Krievijā par tvītu piespriež piecu gadu cietumsodu (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladislavs Siņica
Vladislavs Siņica Foto: TASS/Scanpix

Maskavas tiesa uz pieciem gadiem vispārējā režīma kolonijā notiesājusi 30 gadus veco finanšu menedžeri Vladislavu Siņicu. Viņš atzīts par vainīgu naida kurināšanā un draudēšanā ar vardarbību drošības spēku tuviniekiem. Tiesas lietas pamatā ir Siņicas ieraksts sociālajā tīklā "Twitter", ziņo raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests.

Siņica paziņojis, ka pārsūdzēs tiesas lēmumu. Tas viņam jāizdara desmit dienu laikā.

Siņicas lietas izskatīšana faktiski prasīja tikai vienu dienu. Pirmdien, 2.septembrī, apsūdzības un aizstāvības puses iesniedza savus pierādījumus un izklāstīja argumentus, un apsūdzētajam tika dots pēdējais vārds. 

Prokurors prasīja piespriest Siņicam sešu gadu cietumsodu.

Apsūdzības puse tiesas zālē nolasīja vairākus Siņicas tvītus, kuros viņš ar segvārdu "Max_Steklov" rakstīja par plāniem piedalīties protestos pret opozīcijas kandidātu nepielaišanu Maskavas domes vēlēšanām, kā arī tajos strādājošajiem drošības spēku darbiniekiem, kuri aizsedz savas sejas.

Siņicas tvītā, par kuru tika ierosināta krimināllieta, bija runa par policistu identificēšanu un privāto ģimenes foto izpētīšanu. Prokuratūra tajā saskatīja naida kurināšanu pret varasiestādēm un draudus policistu tuviniekiem.

Siņica nenoliedz, ka ir tvīta autors. Taču viņš norāda, ka nekādus draudus neesot izteicis, bet gan iesaistījies diskusijā par deanonimizāciju.

Ekstrēmismā apsūdzētais Siņica sacīja, ka viņu esot vadījusi "vēlme pateikt sabiedrībai patiesību". "Man gribētos, kaut nebūtu jāskatās, kā policija vazā cilvēkus pa asfaltu. Gribētos, lai mūsu valsts ir brīva no tādām izpausmēm," viņš teica.

Likumsargi viņu aizturēja pagājušajā mēnesī saistībā ar 31.jūlijā publicētu tvītu, paziņoja izmeklētāji.

Siņica tvītā bija iztēlojies situāciju, kurā cilvēki atrastu tiesībsargājošo iestāžu darbinieku mājas, lai nolaupītu un nogalinātu viņu bērnus. Izmeklētāji skaidroja, ka tas uzskatāms par aicinājumu uz vardarbību.

Uzmanību viņa tvītam pievērsa prokremliskie mediji.

Vairāk nekā desmit cilvēkiem draudēja cietumsods par piedalīšanos, kā norādīja prokuratūra, "masu nekārtībās". Taču pieciem cilvēkiem tās otrdien tika atsauktas.

Opozīcija apsūdz Kremli, ka tas izvērsis "politiskā terora" kampaņu, lai apspiestu protestu vilni.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu