Itālijas labējo politiķu svētceļojumi uz Maskavu pēc Kremļa naudas (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni
Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā mēnesī Itāliju satricināja skandāls par slepenu Krievijas finansējumu Itālijas iekšlietu ministra Mateo Salvīni partijai Līga (iepriekš bija pazīstama kā Ziemeļu līga). Skandāls izcēlās pēc tam, kad mediji “L’Espresso” un “Buzzfeed News” publicēja audioierakstu, kurā Salvīni pietuvināti cilvēki ar Krievijas pārstāvjiem runā par plāniem ar neīsta naftas eksporta darījuma starpniecību iepludināt partijā vairākus desmitus miljonu eiro. Tagad starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs “Bellingcat”, “BuzzFeed” un Krievijas pētnieciskās žurnālistikas vietne “The Insider” publiskojusi jaunu informāciju par vienu no šo sarunu dalībniekiem, Salvīni tuvu līdzgaitnieku Džanluku Savioni.

Skandāls par Līgas finansēšanu no Maskavas skar vienu tikšanos, kas notika 2018.gada 18.oktobrī Maskavā, un tajā piedalījās pieci cilvēki – divi itāļi un trīs krievi. Viens no itāļiem bija Savioni.

Tagad žurnālistiem izdevies noskaidrot, ka Savioni pēdējo piecu gadu laikā Krieviju apmeklējis ļoti regulāri.

Ļoti bieži Savioni Krievijā ieradies īsās vizītēs, Maskavā ielidojot vienā dienā, bet jau nākamajā dodoties atpakaļ uz Itāliju. 2018.gadā Savioni Krieviju apmeklēja vismaz 14 reizes. Savukārt šā gada pirmajos trīs mēnešos – vēl trīs reizes.

Vairākos gadījumos kopā ar Savioni uz Krieviju devās arī vēl kāds Līgas funkcionārs, kurš šobrīd pilda arī apmaksāta Itālijas valdības padomnieka pienākumus.

Savukārt septiņās nedēļās pirms bēdīgi slavenās 18.oktobra tikšanās Savioni uz Maskavu devās trīs reizes, bet nākamajās nedēļās pēc šīs tikšanās viņš Krievijā viesojās vēl trīs reizes.

Salvīni, protams, noliedzis jebkādas sarunas par nelikumīgu Krievijas naudas saņemšanu.

Tomēr Savioni ir viņa tuvs līdzgaitnieks jau 20 gadus un reizēm viņš tiek dēvēts par Salvīni “sūtni Maskavā”.

Savioni ir pavadījis Salvīni arī vairākās viņa vizītēs uz Krieviju. Šādas vizītes notika 2014.gada oktobrī, 2015.gada februārī un 2016.gada novembrī.

Savukārt 2017.gadā Salvīni un Savioni bija Maskavā, lai parakstītu vienošanos par sadarbību starp Līgu un Krievijas valdošo partiju Vienotā Krievija.

Salvīni un Savioni vismaz divas reizes – 2014. un 2016. gadā - kopā ir apmeklējuši Krievijas okupēto Krimu. Vismaz vienā no vizītēm uz Krimu ar viņiem kopā bija cilvēks vārdā Klaudio D’Amiko.

Kā noskaidrojuši pētnieki, Savioni un D’Amiko 2016.gadā izveidojuši Krievijā bāzētu konsultāciju uzņēmumu “Orion Limited”, kuru vada D’Amiko. Kopš pagājušā gada augusta D’Amiko ir arī Salvīni padomnieks starptautisko attiecību jautājumos.

Tomēr jau pagājušā gada jūlijā – vēl pirms viņa kļūšanas par padomnieku – gan D’Amiko, gan arī Savioni piedalījušies vairākās oficiālās Salvīni un Krievijas iekšlietu ministra sanāksmēs.

Salvīni gan vairākas reizes noliedzis, ka Savioni pagājušā gada jūlijā būtu bijis viņa oficiālās delegācijas sastāvā.

Itālijā sākta izmeklēšana par Līgas attiecībām ar Krievijas naudu. Savukārt pats Salvīni līdz šim pārsvarā atteicies atbildēt uz jebkādiem jautājumiem par Līgas attiecībām ar Kremli. Viņš tikai turpina uzsvērt, ka naudu no Krievijas nekad nav saņēmis.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu