Nīderlande pauž bažas par MH17 lietā aizdomās turamā Cemaha atbrīvošanu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Cemahs
Vladimirs Cemahs Foto: Bellingcat

Nīderlandes izmeklētāji ceturtdien pauda bažas par to, vai viņi varēs nopratināt Ukrainas pilsoni lietā par reisa MH17 aviolainera notriekšanu 2014. gadā virs Austrumukrainas, ņemot vērā, ka tiesa Kijevā nolēmusi viņu līdz tiesas prāvai no apcietinājuma atbrīvot.

Izmeklētāji bažas pauduši par Vladimira Cemaha atbrīvošanu, kurš atbilstoši apsūdzībām bijis pretgaisa aizsardzības speciālists Krievijas atbalstīto bruņoto formējumu rindās Austrumukrainā. Vienlaikus izskanējuši pieņēmumi, ka Cemahs varētu cietumnieku apmaiņas procesa ietvaros tikt nodots Krievijai.

"Mēs būtu gribējuši, lai viņš ir pieejams izmeklēšanai, un, protams, mums būtu žēl, ja tas tā nebūtu, jo viņš tiek atbrīvots," ziņu aģentūrai AFP sacīja Nīderlandes vadītās Kopīgās izmeklēšanas komandas pārstāve sakariem ar presi Brehtje van de Mosdeika.

Vaicāta, vai līdz ar Cemaha atbrīvošanu viņa nopratināšana saistībā ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu kļuvusi grūtāka, Mosdeika sacīja: "Tā tas izskatās."

Viņa gan uzsvēra, ka četru citu aizdomās turamo tiesāšana Nīderlandē nākamgad "notiks, kā plānots".

Tiesnesis Kijevā ceturtdien pieņēma lēmumu jūnijā aizturēto Cemahu atbrīvot, vienlaikus brīdinot, lai viņš nemēģina bēgt.

Ukrainas mediji vēsta, ka Kremlis vēlas, lai Cemahs tiktu iekļauts Ukrainas un Krievijas cietumnieku apmaiņas procesā, kas noris šobrīd.

40 Eiropas Parlamenta deputāti vēstulē trešdien mudināja Ukrainas prezidentu neiekļaut Cemahu cietumnieku apmaiņā, norādot, ka viņš ir "būtiski svarīgs aizdomās turamais".

Ja Cemahs tomēr tiks nodots Krievijai, Ukraina būs "pārkāpusi savas saistības izmeklēšanas lietā, un tas nopietni ietekmēs sarunas ar Eiropas Savienību", sacīja Nīderlandes eiroparlamentāriete Kati Piri.

Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014. gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu