Putina ierēdnis, specoperācija un māja ASV par miljonu: kas zināms par spiegu Smoļenkovu (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļega Smoļenkova māja Stafordā, Virdžīnijas štatā ASV
Oļega Smoļenkova māja Stafordā, Virdžīnijas štatā ASV Foto: AFP / Scanpix

Vēlā pirmdienas, 9.septembra, vakarā bijušā Kremļa darbinieka Oļega Smoļenkova ģimene steidzīgi aizbrauca no savas mājas Stafordā, Virdžīnijas štatā ASV. Nākamajā dienā ASV medijos parādījās gana skandaloza ziņa - Smoļenkovs esot bijis "visvērtīgākais amerikāņu specdienestu informators" Krievijas valdībā, kurš ar ģimeni uz ASV esot nogādāts slepenas specoperācijas rezultātā.

Raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests apkopojis informāciju par Smoļenkovu un centušies rast atbildi uz jautājumu, kāpēc viņš pēc bēgšanas no Krievijas nenomainīja vārdu un turpināja atklāti dzīvot Savienotajās Valstīs.

Smoļenkova saistība ar ASV specdienestu operāciju nav oficiāli apstiprināta.

Vīri melnā

Bijušajam Krievijas valdības trešās klases padomniekam Oļegam Borisovičam Smoļenkovam omulīgā dzīve ASV beidzās tajā pašā dienā - 9.septembrī, kad dienas laikā pie viņa trīsstāvīgās mājas apstājās raidorganizācijas NBC busiņš. 

Žurnālisti tik tikko bija paspējuši nospiest durvju zvanu, kad pie mājas uzradās divi tumšas krāsas apvidus auto. No tiem izkāpušie vīri melnos uzvalkos, uzdodamies par "mājas saimnieka draugiem", noprasīja, ko filmēšanas grupa šeit meklē. Viņi ieteica nekavējoties doties prom no privātīpašuma.

Foto: AFP / Scanpix

Nākamajā rītā pie mājas jau bija nobāzējušies vairāki ASV lielākie televīzijas kanāli. Mājas durvis bija ciet, aizkari - aizvilkti. Kaimiņi stāstīja, ka Smoļenkovu ģimene steigšus aizbraukusi pirmdienas vakarā, nevienam nepasakot, uz kurieni dodas. 

Līdz ar Smoļenkovu pazuda arī abi melnie apvidus auto ar melnā tērptajiem cilvēkiem.

Viens no kaimiņiem raidorganizācijai RFE/RL sacīja, ka ģimene uz Stafordu pārcēlusies pirms vairāk nekā gada.

Slepenā operācija

Par to, ka Smoļenkovu 2017.gadā no Krievijas slepus izveda ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP), pirmā ziņoja raidorganizācija CNN. Krievija strādājošā spiega izvešana notikusi daļēji tāpēc, ka ASV prezidents Donalds Tramps esot vairākkārt izpaudis ārvalstu līderiem slepenu informāciju, kā rezultātā radušās bažas par Smoļenkova drošību.

Slepenā aģenta izvešana jeb eksfiltrācija, kā šādas operācijas dēvē izlūkošanas amatpersonas, ir ārkārtējs solis, kas tiek īstenots, kad izlūkdienesta darbinieki uzskata, ka aģentam draud briesmas.

Avīze "New York Times" vēsta, ka spiegs palīdzējis ASV Centrālai Izlūkošanas pārvaldei (CIP) nonākt pie secinājuma, ka Putins devis rīkojumu iejaukties ASV vēlēšanās un vadījis procesu, tostarp devis norādījumu par Demokrātu partijas serveru uzlaušanu.

Vēlāk Kremlis apstiprināja, ka Smoļenkovs strādājis Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijā, taču pirms vairākiem gadiem ticis atlaists. Viņš esot strādājis darbu, kas nav bijis slepens.

Laikraksts "Kommersant" drīz vien identificēja spiegu kā Krievijas prezidenta administrācijas darbinieku Oļegu Smoļenkovu, kurš 2017.gadā kopā ar ģimeni devās pavadīt atvaļinājumu Melnkalnē un pazuda.

Kā pazuda Smoļenkovs?

2017.gada septembra sākumā vairākos Krievijas interneta portālos parādījās ziņas, ka Melnkalnē esot pazudis augsta ranga ierēdnis ar visu ģimeni. 

Smoļenkovs ar sievu Antoņinu un trim bērniem jūlija vidū izlidoja uz Kotoras līcī esošo Tivatu. 21.jūlijā Smoļenkovi izdzēsa savus sociālo tīklu kontus un pazuda.

Krievijas vēstniecība Melnkalnē norādīja, ka valsts policija nekā neesot reaģējusi uz tūristu pazušanu. Septembra sākumā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu par slepkavību, kas joprojām nav izbeigta.

Kad ASV medijos parādījās ziņas par šo gadījumu, Krievijas laikraksts "Kommersant" publiski pieejamajos avotos izpētīja, ka 2018.gada 5.jūnijā laulāts pāris "Oleg Smokenkov" un "Antonina Smolenkov" esot par 925 000 dolāru Stafordā iegādājušies trīsstāvīgu māju ar sešām guļamistabām, sešām vannasistabām un trim kamīniem. 

Māja atrodas apmēram stundas brauciena attālumā no Vašingtonas.

Foto: AFP / Scanpix

2019.gada janvārī īpašums tika pārrakstīts uz speciāli izveidotu trasta fondu, un šoreiz dokumentos pāra vārdi bija norādīti bez kļūdām - "Oleg Smolenkov" un "Antonina Smolenkov".

"Nav grūti iedomāties, kādā veidā krievu ierēdnis spēja sakrāt miljonu dolāru, lai nopirktu māju jebkurā pasaules malā," intervijā BBC sacīja kāds bijušais amerikāņu specdienestu darbinieks. "Bet tādā gadījumā diez vai pie viņa mājām pastāvīgi dežurētu vairāki auto ar CIP aģentiem."

Kas ir Oļegs Smoļenkovs?

Smoļenkovs dzimis 1969.gadā Ivanovā. Kopš 90.gadu beigām strādājis Krievijas Ārlietu ministrijas ierēdniecības aparātā.

Ap 2005.gadu Smoļenkovs tika iecelts par Krievijas vēstniecības Vašingtonā otro sekretāru. Vairāki avoti izpauduši, ka viņš nodarbojies ar finanšu un saimnieciskajām lietām.

Iespējams, tieši tolaik viņš nodibinājis labas attiecības ar toreizējo Krievijas prezidenta ārlietu padomnieku Juriju Ušakovu. Gan Smoļenkovs, gan Ušakovs 2008.gadā Vašingtonu pameta, bet Smoļenkovs turpināja sekot bijušā priekšnieka gaitām.

Neilgi pēc tam, kad Ušakovs uzņēmās Krievijas ierēdniecības vadītāja vietnieka amatu, viņa komandai pievienojās Smoļenkovs. Maskavas Baltajā namā viņš sākumā pildīja galvenā padomnieka pienākumus, bet vēlāk ieņēma valdības aparāta referenta amatu.

2012.gadā, kad Vladimirs Putins atgriezās Dmitrijam Medvedevam uz laiku aizlienētajā Krievijas prezidenta krēslā, Ušakovs kļuva par Putina padomnieku ārlietu jautājumos. Tāpat kā iepriekš, Ušakovam sekoja uzticamais darbinieks Smoļenkovs.

2010.gadā Smoļenkovam ar Medvedeva rīkojumu tika piešķirts trešās klases valdības padomnieka statuss.

Smoļenkova sieva pēc atgriešanās Maskavā arī strādāja Krievijas valdībā, uz laiku viņas pienākumi bija saistīti arī ar prezidenta posteni.

Smoļenkova dzīve Amerikā

Smoļenkova māja atrodas pārtikušā un mierīgā rajonā.

"Ja Smoļenkovs patiešām bija aģents-pārbēdzējs, tad CIP vienkārši izpildīja visus savus solījumus. Aģentiem tiešām maksā ļoti daudz, bieži vien daudz vairāk, nekā viņi reāli būtu pelnījuši," raidorganizācijai BBC stāsta pretizlūkošanas eksperts Džozefs Ficanakiss.

Šī nauda parasti glabājas slepenos kontos, kuriem piekļūt varot tikai pēc "evakuācijas". Pēc pārbēgšanas aģentiem nopērk labu māju un nereti arī iekārto darbā, lai tas kalpotu kā izskaidrojums ģimenes pārticīgajam dzīvesveidam.

Pārbēdzēji nereti sāk strādāt ASV izlūkdienestu apmācību centros vai domnīcās, kas pēta ar izlūkošanu saistītos jautājumus. Viens no tādiem ir "Jamestown Foundation" Vašingtonā, kas savulaik tika izveidots, lai finansiāli atbalstītu pārbēdzējus no PSRS un Austrumeiropas.

BBC aptaujātie eksperti lēš, ka Smoļenkovs ASV specdienestu labā varētu būt strādājis apmēram desmit līdz 11 gadus. Tas ir ilgi, jo vairums aģentu aktīvi strādā vien trīs vai četrus gadus.

Eksperti norāda, ka apmēram 25 minūšu brauciena attālumā no Stafordas atrodoties ASV jūras kājnieku bāze "Kvantiko", kurā atrodas vairāki militāro speciālistu sagatavošanas centri, kā arī Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) akadēmija. Mācību iestādes bieži nolīgstot ārvalstu speciālistus.

Kāpēc Smoļenkovs nenomainīja vārdu?

Amerikāņu eksperti norāda - tas, ka Smoļenkovs pēc pārbēgšanas uz ASV turpināja izmantot savu īsto vārdu, neesot nekas neparasts. 

"Visiem pārbēdzējiem piedāvā iestāties liecinieku aizsardzības programmā, bet vairums atsakās," uzsver Ficanakiss. "Turklāt, pieturoties pie seniem nerakstītiem likumiem, Krievijas un ASV specdienesti jau daudzus gadu desmitus neveic "aktīvos pasākumus" pret pārbēdzējiem viens otra teritorijā."

Pēdējie tāda veida incidenti norisinājās 30.gados. Protams, Krievijas puse šos nerakstītos likumus pārkāpa 2018.gada martā, Lielbritānijā ar ķīmisko ieroci uzbrūkot bijušajam dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Tomēr Savienotajās Valstīs pārbēdzējiem visbiežāk tiek nodrošināta nepārtraukta apsardze, bet vārda un dokumentu nomaiņa nav obligāta.

Taču Skripaļu gadījums varētu likt ASV dienestiem pārdomāt, vai šāda uzticēšanās nav pārāk riskanta.

"Specdienestu galvenais uzdevums ir demonstrēt to, ka visi aģenti, kas viņu labā strādājuši, joprojām dzīvo komfortā un drošībā," norāda Ficanakiss. "Bez tā vienkārši nav iespējams savervēt jaunus. Tāpēc es neizslēdzu, ka Smoļenkovu ģimenei nāksies pamest kluso Stafordu, nomainīt uzvārdu un dokumentus, atteikties no jau pierastā dzīvesveida."

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu