Sportisks vidusskolnieks, kura plaušas ir kā "septiņdesmitgadīgam večukam". ASV gatavojas veipošanas aizliegumam (26)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Amerikānis Adams Hergenreders sāka veipot 16 gadu vecumā, jo gribēja iederēties starp vienaudžiem. Pusotru gadu vēlāk viņš nonāca slimnīcā ar pamatīgām elpošanas problēmām un plaušu bojājumiem - ārsti norādīja, ka viņa plaušas esot kā 70 gadus vecam večukam, vēsta raidorganizācija CNN. ASV līdz šim konstatēti apmēram 450 saslimšanas un seši nāves gadījumi, kuros mediķi vaino tieši veipošanu.

ASV ceturtdien paziņoja, ka tiekot gatavots aromatizēto elektronisko cigarešu aizliegums. Šim lēmumam pamatā ir pagaidām neizskaidrotā slimība, kas skārusi daudzus cilvēkus, lielākoties - jauniešus.

Aptaujas liecina, ka vairāk nekā ceturtā daļa vidusskolēnu šogad lietojuši elektroniskās cigaretes, turklāt īpaši iecienīti ir produktiem ar dažādām augļu vai mentola garšām, paziņojusi ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA).

"Es sāku veipot, lai iederētos vienaudžu vidū. Visi pārējie to darīja," stāsta pašlaik 18 gadus vecais Adams, kurš nodarbojas ar cīņas sportu. Viņš sāka eksperimentēt ar dažādām garšām.

Sākumā viņš tuvējā degvielas uzpildes stacijā pirka zīmola "Juul" produkciju, visbiežāk ar mango garšu. Uzrādīt dokumentus neviens nelika.

"Viņš no rīta piecēlās, ievilka dūmu no "Juul" un tad klepoja," stāsta Adama māte Pollija Hergenredere. "Viņš to smēķēja vairākas reizes dienā. Mans dēls katru dienu vai ik pēc pusotras dienas izlietoja vienu ar pusi kapsulu."

Eksperti norāda, ka viena "Juul" veipojamā šķidruma kapsula satur tikpat daudz nikotīna, cik paciņa cigarešu. 

Adams stāsta, ka vēlāk esot pārgājis uz psihoaktīvās vielas THC jeb Tetrahidrokanabinola veipošanu. Tos viņš iegādājies no "kāda drauga" vai dīlera.

Pēc laika Adamam sākušies nekontrolējami drebuļi. Pēc tam - vemšana. 

"Es vēmu trīs dienas pēc kārtas," saka Adams. Viņš devās pie pediatra, taču sākumā jaunieša veselības problēmas netika sasaistītas ar viņa ieradumu. Adamam izrakstīja zāles pret nelabumu.

Viņš devās pie vēl vairākiem ārstiem, un viens no tiem pajautāja, vai jaunietis veipo vai lieto THC. "Es atbildēju godīgi," norāda Adams.

Adama plaušu rentgenā bija redzami plaušu bojājumi. Lai arī pagaidām nav zināms, kura no veipošanas šķidrumu sastāvdaļām varētu izraisīt veselības problēmas, ārsti uzskata, ka šādi un līdzīgi gadījumi ir saistīti ar elektronisko cigarešu smēķēšanu. Konstatēti vairāki simti saslimšanas gadījumu: pilnīgi visi saslimušie veipoja, bet daļa izmantoja arī THC un līdzīgus produktus.

"Ja es būtu zinājis, ko tās nodarīs manam ķermenim, es nebūtu tām skāries klāt. Bet es nezināju," norāda Adams.

Adams augusta beigās sāka ārstēties "Advocate" klīnikā Ilinoisas štatā. Klīnikas ārsts Stīvens Eimsberijs norāda - ja Adams nebūtu laikus atvests uz slimnīcu, apmēram divu vai trīs dienu laikā viņa elpošanas problēmas būtu kļuvušas tik smagas, ka jaunietis bez medicīniskās palīdzības saņemšanas būtu varējis papildināt nāves gadījumu statistiku.

"Tā bija ļoti smaga plaušu slimība, īpaši tik jaunam cilvēkam. Viņam trūka elpas, viņš ļoti smagi elpoja. Tas ir ļoti satraucoši, ka viņam pēc atkopšanās varētu būt paliekošas plaušu problēmas," sacīja Eimsberijs.

Adams izrakstīts no slimnīcas un atgriezies mājās. Taču viņš norāda, ka daudzas ikdienišķas lietas joprojām sagādājot grūtības, piemēram, uzkāpt pa kāpnēm.

Jaunietis stāsta par savu pieredzi vienaudžiem un cer, ka kādam viņa gadījums liks aizdomāties par veipošanas kaitīgumu. "Es negribu, lai vēl kāds nonāk manā situācijā," viņš uzsver.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu