Levits: Cilvēku ķēde atgādināja pasaulei par Baltijas brīvības alkām (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas valsts prezidents Egils Levits
Latvijas valsts prezidents Egils Levits Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirms trīsdesmit gadiem cilvēku ķēde no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai visai pasaulei atgādināja par Baltijas brīvības alkām, piedaloties "airBaltic" Baltijas valstu nacionālajās krāsās pārkrāsoto lidmašīnu atklāšanā par godu "Baltijas ceļa" 30. gadadienai, atgādināja Latvijas prezidents Egils Levits.

"Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un visur pasaulē teju katrs baltietis tolaik sirdī un domās bija "Baltijas ceļā" - par savu un tuvinieku brīvību, par visu triju Baltijas valstu neatkarību," uzrunājot klātesošos, sacīja prezidents. Prezidents piebilda, ka bija nepieciešami divi gadi, lai sapnis kļūtu par īstenību.

"Tieši šodien mēs Latvijā svinam neatkarības atjaunošanu "de facto" uz valstiskās nepārtrauktības un mūsu Satversmes pamata. Kopā ar mums brīvību un neatkarību arī atguva kopīgā likteņa biedri Igaunijā un Lietuvā," sacīja Levits.

Prezidents pateicās "airBaltic" par ideju jaunās lidmašīnas ietērpt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas karogu krāsās. "Es zinu, ko katram Latvijas, Igaunijas un Lietuvas pilsonim nozīmē sava karoga krāsas, un tās nozīmē ļoti daudz," pavēstīja valsts pirmā amatpersona.

Levits norādīja, ka "airBaltic" visai pasaulei atgādina Baltijas valstu karogu krāsas, kas paver iespējas stāstam par Latviju, Lietuvu, Igauniju, par nācijām un par "īpašo likteņkopību".

Kā ziņots, jau no rītdienas visā Latvijā un arī ārpus tās sākas plaši "Baltijas ceļa" 30 gadu jubilejai veltīti pasākumi.

1989.gada 23.augustā Latvijas Tautas fronte, Igaunijas Tautas fronte un Lietuvas tautas kustība "Sajūdis" aicināja iedzīvotājus uz vērienīgu nevardarbīgās pretošanās akciju, kuru nosauca par "Baltijas ceļu".

1989.gada 23.augustā plkst.19 aptuveni divi miljoni Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu