5G tīkls un pilsētas infrastruktūra: kā tas ietekmēs dzīvi pilsētās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai gan varētu šķist, ka jaudīgais 5G tīklojums attieksies vien uz interneta lietotājiem, tomēr šim piektās paaudzes tīklam būs būtiska ietekme uz ekonomiku, komunikāciju un tehnoloģijām, atklāj žurnāls Forbes. Līdz ar jaunā tīkla ieviešanu eksperti prognozē jaunas digitālas ēras sākšanos pilsētās un to infrastruktūrās. 

Kad tikko parādījās 4G tīklājs, tas beidzot ļāva viedtālruņiem piekļūt jaudīgam un ātram bezvadu internetam, taču šis savienojums nebija pietiekams lielajam patērētāju skaitam. Šā iemesla dēļ 4G tīklu nācās uzlabot un papildināt, kas arī veicināja piektās paaudzes tīkla izstrādāšanu.

Foto: Unsplash

Jaunās paaudzes tīkls darbosies tandēmā ar 4G un nodrošinās tikpat ātru internetu kā optiskais internets, kas nozīmēs, ka jaunajā tīklā ievērojami paātrināsies datu ielāde, vienlaikus arī samazinot telefona vai kādas citas bezvadu ierīces baterijas patēriņu. Tiesa, šis tīklājs būs nepieciešams ne tikai telefoniem vai planšetēm, bet arī citām modernās tehnoloģijas iekārtām un sistēmām, kuras darbojas ar interneta pieslēgumu. Līdz ar viedtālruņiem 5G tīkls ļaus raitāk darboties vai pat ieviest jaunas inovācijas pilsētas infrastruktūrā. 

Lūk, kādām pilsētas infrastruktūras tehnoloģijām būs vajadzīgs 5G tīkls.

"Lietu internets" jeb ierīču starptīklošana - ierīces ar iebūvētu 5G uztvērēju būs iespējams starptīklot bez liekas aizķeres. "Lietu internets" ļaus attālināti iegūt informāciju par dažādiem ar sensoriem aprīkotiem objektiem, kā arī tos attālināti kontrolēt. Šis rīks būs īpaši noderīgs nākotnes vides un infrastruktūras novērošanai, piemēram, ēku, tiltu, dzelzceļa sliežu kontrolei un uzraudzīšanai, saules bateriju darbības uzraudzīšanai, drošības sistēmām un citu pilsētas norišu uzraudzīšanai. 

Autonomās automašīnas - lai gan autonomās automašīnas, kas spēj braukt pat bez īpašas šofera iesaistes, Latvijā ir reti sastopamas, tās lēnām sāk pārņemt ASV un Rietumeiropas tirgu, un domājams, ka jau tuvākajā nākotnē tās sāks parādīties arī Latvijas ielās. Viena šāda automašīna ikdienā spēj ģenerēt datus, kas ir pielīdzināmi datiem, ko reizē ielādē 30 000 viedtālruņu. Tas nozīmē, ka datu ielādes ātrums un nobīdes var izraisīt avārijas. Jaudīgs interneta tīkls nākotnē ļaus automašīnām "komunicēt" savā starpā, uztvert citai citu, kā arī uztvert sensorus luksoforos, autostāvvietās un automaģistrālēs. 

Foto: Unsplash

"Gudrās" pilsētas - nākotnes gudrajās pilsētās sasvstarpēja "savienojamība" var būt  infrastruktūras mugurkauls, kas ļaus pilsētai nodrošināt īpaši efektīvu pašvaldības servisu  - no sabiedriskā transporta menedžēšanas līdz pat sniega šķūrēšanai un sabiedriskās kārtības uzraudzīšanai. Pamatojoties uz reāllaika informāciju, pašvaldība spēs nekavējoties reaģēt uz dažādām krīzes situācijām vai ikdienišķiem kāzusiem. 

Augmentētā realitāte (AR) - jau šobrīd augmentētā realitāte ir standarta rīks daudzos viedtālruņos, ar kura palīdzību ir iespējams nodrošināt dažādas izklaides iespējas, piemēram, to integrē dažādās spēlēs, taču drīzumā šo rīku izmantos izglītībai kā noteiktu situāciju simulatorus, medicīnā un virtuālajā tūrismā - augmentētā realitāte varēs būt virtuāls gids.   

Foto: Unsplash

"Gudrā" ražošana - ar 5G tīklu aprīkotas fabrikas un ražotnes varēs aprīkot ražošanas iekārtas ar gudrajām tehnoloģijām, kas spēs ievākt datus par ražošanas produktivitāti, ļaus kontrolēt un uzraudzīt visus ražošanas procesus un aspektus, kā arī operatīvi reaģēt uz krīzes situācijām vai iekārtu darbības traucējumiem. 

Agrikultūras monitorēšana - ar tīkla palīdzību būs iespējams uzraudzīt augsnes, lopu un augu kondīciju reāllaikā, precīzi noteikt laikapstākļus un to potenciālo ietekmi uz labību vai ražu. Tāpat jaunākās tehnoloģijas palīdzēs lauksaimniekiem optimizēt labības laukus, jau agrīnā stadijā "noķert" slimības lopu barā un veikt grāmatvedības darbus ar automatizētu ierīču palīdzību.  

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu