Pavļuts kritizē lēmumu par brīdinājuma izteikšanu VID vadītājai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts
"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts Foto: Evija Trifanova/LETA

​Nav pamata rosinājumam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājai Ievai Jaunzemei izteikt mutisku aizrādījumu, jo brīvā sabiedrībā jābūt iespējai paust savas domas, aģentūrai LETA sacīja "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts

Finanšu ministrijas (FM) komisija rosinājusi finanšu ministram Jānim Reiram (JV) paust mutisku aizrādījumu Jaunzemei par pretrunīgas informācijas sniegšanu.

Pavļuts norādīja, ka, ņemot vērā publiski pieejamo informāciju, viņš FM komisijas vietā nebūtu pieņēmis šādu lēmumu. "Attīstībai/Par!" pārstāvis pauda, ka gan kā ierēdnis, gan arī kā politiķis ir saskāries ar VID vadītājas novēroto, ka ne vienmēr starp valsts iestādēm ir atbilstoša sadarbība.

Politiķis norādīja uz saviem novērojumiem par gadījumiem, ka valsts pārvaldē sadarbība nenotiek, kad kāds negrib piepūlēties, tajā skaitā negrib dalīties ar informāciju. Tāpēc Pavļuts neuzskata par pamatotu rosinājumu izteikt aizrādījumu Jaunzemei, jo brīvā un atvērtā sabiedrībā ir jādod tiesības paust savu viedokli.

Politiķis vērsa uzmanību, ka FM atzinumā nav runa nedz par darba pienākumu nepildīšanu, nedz par kāda personīgu aizvainošanu. "Attīstībai/Par!" līderis norādīja, ka runa ir par objektīvām problēmām, uz ko norādījusi VID vadītāja.

Vaicāts, kā šajā situācijā būtu jārīkojas finanšu ministram, Pavļuts akcentēja, ka negrib jaukties ministra darbā, kuram ir jābūt tiesībām vērtēt savas darbības sfēras darbiniekus.

Taujāts par to, vai varētu pastāvēt iecere Jaunzemi atbrīvot no amata, Pavļuts norādīja, ka nevēlas par to spekulēt un pauda cerību, ka tas tā nav, jo VID vadītāja strādā labi.

Kā ziņots, FM resorā saistībā ar Jaunzemi notikusi dienesta pārbaude par publiski izskanējušo informāciju, kā arī publiskās sanāksmēs izskanējušiem faktiem saistībā ar iniciatīvu virzību nodokļu maksātāju sloga mazināšanai.

"Lai rastu pārliecību un konstatētu neizdarību iemeslus, kā arī priekšlikumus efektīvākai normatīvo aktu ieviešanai, ministrijas vadība rosināja izveidot dienesta pārbaudes komisiju. Komisija konstatēja, ka nepastāv Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā minētie pamati disciplinārlietas ierosināšanai. Publiskajā telpā izskanējusī informācija par disciplinārlietu par VID ģenerāldirektori neatbilst patiesībai," uzsvēra FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Pēc viņa teiktā, FM konstatējusi, ka no VID ģenerāldirektores puses publiskajā telpā ir izskanējusi nepilnīga un pretrunīgi vērtējama informācija par sadarbības trūkumu starp valsts pārvaldes institūcijām.

"Tāpēc FM dienesta pārbaudes komisija ierosināja izteikt VID ģenerāldirektorei mutisku aizrādījumu, aicinot vispirms izmantot visas sadarbības iespējas, lai neveidotu augsni konfliktiem, bet darbotos proaktīvi resora un visas valsts pārvaldes kopējo mērķu sasniegšanai," atzina Jarockis.

Atzinums ir iesniegts finanšu ministram, kuram jālemj par aizrādījuma paušanu Jaunzemei.

Jaunzemes pārstāvis komunikācijas un sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Vaivars aģentūrai LETA atzina, ka VID nevar sniegt informāciju par FM ierosināto dienesta pārbaudi, jo ministrija šim jautājumam noteikusi ierobežotas pieejamības statusu. Vienlaikus Vaivars piebilda, ka VID vadītājas rīcībā nav informācijas par publiski izskanējušo ziņu, ka FM pret viņu sākusi disciplinārlietu.

Jau ziņots, ka Jaunzeme VID ģenerāldirektora amatā darbu sāka šogad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu