Gvatemalas prezidenta vēlēšanās uzvaru pasludinājis konservatīvais kandidāts

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Gvatemalas prezidenta vēlēšanās uzvarējis konservatīvais kandidāts Alehandro Hiamatejs, vēlēšanu otrajā kārtā svētdien sakaujot bijušo pirmo lēdiju sociāldemokrāti Sandru Torresu, pavēstīja vēlēšanu komisija.

Hiamatejs saņēmis 58,5% balsu, pēc teju visu rezultātu apkopošanas pavēstīja komisija.

"Mērķis ir sasniegts," parādoties ziņām par viņam labvēlīgo vēlēšanu iznākumu, sacīja Hiamatejs.

Gvatemalas nākamais prezidents tiks pakļauts milzu spiedienam no ASV puses centienos panākt strīdīgus vērtējumus saņēmušās migrācijas vienošanās izpildi, kas paredz sūtīt vairumu Hondurasas un Salvadoras patvēruma meklētāju, kas šķērsojuši Gvatemalu, atpakaļ uz šo Centrālamerikas valsti.

Līdz vēlēšanu pirmajai kārtai jūnijā, kurā uzvarēja Torresa, galvenais kampaņas jautājums bija korupcija, tomēr debates ap migrācijas vienošanos vēlāk izvirzījās pirmajā plānā.

63 gadus vecais Hiamatejs, kurš pēc profesijas ir ārsts, spējis pārliecinoši atbildēt uz vēlētāju bažām tādos jautājumos kā ekonomika, korupcija un drošība, norāda eksperti.

Hiamatejs svētdien sacīja, ka cer panākt izmaiņas vienošanās nosacījumos, ko viņa valsts pagājušajā mēnesī parakstīja ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju.

Hiamatejs ziņu aģentūrai "Reuters" teica, ka vēlas noskaidrot, kas būtu uzlabojams līgumā, ko pašreizējais Gvatemalas prezidents Džimijs Moraless noslēdzis, lai apturētu migrācijas plūsmas no Centrālamerikas uz ASV.

Vienošanās rezultātā Gvatemala padarīta par buferjoslu, spiežot migrantus pieprasīt patvērumu šajā valstī, nevis doties tālāk uz ASV.

Hiamatejs amatā stāsies janvārī.

"Es ceru, ka šajā pārejas posmā durvis būs atvērtas, lai saņemtu vairāk informācijas un mēs varētu redzēt, ko no diplomātiskā skatu punkta mēs varam svītrot no šīs vienošanās, kas mums neder, vai arī kā mēs varam vienoties ar Savienotajām Valstīm," intervijā sacīja konservatīvais politiķis.

Pakļaujoties ekonomisko sankciju draudiem, Moraless jūlija beigās piekrita vienošanās nosacījumiem, kas paredz, ka Gvatemala kļūs par tā dēvēto drošo trešo valsti, neraugoties uz tās nabadzību un vardarbības problēmām.

"Tas mūsu valstij neder," par vienošanos sacīja Hiamatejs. "Ja mums nav iespēju rūpēties par saviem cilvēkiem, iztēlojieties, kā tas būs ārzemniekiem."

Vienošanās gvatemaliešu vidū ir ārkārtīgi nepopulāra.

No desmit cilvēkiem astoņi noraida ideju, ka Gvatemala varētu pieņemt ārvalstu migrantus, kas meklē patvērumu, konstatēts pēc laikraksta "Prensa Libra" pasūtījuma veiktā sabiedriskās domas aptaujā.

Hiamatejs norādīja, ka ASV tiesnesis jau ir apturējis citu vienošanos par drošu trešo valsti, un pastāv iespējam ka arī Gvatemalas vienošanās var tikt izmainīta.

Konservatīvais politiķis arī uzsvēra, ka nepieciešamas konsultācijas ar Gvatemalas Kongresu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu