniska informācija nav tik interesanta un pārsteidzoša.

Arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs pirms gada intervijā žurnālam IR Memory Water apgalvojumus nodēvēja par pseidozinātni un pasakām: “Ja šis būtu cits laiks, droši vien tirgotu dzīvo ūdeni, kas nāk no laumiņu prieka asarām.”

“Tīrās blēņas ar negantuma pieskaņu, kura pamatā ir iedzīvošanās kāre,” saka gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns.

“Lai piedod ticīgie, bet arī svētītajam ūdenim nav citādāka ietekme kā parastajam. Ja ir kāre, lai lieto, bet man nepatīk, ka šādā veidā kāds grib izkrāpt naudu,” saka Danilāns, piebilstot, ka ūdens ir labs produkts, kas jādzer “mazliet vairāk nekā gribas”, tomēr pārspīlēt un mocīt sevi, ja “vēmiens nāk”, nevajag. Profesors uzslavē Rīgas krāna ūdeni, ko dzerot pats tāpat kā citi kolēģi. “Var lietot sārmainu minerālūdeni, bet nevajag cerēt, ka, dzerot minerālūdeni un peldoties tajā, kļūsi vesels, jo ūdens slimības nenovērsīs.” Pēc viņa domām, Memory Water nodarbojas ar sapņu pārdošanu. Profesors saka, ka aptiekā nav īstā vieta šim ūdenim, jo “mediķi un farmaceiti mānīt cilvēkus nedrīkst, ir jāsaka kā ir”. 

Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis saka, ka “harmonizē” jebkurš ūdens, bet reklāmās varot dzirdēt “visādus brīnumus”. Līdzīgi arī dažāda veida sālim, kas pieejams veikalos, tiek piedēvētas visādas īpašības, lai gan būtībā sāls ir sāls. Līdzīgi ir ar ūdeni - labākais ir tas, kas garšo. Protams, labāk, ja, ne sālī, ne ūdenī nav kādi nevēlami piemaisījumi, piemēram, smagie metāli. Ūdens gadījumā svarīga arī bakterioloģiskā tīrība un zināma loma ir minerālvielu daudzumam un sastāvam. Ikdienā uztura speciālists iesaka lietot maigāku ūdeni, bet sālītos minerālūdeņus, kur ir nātrija hlorīds, - ja noticis kas nelāgs un zaudētas minerālvielas. 

Aptieku īpašnieku asociācijas valdes loceklis Jānis Lībķens saka, ka Memory Water reklāma viņam izraisa smaidu, jo tajā ietvertā informācija nav zinātniski pamatota.

“Arī ūdens filtru tirgotāji tantiņām stāsta briesmu stāstus, lai notirgotu preci.”

Par strukturētā ūdens tirgošanu aptiekā viņš izsakās piesardzīgi: “Ir saraksts ar precēm, ko aptiekā drīkst tirgot. Ūdeni var tirgot kā ūdeni, bet maldināt pircējus nedrīkst. Arī košļājamo gumiju ražotāji  reklamē savu preci kā labāko, izmantojot dažādus saukļus, piemēram, “Latvijas Zobārstu asociācija iesaka”. Tā ir katra komersanta brīva izvēle.”

Bio blefs

PTAC pseidozinātniskās diskusijās par laimīgo molekulu biedrošanos un dejām neielaidās un, izskatot divu gadu laikā saņemtās sūdzības, pievērsās reālākām ar normatīvo aktu pārkāpumiem saistītām tēmām. Proti, Memory Water apgalvo, ka ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas saņēmis Bio Water sertifikātu.  Citi dzeramie ūdeņi drīzāk būtu dēvējami par ūdens izstrādājumiem, apgalvo Memory Water. Un tā nu ir īsta ūdens liešana! 

Foto: Pixabay

“Lai gan normatīvajos aktos nav noteiktas specifiskas prasības ūdeņiem, kurus varētu dēvēt par „BIO” ūdeņiem, un šī ir uzskatāma par nereglamentētu jomu, kurā jebkura persona var veikt atbilstības novērtēšanas aktivitātes, tomēr, kā liecina Pārtikas un veterinārā dienesta sniegtā informācija, SIA Memory Water neievēro vairākus biedrības „Veselīgās pārtikas asociācija” noteiktos kvalitātes zīmes Bio WaterTM sertifikācijas kritērijus. Turklāt atsevišķu kritēriju noteikšana nav korekta. Minētais norāda uz to, ka SIA „Memory Water” sniegtā informācija par tās piedāvāto produktu „BIO ūdeni” var maldināt vidusmēra patērētāju, kuram var rasties maldinošs priekšstats, ka SIA Memory Water piedāvātais produkts „BIO ūdens” salīdzinājumā ar citiem patērētājiem piedāvātajiem ūdeņiem ir augstvērtīgāks un kvalitatīvāks produkts,” raksta PTAC.

Līdz ar to uzņēmuma īstenotā komercprakse varētu tikt vērtēta kā maldinoša un profesionālajai rūpībai neatbilstoša komercprakse, kuras ietekmē varētu tikt būtiski negatīvi ietekmēta patērētāja ekonomiskā rīcība, norāda PTAC. 

Savukārt žurnāls IR izpētījis, ka sertifikātu, kas it kā apliecina ūdens augstākās kvalitātes un dabīguma prasības, izdevusi Veselīgās pārtikas asociācija, kas dibināta deviņas dienas pirms sertifikāta izdošanas. IR secināja, ka sertifikātu parakstījušajam biedrības valdes priekšsēdētājam Valdim Valeikam ir ciešas saites ar uzņēmumu Memory Water. IR rakstīja, ka Valeika pirms tam darbojies citā biedrībā, ar nosaukumu Veselību visiem, kurā līdzdarbojies Memory Water valdes loceklis Jānis Pļaviņš, turklāt biedrība reģistrēta Memory Water ražotnes adresē, un to vada Memory Water īpašniece Tatjana Pļaviņa. Veselīgās pārtikas asociācijai internetā nav mājaslapas, un Memory Water ir vienīgais, kurš saņēmis bioūdens sertifikātu.

Komentāri (125)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu