Piecas izplatītākās apgaismojuma kļūdas un kā tās novērst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Labs un pielāgots apgaismojums ne tikai izdaiļo interjeru un piešķir mājīgumu, bet arī liek mums izskatīties labāk, tomēr nepareizi izvietotas vai izvēlētas lampas var radīt pilnīgi pretēju efektu. Amerikāņu portāls "Houzz" ir apkopojis piecas izplatītākās kļūdas, kuras gadās pieļaut, izvietojot un izvēloties gaismekļus. 

Noziegums pret virtuves virsmu

Visbiežāk sastopamā kļūda apgaismojuma ziņā ir tieši gaismekļu izvietojums virs virtuves virsmas. Daudzviet mājokļos saimnieki ievieš centrālo apgaismojumu, aizmirstot par virsmām, kā rezultātā, gatavojot maltīti, rodas ēnas uz virsmas, un tas var būt iemesls, kādēļ rodas iegriezumi un traumas. Iekārtojot virtuvi, koncentrējies uz apgaismojuma izvietošanu virs virtuves salas un virsmām, bet centrālajā daļā pietiks vien ar izkliedētām  nelielām griestu lampām. 

Vannasistabas apgaismojums kā trakonamā 

Pareiza vannasistabas apgaismojuma uzstādīšana nav sarežģīta lieta - atliek vien iedomāties aktieru spoguļu apgaismojumus teātru ģērbtuvēs. Tur ap spoguļiem tiek izvietotas vairākas spuldzes, kas koncentrējas tieši uz seju. Šāds pats triks ir jāizmanto arī savas vannasistabas iekārtojumā, tiesa gan, nepārspīlējot ar spuldžu daudzumu. Gaismekļus izvieto sejas līmenī abās pusēs, lai gaisma neradītu ēnas nevienā no sejas pusēm, nedz arī pieres daļā vai uz zoda. Lielākā kļūda ir spilgti zilas nokrāsas lampas, kas izvietotas virs spoguļa, - tās rada dziļas ēnas zem acīm un zoda, kas savukārt līdzinās trako nama efektam.  

Četri mazi gaismekļi katrā stūrī

Šāds ģeometrisks gaismekļu izvietojums ir bieži sastopams guļamistabās, vai arī pretēji - viena lampa griestu vidū. Tomēr gan vienā, gan otrā gadījumā gaisma izgaismo nevajadzīgus laukumus. Četri nelieli gaismekļi istabas malās bezjēdzīgi izgaismos atsevišķus stūrus, bet viena centrālā lampa izgaismos istabas vidu, kamēr stūri būs tumši. Tā vietā lūko pēc gaismekļiem, kas ir izvietojami pa visu telpas perimetru, piemēram, lampām uz dekoratīvām sliedēm vai vienkārši centrālo gaismekli papildini ar sīkākiem apgaismojumiem, piemēram, galda lampām un stāvlampām. 

Pārāk spoža vai neesoša gaisma

Pēc ilgstošas atrašanās telpā ar pārāk spožu vai pārāk tumšu apgaismojumu acis teju vai sūrst no noguruma. Mūsdienās ir iespējams papildināt gaismas slēdžu funkcijas un vairs nav jāaprobežojas tikai ar "ieslēgt" un "izslēgt". Izvēlies regulējamu gaismas slēdzi, kas ļaus pašiem mājiniekiem ieslēgt apgaismojumu sev tīkamā intensitātē. 

Akcents uz ģipškartona sienas segumu 

Ģipškartons nereti ir nelīdzens, un uz tā, ja labi ieskatās, var manīt dažādus negludumus, piemēram, nelīdzenu krāsu, švīkas vai iedobes. Taču apgaismojums šos sīkumus izcels un padarīs redzamākus. Tā vietā ar gaismu centies selektīvi akcentēt interesantas detaļas, piemēram, arkas tipa ailes, mākslas darbus, ķieģeļu sienas vai grāmatu plauktus. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu