Snoudens izvirza priekšnosacījumus viņa tiesāšanai ASV (4)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X

Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieks Edvards Snoudens neizslēdz iespēju stāties tiesas priekšā dzimtenē, kur viņu apsūdz saistībā ar vienu no lielākajām datu noplūdēm ASV vēsturē, tomēr viņš piekritīs dalībai tiesas procesā tikai tad, ja zvērinātājiem varēs pastāstīt, kādēļ žurnālistiem nodeva slepenos dokumentus par NSA darbību.

Tādu priekšnosacījumu Snoudens paudis telefonintervijā sabiedriskajai raidorganizācijai NPR.

Tāpat viņš paziņojis, ka viņam pirms dalības prāvā jābūt pārliecinātam, ka zvērinātajiem būs iespēja izpētīt viņa atklātos materiālus.

"Taisnīga tiesa nav iespējama, neatklājot informāciju," sacījis bijušais NSA līgumdarbinieks. Viņš norādījis, ka atgriešanās ASV, lai tikai saņemtu sodu, nebūtu labs piemērs citiem cilvēkiem, kas nonākuši līdzīgā situācijā.

"Nevienam kļūšana par trauksmes cēlēju nav paša izvēle," uzsvēris Snoudens, kurš jau vairāk nekā sešus gadus dzīvo Krievijā.

Intervijā viņš atzinis, ka Krievijas specdienesti mēģinājuši viņu savervēt sadarbībai drīz pēc tam, kad viņš ieradies Krievijā, tomēr tādu piedāvājumu viņš esot noraidījis. Snoudens izteicies, ka, ja būtu piekritis specdienestu piedāvājumam, "jau pirmajā dienā limuzīnā" varētu doties prom no lidostas Maskavā un dzīvot pilī.

Viņš uzsvēris, ka, ierodoties Maskavā, "iznīcinājis savu pieeju visiem noslepenotajiem materiāliem, kurus nodevis žurnālistiem", jo neesot zinājis, "kas notiks tālāk".

36 gadus vecais vīrietis paudis satraukumu par to, ka turpinās plašā personas datu ievākšana, jo īpaši izmantojot viedās sadzīves ierīces. Snoudens paudis pārliecību, ka no lietotājiem "apzināti tiek slēpts", kur nonāk privātā informācija, ko apkopo "jūsu ledusskapji, telefoni un valdība".

Snoudens 2013.gada jūnijā nodeva laikrakstiem "Washington Post" un "Guardian" virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

Viņš no ASV vispirms devās uz Honkongu, bet tad uz Maskavu, kur, kā pats apgalvo, 40 dienas uzturējās lidostas tranzīta zonā.

2014.gada 1.augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļauj viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm. 2017.gada janvārī šis status tika pagarināts līdz 2020.gadam.

Intervijā NPR Snoudens apgalvoja, ka patvērumu meklējis 27 valstīs, bet ASV esot anulējušas viņa pasi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu