Kā pārliecināties, vai esi gatavs ikdienai ar dzīvnieku mājās?

Mums jāatbild par tiem, ko esam pieradinājuši
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

"Lai arī publiskajā telpā kopumā diskusijas par sabiedrības atbildību pret dzīvniekiem un to aizsardzību kļūst biežākas, pie mums Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā joprojām nonāk saviem saimniekiem apnikuši vai nelegāli iegādāti dzīvnieki," stāsta Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka. "Piedaloties “Maxima Latvija” klientu lojalitātes kampaņā “Mīluļu slepenā dzīve 2”, mēs esam pateicīgi par iespēju uzrunāt cilvēkus par atbildīgu attieksmi pret saviem draugiem dzīvniekiem, kuri nav pūkainas un mīļas rotaļlietas, bet gan personības, kas iemīl un uzticas saviem saimniekiem."

Nepietiekamas zināšanas par konkrētā dzīvnieka vajadzībām un paradumiem

Pirms savā aizgādībā uzņem kādu dzīvnieku, ir jānoskaidro patiesi plašs jautājumu loks. Vai zini, kādu un cik lielu mājokli tam vajadzēs? Kādu temperatūru un gaisa mitrumu dzīvniekam vajadzēs nodrošināt? Ko tas ēdīs un vai šī pārtika būs pieejama arī Latvijā visa gada garumā? Vai šis dzīvnieks var dzīvot vienatnē, vai arī tam ir vajadzīgs viens vai vairāki draugi? Cik aktīvs ir šis dzīvnieks un kurā diennakts laikā? Un, galu galā, vai ir sasniedzams veterinārārsts, kurš gatavs tavu mīluli apskatīt un ārstēt? Un par kādu cenu?! Šie ir tikai daži jautājumi, kurus būtu svarīgi noskaidrot par izvēlēto dzīvnieku, pirms uzņem to savās mājās.

Foto: Unsplash

Alerģiskas reakcijas pret dzīvnieku apmatojumu kādam no ģimenes locekļiem

Ja dzīvnieks rada alerģiskas reakcijas, pasliktina mājinieku pašsajūtu un būtiski sarežģī ikdienu, loģisks lēmums ir dzīvnieku nodot apgādībā kādam citam. Taču šādu nepieciešamību atbildīgi saimnieki var salīdzinoši vienkārši novērst jau iepriekš paviesojoties pie kāda interesējošās sugas dzīvnieka īpašnieka vai dzīvnieku sākotnēji paņemot uz laiku, lai pārliecinātos, vai kādam no ģimenes nav alerģija.

Foto: Unsplash

Vājš priekšstats par papildu pienākumiem un sadzīvi ar mājdzīvnieku

Rūpes par dzīvnieku saimniekiem prasa laiku, resursus, pacietību un pielāgošanos. Dzīvnieki var piedrazot māju, sabojāt kādus priekšmetus, par tiem ir jārūpējas arī atvaļinājumu laikā, agros rītos un reizēm pat naktīs. Tādēļ svarīgi noskaidrot, kādu aprūpi dzīvniekam vajadzēs ik dienu, vai esat gatavi to visu regulāri veikt un vai varat to nodrošināt arī ceļojumu laikā un salāgot ar citiem ikdienas pienākumiem un hobijiem.

Foto: Unsplash

Dzīvnieki izaug lielāki, nekā saimnieki to ir prognozējuši

Lai cik pārsteidzoši tas būtu, cilvēki nereti aizmirst painteresēties, cik liels būs dzīvnieks pēc viena, diviem un pieciem gadiem. Vairāki bruņurupuči, zivis un pat pitoni šobrīd dzīvo zooloģiskajā dārzā, jo to saimnieki vairs nevarēja nodrošināt dzīvniekam piemērotus dzīves apstākļus. Jo lielāks aug dzīvnieks, jo lielāka telpa vai akvārijs tam ir nepieciešams, turklāt nereti būtiski pieaug arī drošības riski mājiniekiem, viesiem un kaimiņiem.

Foto: Unsplash

Neapzināti drošības riski ģimenes locekļiem un mājdzīvniekiem

Mums mēdz iepatikties eksotiski, lieli, neparasti un arī plēsīgi dzīvnieki. Tomēr saimnieki ne vienmēr var pilnībā izvērtēt savas spējas dzīvnieku kontrolēt un nodrošināt visu nepieciešamo, lai pasargātu sevi un apkārtējos. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ daudzus dzīvniekus likums Latvijā mājās turēt aizliedz. Turklāt, ja mājās ir arī citi dzīvnieki, svarīgi izvērtēt, kā tie savstarpēji sadzīvos, vai tas būs droši un vai nepieciešamības gadījumā tiem varēs nodrošināt atsevišķas telpas vai mājvietas.

Foto: Unsplash

"Ja saprotat, ka dzīvnieki jums patīk, bet par tiem ik dienu rūpēties nevēlaties vai nespējat, ir ļoti daudz veidu, kā tiem palīdzēt," saka Līdaka. Lai nevajadzētu uzņemties rūpes par savu dzīvnieku, droši vari palīdzēt savvaļas zvēriem. Ziemā izliec putnu barotavu vai izstaidzini patversmes suņus, vai arī dodies uz Rīgas zoodārzu un baudi neatkārtojamu piedzīvojumu, tiekoties ar vairāk nekā 400 sugu dzīvniekiem no visas pasaules. "Šobrīd mēs gribam pārbūvēt novecojušo brūno lāču mītni, piemērojot to mazo (sarkano) pandu vajadzībām, lai nākamajā gadā šie noslēpumainie un amizantie dzīvnieki varētu priecēt zoodārza apmeklētājus," atklāj zooloģiskā dārza pārstāvis. 

 Līdz 16.septembrim akcijas “Mīluļu slepenā dzīve 2” ietvaros ikviens iedzīvotājs “Maxima” veikalos var iegādāties saliekamu kartona mājiņu par 1,99 Eur. Daļa līdzekļu, kas iegūti no rotaļu mājiņu pārdošanas, tiks novirzīti jaunās Mazo (sarkano) pandu mītnes būvniecībai Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu