Precības ar lustru vai randiņš ar Eifeļa torni. Kāpēc cilvēki iemīlas priekšmetos? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pasaulē netrūkst dīvaiņu un frīku, kas daudzus šokēs ar savu uzvedību un īpatnībām. Pavisam nesen ārzemju ziņu tabloīdus pāršalca ziņa par kādu sievieti, kas plāno apprecēt savu lustru, taču šī nav pirmā un pēdējā ziņa par savādām romantiskajām attiecībām. Kāpēc cilvēkiem mēdz uzliesmot mīlestība pret priekšmetiem un kas to iniciē, lasi tālāk. 

Kā vēsta britu tabloīds "The Sun", kāda britu sieviete no Līdsas ir tik ļoti iemīlējusi kādu 90 gadus vecu un 500 eiro vērtu lustru, ka to ir pat bildinājusi. Sieviete šim interjera priekšmetam ir devusi vārdu, piešķīrusi dzimumu un ar to pat guļ vienā gultā. Šādi un līdzīgi stāsti ir atrodami it visur pasaulē. Šādu novirzi dēvē par objektofiliju - tā ir materiālu priekšmetu seksualizēšana, kas indivīdam rada romantisku saikni ar kādu mantu, struktūru, ēku vai mākslas objektu. 

Visbiežāk šādu parādību novēro cilvēkiem, kas ir ārkārtīgi vientuļi un kautrīgi.

2009. gadā britu seksoloģe Eimija Marša veica pētījumu, kurā noskaidroja, ka šāda parādība piemīt cilvēkiem ar autismu vai tā pazīmēm.

Veiktajā pētījumā no 21 cilvēka, kas ir "attiecībās" ar nedzīvu priekšmetu, sešiem ir diagnosticēts autisms, bet deviņiem bija tā pazīmes. Šāda psihiskā stāvokļa iespaidā vairumā gadījumu indivīdam problēmas sagādā attiecību veidošana. Attiecīgi kautrīgums noved pie vientulības un sociālās izolētības, bet cilvēciska kontakta sākšana sagādā pat fiziskas grūtības. Tomēr arī kautrīgajiem ir vajadzība pēc mīlestības, un tāpēc tiek veidotas attiecības ar nedzīviem priekšmetiem, piemēram, lellēm, telefoniem, rotaslietām, mēbelēm u.c. objektiem.

Vēl psihologi šādām attiecībām par pamatu uzskata trauslu ego jeb nespēju tolerēt cita cilvēka untumus, kritiku un runāšanu pretī, kas attiecībās ir neizbēgami.

Vēl dažos gadījumos pie vainas ir smaga bērnība un pārdzīvojumi - nepatīkama pieredze kalpo kā bloks jaunu attiecību veidošanai, tāpēc tās cilvēki izvēlas veidot ar nedzīviem priekšmetiem. 

Objektofiliju var ietekmēt arī īpašs psiholoģisks mierinājums, kas tiek gūts, vērojot kādu struktūru.

Piemēram, pasaulē slavens gadījums ir amerikānietes Ērikas Labrī laulība ar Eifeļa torni, pēc kuras sieviete pat pieņēma "mīļotā" uzvārdu. Ārsti un speciālisti turpina pētīt, kāpēc pastāv šāds fenomens. Tāpat šo neparasto mīlestības veidu var ietekmēt reliģiskie uzskati, piemēram, animisms - reliģiska ticība, ka kāds mītisks spēks, dievišķa radība vai cits tēls ir iemiesojies kādā objektā vai dzīvniekā.    

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu