Indijas valdība atceļ Kašmiras īpašo statusu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Indijas valdība pirmdien atcēlusi Kašmiras īpašo statusu un nolēmusi pārveidot reģiona pārvaldi, kas ir nozīmīgākais solis, kāds sperts Kašmiras jautājumā pēdējos 70 gados.

Daļu Kašmiras, kur vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, šīs teritorijas dēļ starp abām valstīm izcēlušies divi kari.

Ar Indijas prezidenta rīkojumu atcelts Indijas konstitūcijas 370.pants, kas piešķīra Kašmirai īpašu statusu un zināmu autonomiju, pavēstīja iekšlietu ministrs Amits Šahs.

Ministrs sacīja, ka Džammu un Kašmiras štatu plānots reorganizēt, un Indijas mediji ziņoja, ka tas tiks sadalīts divās teritorijās: Džammu un Kašmirā, kur būs vēlēta likumdevēja iestāde, un Ladākhā, ko pārvaldīs centrālā valdība.

Pašlaik štatu veido trīs teritorijas: Džammu, kur vairākums iedzīvotāju ir hinduisti, Kašmira, kur iedzīvotāju vairākumu veido musulmaņi, un Ladākha, kur vairākums ir budisti.

Indijas konstitūcijas 370.pants deva tiesības reģionam uz savu atsevišķu konstitūciju, karogu un neatkarību lēmumu pieņemšanā visās jomās, izņemot aizsardzību, ārlietas un sakarus. Šis pants aizliedza Indijas pilsoņiem no citām valsts daļām apmesties uz pastāvīgu dzīvi Kašmirā, iegādāties tur nekustamos īpašumus, ieņemt valsts amatus un saņemt stipendijas studijām.

Baidoties no iespējamajiem nemieriem, jo varētu radīt valdības lēmums, Indijas valdība spēki jau svētdien Šrīnagarā, kas ir reģiona lielākā pilsēta, uzstādīja barikādes, lai norobežotu pilsētas rajonus. Tika aizliegta publiska pulcēšanās un paziņots, ka skolas tiks uz laiku slēgtas.

Varasiestādes arī nobloķējušas interneta pakalpojumus un mobilo telefonu sakarus, kas ir ierasta taktika, lai nepieļautu ziņu izplatīšanos un protestu sākšanos pret Indijas valdību.

Pēdējās dienās reģionā izvietoti arī papildus vismaz 10 000 karavīru un citi spēki. Tūristiem un svētceļniekiem no Indijas dots rīkojums atstāt reģionu.

Naktī mājas arests tika piemērots arī vairākiem Kašmiras politiķiem, tostarp bijušajiem štata ministriem Mehbubai Mufti un Omaram Abdullam.

"Šī ir tumšākā diena Indijas demokrātijā," tviterī pavēstīja Mufti.

Politiķe Indijas valdības lēmumu nodēvēja par vienpusēju, nelikumīgu un antikonstitucionālu, piebilstot, ka tas padarīs Indiju par okupējošu spēku Kašmirā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu