ECT nosoda Krieviju par Magņitska nāvi (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nosodīja Krieviju par vairākkārtējiem pārkāpumiem pret juristu un korupcijas apkarotāju Sergeju Magņitski, kurš no dzīves aizgāja 2009.gadā cietumā Maskavā, atrodoties pirmstiesas apcietinājumā.

Pēc aizturēšanas saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļiem varasiestādes pret Magņitski izturējušās cietsirdīgi un viņam cietumā liegta medicīniskā palīdzība, atzina tiesa.

Krievijas varasiestādes Magņitskim liegušas svarīgu medicīnisko aprūpi un tās nav izpildījušas savu pienākumu - aizsargāt viņa dzīvību, vienbalsīgi nolēma septiņi ECT tiesneši. Viņu vidū bija arī Krievijas pārstāvis.

Magņitskis pieredzējis cietsirdīgu izturēšanos no apsargu puses, un viņš nepamatoti ilgi turēts pirmstiesas apcietinājumā, norādīja tiesneši.

Krievijā notikusī pēcnāves tiesas prāva, kurā tika atzīta Magņitska vaina, bija "pēc būtības netaisnīga", norādīja ECT.

Tiesneši lika Krievijas valstij samaksāt Magņitska atraitnei un mātei 34 000 eiro kompensāciju.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad viņš bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta līdzekļu izzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, uzsverot, ka Magņitska nāvē vainojamas amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu