Trampa neveiksmīgais mēģinājums tikt galā ar 11.septembra mantojumu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Tikai dažas dienas pirms 11.septembra teroraktu gadadienas ASV prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar paziņojumu, ka esot atcēlis slepenu tikšanos ar Afganistānas prezidentu un talibu līderiem Kempdeividā. Osamas bin Ladena notveršanu kavējušā nemiernieku grupējuma uzaicināšana uz tikšanos prezidenta lauku rezidencē saniknoja daudzus. Trampa kritiķi prezidentam pārmet, ka viņš nesmādējot nekādus līdzekļus centienos pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām spodrināt savu tēlu, taču tas ne reizi vien ir atspēlējies. 

Tramps pagājušonedēļ atsauca ielūgumu, reaģējot uz talibu sarīkoto uzbrukumu Kabulā, kurā līdz ar 11 citiem cilvēkiem gāja bojā arī viens ASV karavīrs.

"Es nekavējoties atcēlu tikšanos un pārtraucu miera sarunas," tviterī paziņoja Tramps.

2001.gada 11.septembra teroraktos gāja bojā gandrīz 3000 cilvēku. Kā teroristu uzbrukuma galvenais plānotājs tika identificēts islāmistu kaujinieku organizācijas "Al-Qaeda" līderis Osama bin Ladens.

Talibi, kuri tolaik bija iedibinājuši savu režīmu Afganistānā, aizsargāja bin Ladenu un atteicās viņu izdot. Nepilnu mēnesi pēc 11.septembra teroraktiem ASV veica uzlidojumus Afganistānai. Karam pievienojās vēl citas valstis, un talibu režīmam Afganistānā pienāca beigas. Taču talibu nemiernieki līdz pat šim brīdim turpina cīnīties Afganistānā, savukārt ASV un sabiedrotie cenšas nepieļaut Afganistānas valdības krišanu un novērst nāvējošos talibu uzbrukumus.

Miera sarunas ar talibiem bija paredzētas tam, lai pieliktu punktu konfliktam, kas izcēlās 11.septembra teroraktu rezultātā. Taču šis mēģinājums piedzīvojis izgāšanos. Tramps gandrīz gadu ilgušo sarunu izjukšanā vaino talibus, bet talibi - Trampu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo izteicies, ka Afganistānas miera sarunas pagaidām esot "mirušas". Vēlāk gan viņš pieļāva, ka tās tomēr varētu atsākties. 

Tvarstot vēlēšanu solījumus

Pirms 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām Tramps nāca klajā ar vairākiem ambicioziem solījumiem. Prezidentūras laikā viņam nav viegli klājies ar skaļāko no tiem - uzbūvēt robežmūri uz ASV-Meksikas robežas un turklāt vēl piestādīt par to rēķinu Meksikai. Pentagons šomēnes novirzīja mūra celšanai 3,6 miljardus dolāru no militārās būvniecības budžeta, atņemot to 127 citiem projektiem.

Vēl viens Trampa solījums bija atvest ASV karavīrus atpakaļ mājās. Tāpēc atsaukt karavīrus no ASV ilgākā kara periodā pirms jaunām vēlēšanām bija īpaši svarīgs uzdevums. 

Kāda bijusī augsta ranga Afganistānas amatpersona ziņu aģentūrai AP anonīmi atklāja, ka miera sarunas esot draudējušas izjukt jau vairākas dienas pirms Trampa paziņojuma, kad Afganistānas prezidents Ašrafs Ganī atcēla plānoto vizīti uz Vašingtonu un talibi atteicās doties uz ASV, pirms tikusi parakstīta abpusēji apmierinoša vienošanās.

Demokrāti izteikušies, ka Tramps esot centies pārāk sasteigti noslēgt miera līgumu ar talibiem. Uzmetumā bijuši iekļauta tikai talibu apņemšanās mazināt vardarbību Kabulā un kiamiņos esošajā Parvanas provincē, kur atrodas ASV militārā bāze. Turklāt sarunas esot bijušas nolemtas neveiksmei jau no paša sākuma, jo tajās netika iesaistīta Afganistānas valdība, ko talibi uzskata par neleģitīmu Rietumu "marionešu" veidojumu.

Zīmīga vieta

ASV lielu sašutumu izraisījis fakts, ka tikšanās tika plānota Kempdeividā.

"Kempdeivida ir vieta, kur Amerikas līderi tikās, lai izplānotu mūsu reakciju pēc tam, kad "Al-Qaeda" - ko atbalstīja "Taliban" - 11.septembrī nogalināja 3000 amerikāņus," tvītoja republikāne, ASV Pārstāvju palātas locekle Liza Čeinija.

"Nevienam "Taliban" loceklim tur nevajadzētu spert kāju. Nekādā gadījumā."

Šos notikumus šķir 18 gadi, kuru laikā risinājums Afganistānas konfliktam joprojām nav atrasts. 

Talibi pēc Trampa tvīta paziņoja, ka sarunu apturēšana "kaitēs ASV vairāk nekā jebkuram citam" un apsūdzēja Savienotās Valstis intervencionismā. 

Prezidentūra kā personīgā PR gājiens 

Raidorganizācijas CNN Baltā nama korespondents Stīvens Kolinsons raksta, ka Trampa teju nepārtrauktā iekulšanās starptautiskos strīdos arvien vairāk izskatās pēc "nekā vairāk kā vien pašattaisnošanās, pašsaglabāšanās un peļņas mehānisma".

"Tas viss neizklausās īsti jēdzīgi," par Trampa atcelto tikšanos sacīja demokrātu prezidenta amata kandidāte Eimija Klobušara. "Tas ir vēl viens piemērs, kā prezidents attiecas pret ārpolitiku kā pret televīzijas šovu. Tas nav šovs, tie ir teroristi."

"Kamēr pasaule apzelēja Trampa kunga tvītus, bija grūti izvēlēties, kas ir pārsteidzošāk: doma, ka viņš uzaicināja talibus uz omulīgu tikšanos prezidenta lauku rezidencē vien dažas dienas pirms 11.septembra terortaktu gadadienas, ņemot vērā, ka tieši šis notikums noveda pie ASV militārās iesaistes Afganistānā, vai arī viņa pēkšņā sarunu pārtraukšana pēc deviņiem agonijas pilniem raundiem," raksta "The Economist".

Taču, kad norims sašutums par Trampa tvītiem un izvēlēto tikšanās vietu, situācija Afganistānā nebūs ne par matu mainījusies. "Talibi iegūst teritorijas, un amerikāņi nespēj vinnēt," norāda izdevums. "Afganistānas armija cieš nepanesamus zaudējumus, amerikāņi sāk pagurt. 

ASV prezidents savos tvītos jautāja: cik daudzus gadu desmitus viņi vēl grib cīnīties? Atbilde ir ārkārtīgi vienkārša - ilgāk nekā Trampa kungs. Tas liek domāt, ka agri vai vēlu sarunas atsāksies."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu