Dānijas politiķi pasmējušies par Trampa vēlmi nopirkt Grenlandi (7)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps un Dānijas ekspremjers Larss Loke Rasmusens
Donalds Tramps un Dānijas ekspremjers Larss Loke Rasmusens Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa interese par iespējām nopirkt Dānijai piederošo Grenlandi, par ko nupat, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja laikraksts "Wall Street Journal", Dānijas politiķiem izraisījusi smīnus un skepsi.

"Laikam ir 1.aprīļa izjokošanas diena," tviterī ierakstījis ekspremjers Larss Loke Rasmusens.

Āja Kemnica Larsena, kas ir viena no diviem Grenlandes likumdevējiem Dānijas parlamentā, noraidīja šo ideju.

"Attiecībā uz Trampa ieceri nopirkt Grenlandi - paldies, nē! Gluži pretēji - labākai un vienlīdzīgākai partnerībai ar Dāniju vajadzētu būt ceļam uz priekšu spēcīgākai un ilgtermiņā neatkarīgākai Grenlandei," Larsena norādīja tviterī.

Martins Lidegors, mazākuma valdību atbalstošo sociālliberāļu ārlietu runasvīrs, Trampa interesi nodēvēja par joku.

"Tramps pirks Grenlandi? Cerams, tas ir joks, tomēr citādi tā ir šausmīga ideja ar Grenlandes militarizācijas risku un mazāku neatkarību Grenlandes tautai, turklāt arī liels zaudējums Dānijai," Lidegords norādīja tviterī.

Kā ziņoja "Wall Street Journal", Tramps vairākkārt izteicis interesi par Grenlandes iegādi, interesi izsakot ar "dažādas pakāpes nopietnību".

Prezidents lūdzis Baltā nama padomniekus "izvērtēt ideju" par pasaules lielākās salas iegādi, ziņo laikraksts, atsaucoties uz vārdā neminētiem padomniekiem.

Nedz Baltais nams, nedz Valsts departaments nav atsaukušies uz laikraksta lūgumiem sniegt komentārus, bet telekanāls CNN citē divus anonīmus avotus, kas šo informāciju apstiprinājuši.

Šī nav pirmā reize, kad ASV met skatus uz Grenlandi, kur tai kopš 1943.gada ir gaisa spēku bāze.

1946.gadā Harija Trumena prezidentūras laikā ASV piedāvāja Dānijai 100 miljonus dolāru par Grenlandi, tomēr Dānija šo piedāvājumu noraidīja.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu