Piena sēne... Tā, kas "tajā vietā" (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sievietes maksts mikroflora ir ļoti mainīga. To ietekmē dažādi faktori: hormonālās svārstības, menstruālā cikla fāze, dzimumdzīves un higiēnas paradumi, kā arī stress. Šo faktoru ietekmē maksts mikroflora var zaudēt savu dabisko līdzsvaru, rezultātā ir lielāks risks iegūt kādu maksts infekciju. Kā atšķirt infekciju no dabīgiem izdalījumiem un kā rīkoties, skaidro medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika.

Infekcijas makstī var iekļūt no ārpuses, proti, seksuāli transmisīvā ceļā, un tās var rasties paša organisma izmaiņu ietekmē. Pazīstamākās seksuāli transmisīvās slimības ir trihomonoze, hlamidioze, sifiliss un gonoreja. Biežākās infekcijas, kas attīstās maksts mikrofloras izmaiņu rezultātā ir bakteriālā vaginoze, aerobais vaginīts un vaginālā kandidoze jeb piena sēne.

Lai sievietēm sniegtu droši ticamu informāciju, medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika atbild uz portālam tikaisievietem.lv iesūtītajiem jautājumiem par maksts infekcijām.

* * * Jautājums: Man vairākas reizes gadā mēdz parādīties balti un tādi kā graudaini izdalījumi. Parasti ir arī niezoša sajūta, īpaši ejot uz tualeti. Tā kā esmu apaļīga un daudz svīstu, no rīta un vakarā eju dušā un rūpīgi apmazgāju arī intīmās vietas. Esmu nomainījusi sintētisko apakšveļu pret kokvilnas, taču izdalījumi laiku pa laikam tāpat parādās. Ko Jūs man ieteiktu darīt?

Atbilde: Visticamāk, Jums ir piena sēne jeb vaginālā kandidoze. To var izraisīt dažādi faktori, piemēram, zema imunitāte, antibiotiku lietošana, stress. Intīmo zonu nevajadzētu mazgāt ar parastajām ziepēm vai dušas želeju, arī tas var izmainīt maksts mikrofloru un veicināt piena sēnes attīstību. Tā vietā labāk apmazgāties ar tīru ūdeni vai izvēlēties speciāli intīmām zonām domātus līdzekļus. Izvairieties no pārmērīgas alkohola un cukura lietošanas, biežāk lietojiet skābpiena produktus. Ja gada laikā piena sēne atkārtojas četras un vairāk reižu, noteikti vajadzētu aprunāties ar ginekologu.

* * * Jautājums: Labdien! Man ir 25 gadi. Es regulāri eju peldēt un pēc baseina apmeklēju arī pirti. Biju internetā lasījusi, ka sievietēm, kuras apmeklē baseinu, ir lielāks risks saslimt ar dažādām ginekoloģiskām kaitēm. Vai tā ir taisnība? Vai var inficēties ūdenī vai pirtī?

Atbilde: Hlorētajā baseina ūdenī baktērijas iet bojā, tāpēc mums nevar „pielipt” svešas infekcijas, taču hlors maina maksts dabīgo pH līdzsvaru, kā rezultātā var mazināties pienskābo baktēriju skaits un savairoties “sliktās” baktērijas. Ja maksts vide vairs nav skāba, var vieglāk rasties dažādi iekaisumi.

* * * Jautājums: Man ir jautājums par ikdienas biksīšu ieliktnīšiem, paketēm un tamponiem - vai materiāli, no kā izgatavotas šīs preces,var atstāt negatīvu ietekmi uz sievietes veselību, piemēram, izraisīt maksts infekcijas? Vai ir kāds, kurš pārbauda pakešu un tamponu sastāvu un to, cik tas ir nekaitīgs? Mana draudzene, kurai agrāk bija bieži iekaisumi, sāka lietot menstruālo piltuvi, un iekaisumi mazinājās. Viņa uzskata, ka tieši paketes un tamponi bija vainīgi pie iekaisumiem.

Atbilde: Lietot menstruālo piltuvi vai paketes un tamponus ir katras sievietes gaumes jautājums. Izvēloties ikdienas ieliktnīšus vai paketes, priekšroka būtu dodama izstrādājumiem bez pievienota aromāta un no dabiska izejmateriāla. Tas nenozīmē, ka sintētiskās paketes ir kaitīgas, taču sievietēm, kas ir jutīgākas, pievienotais aromāts vai materiāls var izraisīt alerģisku reakciju. Tāpat nevajadzētu paketes un jo īpaši tamponus nēsāt ilgāk par pāris stundām, bet pēc iespējas biežāk nomainīt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu