KNAB aizturējis Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (48)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Edijs Pālens/LETA

​Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šorīt aizturējis Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (VL-TB/LNNK), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Helmaņa tālrunis patlaban ir izslēgts.

KNAB paziņojumā presē norādīts, ka birojs veic neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā sankcionētas kratīšanas.

Helmanis Latvijas Televīzijai (LTV) norādīja, ka situācija esot pārpratums un esot saistīta ar slimības lapu, ko viņš esot izņēmis ASV, kad tur ārstējies.

"Tā kā es ilgi slimoju ar insultu, tad ārstējos un man bija ilgas veselības problēmas. KNAB to noskaidros, un tur nebūs nekādas problēmas", Helmanis norādīja LTV.

Egila Helmaņa advokāts Saulvedis Vārpiņš Latvijas televīzijas "Dienas ziņām" sacīja, ka viņa klientam slimības lapas izrakstītas gan Latvijā, gan arī ASV. Pēc viņa teiktā, „kaut kādu apstākļu dēļ tiekot uzskatīts, ka ASV izsniegtā slimības lapa, acīmredzot, vai nu nedarbojas, vai arī nav spēkā”. Precīzāk šo situāciju advokāts nespēja komentēt, kā arī nezināja, kādēļ sarēķināta šāda [855,71 eiro] summa.

Kriminālprocess sākts šā gada 6.augustā pēc Krimināllikuma 318.panta otrās daļas, 177.panta pirmās daļas un 275.panta pirmās daļas. Proti, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, krāpšanu un dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Helmanis, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, izkrāpa pašvaldības finanšu līdzekļus, izmantojot ārstniecības iestādes ārsta izsniegtu viltotu darba nespējas lapu. Šā gada februārī veikto krāpniecisko darbību rezultātā pašvaldībai nodarīts zaudējums ne mazāk kā 855,71 eiro apmērā.

Par piemērojamo drošības līdzekli procesa virzītājs lems atbilstoši Kriminālprocesa likumā noteiktajam termiņam, proti, 48 stundu laikā.

Izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par kriminālprocesu KNAB šobrīd nevar sniegt.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB darbinieki veikuši kratīšanu Ogres novada domes ēkā.

Tikmēr Latvijas Radio rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kriminālprocess varētu būt saistīts ar Helmaņa braucienu uz ASV.

Kā liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā, Helmanis 2018.gadā pašvaldībā nopelnīja 20 733,87 eiro, savukārt par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieka pienākumu pildīšanu viņš nopelnījis 6960,97 eiro. Pabalstā Helmanis no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņēmis 7340,97 eiro, bet, pārdodot automobili, domes priekšsēdētājs no SIA "Lone Il" ieguvis vēl 13 500 eiro.

Helmanis reģistrējis 350 000 dolāru lielas parādsaistības. Vienlaikus viņš ir izsniedzis četrus aizdevumus, kuru kopējā vērtība ir 156 102 eiro. Helmanis deklarējis arī 25 3800 eiro skaidras naudas uzkrājumus. Deklarācijā pieejamā informācija liecina, ka Helmanim pieder būve Ogrē, kā arī zemes un ēkas nekustamie īpašumi Jaunjelgavā.

Jau ziņots, ka 2009. gadā Valsts policija Helmani aizturēja saistībā ar lietu, kas ierosināta par mēģinājumu izspiest naudu, lai Ogres televīzijā netiktu demonstrēts kāds kompromitējošs sižets. Vienlaikus tika aizturēts Ogres televīzijas īpašnieks Artūrs Robežnieks.

Rīgas apgabaltiesā aprīlī Helmanim un Robežniekam atstāja spēkā piespriesto 38 000 eiro sodu par izspiešanu grupā

Helmanis kopā ar Robežnieku apsūdzēti par līdzekļu izspiešanu no Helmaņa bērnu krusttēva, toreizējā Ogres novada domes deputāta Gunāra Kārkliņa pirms pašvaldības vēlēšanām.

Neminot apsūdzēto vārdus, prokuratūra iepriekš norādījusi, ka 2009.gada aprīļa beigās apsūdzētais, izmantojot apstākli, ka 2009.gada 6.jūnijā paredzētas pašvaldību vēlēšanas, vienojās ar otru apsūdzēto par naudas prettiesisku pieprasīšanu no kāda Ogres novada domes deputāta.

"2009.gada pavasarī apsūdzētais, atrodoties kādas kafejnīcas telpās, psihiski iedarbojoties uz cietušo, paziņoja vīrietim, ka īsi pirms pašvaldību vēlēšanām "Ogres televīzijā" plānots pārraidīt kompromitējoša satura filmu par Ogres deputātu un citiem vietējās pašvaldības deputātiem, kas viennozīmīgi varētu kaitēt cietušajam gan kā Ogres novada domes deputātam, gan kā nākošā sasaukuma deputāta kandidātam," iepriekš norādījusi prokuratūra.

Helmaņa aizstāvis Saulvedis Vārpiņš toreiz atzīmēja, ka minēto televīzijas sižetu neviens neesot redzējis, tādēļ nevarot to komentēt.

Helmanis pret viņu vērsto apsūdzību nosaucis par politisko izrēķināšanos un uzskata, ka lieta pret viņu sākta, pateicoties viņa politiskajam oponentam Kārkliņam. Pēc Helmaņa teiktā, Kārkliņš vēlējies panākt detālplāna apstiprināšanu lielveikala būvniecībai, pret ko stingri iestājies Helmanis, jo konkrētajā teritorijā izveidota piemiņas vieta represētajiem.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu