Gads kopš meža ugunsgrēka Valdgalē: kā tur ir šobrīd?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Apritējis gads kopš plašā meža ugunsgrēka Valdgales pagastā, taču, kā vēsta Talsu televīzija, mežs joprojām ir cilvēkiem bīstams, un paies vismaz desmit gadi, līdz ugunsnelaimes skartā teritorija pilnībā atkopsies. 

2018. gada 17. jūlija vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā, kas pieder uzņēmumam "Pindstrup Latvia". Aprēķināts, ka ugunsnelaime skārusi 1500 hektārus un nodarītie zaudējumi mērāmi pusotra miljona eiro apmērā.

Video: ugunsgrēks Valdgales pagastā

“Mums sadega arī divi traktori, ūdens cisterna un gatavā produkcija – apmēram 80 000 kubikmetri. Tas ir frēzkūdra un gabalkūdra, kopā rēķinot,” pastāstīja SIA “Pindstrup Latvia” Lielsalu struktūrvienības vadītāja vietnieks Daneks Bērziņš.

Vietās, kur uguns pārskrējusi pāri ātrāk, postījumi ir mazāki un jau parādās zaļa zāle, bet atsevišķās vietās aina ir krietni melnāka.

Foto: cīņa ar kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā

“Šajā rudenī mēs te varēsim redzēt rezultātu. Tas, kas vēl šovasar nokaltīs, tas nokaltīs, un, kas izdzīvos, tiem arī turpmāk vajadzētu būt zaļiem un augt. Ja stumbram apdeg riņķī visa sakņu sistēma pa perimetru un tā liesma stumbram ir kādu pusotru metru uz augšu, tad zinātniskie pētījumi rāda, ka faktiski tā augtspēja kokam ir zudusi. Un tas ir laika jautājums, kad tas nokaltīs,” skaidro “Latvijas Valsts mežu” Ziemeļkurzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners.

Pēdējās kūpošās vietas mežā nācies dzēst vēl oktobrī. “Latvijas Valsts meži” jau sākuši sakopšanu, lai teritorijas nebūtu bīstamas ne cilvēkiem, ne glābējiem nākotnē. “Bumba ar laika degli – tā var nostrādāt jebkurā brīdī. Tāpēc ir jāskatās, kur ejat, ko darāt, un es aicinātu nemeklēt laimi šeit un arī sēnes un ogas, jo to šogad te vēl nav,” norāda Verners.

Lai mežs zaudētu šā brīža drūmo izskatu, paies vēl vismaz desmit gadi, prognozē Verners.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu