99,2% "PNB Bankas" klientu nezaudēšot ne centa (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
PNB banka
PNB banka Foto: Zane Bitere

99,2% „PNB Bankas” klientu saņems garantētās atlīdzības līdz 100 000 eiro apmērā, un pašlaik klienti tiek aicināti saglabāt mieru, jo viņi saņems atpakaļ visus savus noguldījumus bankā, teikts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīkotajā preses konferencē par "PNB bankas" darbības apturēšanu. Portāls TVNET piedāvāja tiešraidi no preses konferences.

Preses konferencē piedalīsies FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale, FKTK padomes locekle, Uzraudzības departamenta direktore Nora Dambure un komisijas Noregulējuma un garantiju fondu daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva.

FKTK Noregulējuma un garantiju fondu daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva sacīja, ka garantētā atlīdzība tiks izmaksāta visām privātpersonām, kā arī uzņēmumiem, kā arī valsts un pašvaldību iestādēm.

„Valsts budžeta līdzekļi netiks izmantoti garantētās atlīdzības izmaksāšanai; 99,2% bankas klientu nezaudēs ne centa.

Pašlaik banka strādā pie mehānisma, kā veikt šo atmaksu klientiem pēc iespējas ātrāk. Vēlāk tiks izziņots rīcības plāns, kas klientiem jādara, lai saņemtu garantēto atlīdzību,” sacīja Ļebedeva.

Tiek norādīts, ka garantētās izmaksas veiks banka „Citadele”, kas piedāvājusi labāko piedāvājumu saistībā ar līdzekļu atmaksu. Izstrādātais mehānisms paredzēs ne tikai garantēto atlīdzību izmaksu, bet arī sociālo pabalstu izmaksu, kurus klienti saņēma „PNB Bankas” kontos.

Klienti tiek aicināti būt mierīgiem, attiecīgi  - klientiem jau tuvākajā laikā tiks skaidrots, kā saņemt garantētās izmaksas.

„Šobrīd klientiem nav jāiet nedz uz „PNB Banku”, nedz uz „Citadeles” banku. Šobrīd tiek strādāts pie tā, lai klienti pēc iespējas ātrāk saņemtu šo naudu,” norādīja komisijā.

Garantēto atlīdzību izmaksai nepieciešami 297 miljoni eiro, taču šī summa mainīsies. Banka ir veikusi visus nepieciešamos maksājumus garantiju fondā likumā noteiktajā kārtībā.  

TVNET jau vēstīja, ka no ceturtdienas plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu. Tas nozīmē, ka no attiecīgā brīža "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs, 15.augustā nolēma atzīt "PNB banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu