Politiskās spēles Itālijā: Salvīni partija cenšas atbrīvoties no koalīcijas partneriem (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni.
Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni. Foto: Reuters / Scanpix

Itālijas labējā partija "Līga" piektdien paziņoja, ka Itālijas Senātā rosinās neuzticības balsojumu premjerministram Džuzepem Kontem, tādējādi cenšoties panākt valdības sabrukumu un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

"Visi, kas zaudē laiku, kaitē valstij," lasāms "Līga" izplatītajā paziņojumā.

Iekšlietu ministrs un partijas līderis Mateo Salvīni ceturtdien aicināja Konti atkāpties un paziņoja, ka ārkārtas vēlēšanas ir "vienīgā alternatīva" pašreizējai Itālijas valdības koalīcijai, ko "Līga" veido kopā ar populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S).

Ar partijām nesaistītais Konte preses konferencē apsūdzēja Salvīni par valdības krīzes radīšanu un centieniem panākt ārkārtas vēlēšanas, lai iegūtu no labajiem rezultātiem, ko "Līga" sasniegusi sabiedriskās domas aptaujās.

Itālijas parlamenta augšpalāta pašlaik devusies vasaras atvaļinājuma. Gaidāms, ka nākamās nedēļas laikā parlamenta līderi lems, vai sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi. Gaidāms, ka nozīmīgākie balsojumi notiks ap 20.augustu.

Jebkurā brīdī Konte varētu iesniegt demisijas rakstu Itālijas prezidentam, bet nav gaidāms, ka viņš to darīs pirms neuzticības balsojuma.

Ja valdības koalīcija izjuks, Itālijas prezidentam Serdžo Matarellam būs jālemj, vai izsludināt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas vai citas partijas līderim uzticēt vairākuma valdības veidošanu.

Pēdējo mēnešu laikā pakāpeniski ir audzis saspīlējums starp "Līgu" un M5S, bet koalīcijas krīze iestājās trešdien, kad M5S nobalsoja pret daudzu miljardu eiro vērtu ātrvilciena līnijas projektu, kas savienotu Franciju un Itāliju. "Līga" atbalsta šo projektu un pārliecināja Senāta deputātu vairākumu to turpināt.

2018.gada martā notikušajās Itālijas parlamenta vēlēšanās M5S ieguva divreiz vairāk balsu nekā jebkura cita partija, bet Salvīni izmantoja veto tiesības, lai bloķētu M5S līdera Luidži Di Maio prasību kļūt par premjeru, kad abas partijas veidoja valdības koalīciju.

Pušu kompromisa izvēle bija premjers Konte, kurš ir pietuvināts Pieczvaigžņu kustībai, bet nav nevienas partijas biedrs.

Kārtējās Itālijas parlamenta vēlēšanas paredzētas 2023.gada maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu