Demogrāfs: Šodien mēs faktiski veicam brīvprātīgu pašiznīcināšanos (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Latvijas demogrāfijas rādītāji joprojām ir slikti, taču valdība negatavo nopietnus ģimenes politikas uzlabojumus, rezultātā situācija kļūs tikai sliktāka, uzskata demogrāfs Ilmārs Mežs.

Intervijā laikrakstam "Diena" Mežs prognozē: "Pašreiz cilvēku skaita samazināšanās ātrums ir tāds, ka katrā nākamajā gadsimtā mūsu skaits samazinās uz pusi. Dažādu respektablu organizāciju prognozes par iedzīvotāju skaitu, kāds mums gaidāms pēc divām trim paaudzēm, visas ir ļoti līdzīgi drūmas.[...]Tāpēc ir kardināli svarīgi, lai sabiedrība un valsts šai problēmai pievērstu daudzkārt lielāku nozīmi, jo šodien mēs faktiski veicam brīvprātīgu pašiznīcināšanos, tikai diemžēl daudzi no mums to neapzinās un mierina sevi ar domu – gan jau kaut kā..." 

Mežs uzskata, ka "ideālā gadījumā būtu jādara tas, ko dara Igaunijas valdība, bet sliktākajā gadījumā mēs varētu vismaz turpināt darīt to darbu, kas tika sākts 2013. gadā ar «demogrāfijas ultimātiem» un kas būtībā turpinājās arī katrā nākamajā gadā pēc 2013. gada līdz pat 2018. gadam, – katra gada budžetā šajā periodā ticis piešķirts vairāku desmitu miljonu eiro papildinājums uzlabojumiem ģimenes valsts politikā – valsts atbalsts visdažādākajos veidos ģimenēm – vai nu tiešie naudas pabalsti, vai nodokļu atlaides vai dažādi pakalpojumi."

Demogrāfs uzsver, ka  visdažādākajos veidos jāatbalsta savas jaunās ģimenes ar valsts budžeta finansējumu lielākā apmērā. 

"Vidēji Eiropā šis atbalsts ir 2,5% no IKP, mums tas ir varbūt ap 1,5%. Ir valstis, kas spēj šim mērķim novirzīt ne tikai 2,5%, bet pat 3% un 4%, protams, tas ir stāsts par izciliem sasniegumiem ģimenes valsts politikā. Latvijas gadījumā būtu labi, ja mums šis atbalsts būtu vismaz Eiropas vidējā līmenī, tas nozīmētu, ka nabadzība tajās ģimenēs, kuras vēlas vairākus bērnus, pieaugtu salīdzinoši maz. Latvijā diemžēl – es ceru, ka neapzināti, – situācija ir tāda, ka valsts soda ar nabadzības risku daudzas ģimenes, kuras vēlas vairākus bērnus. Un tā ir netaisnība, kura mums jānovērš."

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu