"Galopā uz augstpapēžu kurpēm": skolēnu brīvlaiks – vecāku sapnis vai murgs?

Viņas pieredze
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos

Vasara ir jau pāri pusei, un liekas, ka tikai tagad sāku pierast pie tā, ka visu laiku man apkārt ir bērni. Ne vienmēr visi trīs un ne vienmēr tikai mani, bet bērnu vasarā ir daudz. Ezeros, laukumiņos, mājās un ciemos. Visapkārt bērni, bērni vien!

Jā, un ko gan viņiem pasākt? 31. maijā skolas viņus, laimīgi smaidīdamus, izgrūda pa durvīm, rokās iespiežot vien nelielu obligātās literatūras sarakstu. Tāpat bērnudārziem, vismaz Rīgā, ir tendence vienu mēnesi vienkārši izbeigties.

Ko nu?

Abās ierakumu pusēs

Esmu bijusi privileģēta būt abās ierakumu pusēs – esmu bijusi gan visu vasaru strādājoša mamma ar diviem maziem bērniem, gan pilnībā mājās esoša mamma ar diviem sākumskolēniem un zīdaini. Kas ir vieglāk? Pusi vasaras turēt bērnus trimdā pie omes un otru pusi laika ņemt līdzi darbā vai tomēr visu vasaru pavadīt mājās ar trīs bērniem? Nudien nezinu! Tomēr zinu, ka ne visos darbos ir pieņemams iedzert glāzi vīna saulainā trešdienas pēcpusdienā ;)

Idejas, lūdzu idejas!

Tātad, lai arī cik mīļi ir bērni, viņi ir ļoti skaļi, ēd nenormāli daudz (pat negribu zināt, cik daudz ēd puiši!) un taisa jucekli it visur, tāpēc trīs mēneši mājās ar viņiem nav tikai saules un smaidu pieliets rožu dārzs.

Lūk, kas ieplānots maniem skolēniem šovasar!

· Nedēļa pie omes. (Man nav jāgatavo!)

· Dažas nedēļas dejošanas nometnē. (Aleluja! Tur bērni nogurst!)

· Nedēļa laukos kopā ar mani un citiem radiem. (Atkal nav jāgatavo :))

· Nedēļa mājās spēlēties citam ar citu. (Varu netraucēti skatīties, tas ir, klausīties seriālu, bet daudz jāgatavo...)

· Nedēļa ģimenes izbraukumā. (Pieciem cilvēkiem sameklēt naktsmītnes… ja neesi Latvenergo akcionārs… nav viegli.)

· ??? Šeit mana fantāzija beidzas. Lūdzu ierosinājumus! Vēl sešas nedēļas! Akvaparki, laukumiņi!?

Sarunas

Tomēr pēc pirmajām nedēļām atskāršu, ka vasara ir lieliska, lai pavadītu laiku kopā ar bērniem. Laiku! Laiku – laiku, ne tikai skaitīt laikus instagramā. Pastāstīt bērniem, kāda es pati biju, kad gāju skolā (pašai bija interesanti atcerēties savu piezīmi par to, kā iesitu klasesbiedram pa seju, jo viņš atņēma man… bulciņu). Pastāstīt par putniem, kurus pazīstu, un mēģināt saprast, kas ir tie jocīgie, kurus nepazīstam. Lietainajās dienās klausīties 90. gadu mūziku, ko skolas laikā klausījos es. Protams, viņas nelēca sajūsmā par Depeche Mode un U2. Tomēr The Cranberries un Satellites LV patika.

Uzmanīgi vērojot, ik uz soļa ir kāds stāsts, ko pastāstīt. Un bērni klausās. Vakarā, kad jāiet gulēt, skan lūgums: “Parunājamies? Man patīk ar tevi parunāties!”

Darbi

Laiks, kas vasarā ir uzradies bērniem, ir lielisks, lai viņus “liktu pie darba”. Protams, ik dienas katram ir jānovāc aiz sevis un jāveic noteiktas lietas, tomēr nestandarta lietas bērniem uzticēt var tieši tagad. To es atklāju, kad kādudien izvilku gludekli un sāku gludināt. Meitas pielipa man klāt un ļoti gribēja palīdzēt. Un tad sapratu – es taču vienmēr gludinu, kad visi guļ! Galīgi nepareizi.

Ir ļoti daudz darbu, kurus pavisam vai daļēji uzticēt bērniem – logu tīrīšana, tējas vākšana, mašīnas mazgāšana, vannas izberšana un tā tālāk. Par salātu griešanu, grīdu uzslaucīšanu un trauku nomazgāšanu nerunājot. Protams, ne vienmēr viss tiek paveikts ar prieku, tomēr es ticu, ka šāda darbošanās nāk par labu visiem.

Septembrim vēl nē!

Zinu, ka rudens pienāks ātrāk nekā gribētos. Kamēr skolas burtnīcu un zīmuļu iegāde var vēl pagaidīt, es labāk trīs reizes apiešu apkārt jau zināmajam ezeram, nekā metīšos nežēlīgo grafiku un režīmu mutulī, ko nesīs septembris. Un, ja jūnija sākumā likās, ka iznīkšu no garlaicības, tagad spriežu, ka vasarai piedien zināms laiskums.

Un kā tavi bērni pavada vasaru?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu