Tramps apvainojies par Dānijas nevēlēšanos pārdot Grenlandi (29)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps un Dānijas premjerministre Mete Fredriksena
ASV prezidents Donalds Tramps un Dānijas premjerministre Mete Fredriksena Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka viņš atceļ septembrī paredzētu vizīti Dānijā pēc Dānijas premjerministres noraidošās attieksmes pret viņa izrādīto interesi par iespēju, ka ASV varētu nopirkt Grenlandi no Dānijas.

"Dānija ir ļoti īpaša valsts ar satriecošiem cilvēkiem, bet, pamatojoties uz premjerministres Metes Fredriksenas izteikumiem, ka viņai nebūtu nekādas intereses apspriest Grenlandes pirkšanu, es atlikšu mūsu tikšanos, kas paredzēta divu nedēļu laikā, uz citu laiku," Tramps paziņoja tviterī.

Laikraksts "The Wall Street Journal" pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Tramps sarunās ar padomniekiem vairākkārt izteicis interesi par Grenlandes iegādi, interesi izsakot ar "dažādas pakāpes nopietnību".

Pēc tam Tramps svētdien apstiprināja, ka viņam ir interese par iespēju, ka Savienotās Valstis no Dānijas varētu iegādāties Grenlandi.

Savukārt Dānijas premjerministre Mete Fredriksena, svētdien apmeklējot Grenlandi, uzsvēra, ka tā netiek pārdota, vēstīja Grenlandes laikraksts "Sermitsiaq".

Fredriksena, stāvot blakus Grenlandes premjeram Kimam Kīlsenam, nosauca Baltā nama ideju iegādāties Grenlandi par "absurdu". "Es ļoti ceru, ka tas nav domāts nopietni," viņa piebilda.

Premjere tomēr arī uzsvēra, ka "Savienotās Valstis ir mūsu tuvākais sabiedrotais".

"Premjerministre spēja aiztaupīt daudz izdevumu un pūļu gan Savienotajām Valstīm, gan Dānijai, esot tik tieša. Es pateicos viņai par to un gaidu iespēju atkal ieplānot [vizīti] kaut kad nākotnē!" citā tvītā otrdien paziņoja Tramps.

Tramps jau svētdien bija devis mājienu, ka viņa iepriekš paziņotais brauciens uz Dāniju varētu nenotikt.

Prezidents mēneša beigās apmeklēs Oregonas štata Portlendas pilsētu, piedaloties pasākumos, ar kuriem tiks atzīmēta Otrā pasaules kara sākuma 80.gadskārta.

Tramps bija paredzējis apmeklēt Dāniju pēc karalienes Margrētes II ielūguma un arī tikties ar Fredriksenu. Abas valstis ir NATO dalībnieces, un vizītes gaitā tiktu apspriesti jautājumi par Arktiku, tomēr ASV puse nebija formulējusi skaidru šīs vizītes darba kārtību.

Šī nav pirmā reize, kad Vašingtona met skatus uz  Grenlandi, kur tai kopš 1943.gada ir gaisa spēku bāze.

1946.gadā Harija Trumena prezidentūras laikā ASV piedāvāja Dānijai 100 miljonus dolāru par Grenlandi, tomēr Dānija šo piedāvājumu noraidīja.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu