Uzbrukums pasaules lielākajai naftas rūpnīcai: satricinājums naftas tirgū un iespējamā Saūda Arābijas reakcija (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Sestdien dronu uzbrukuma rezultātā aizdegās Saūda Arābijas valdībai piederošā "Saudi Aramco" naftas pārstrādes rūpnīca un naftas atradnes. Ekonomiskais satricinājums, naftas cenai strauji kāpjot, norisinājās līdztekus briestošai politiskai konfrontācijai: ASV šajā uzbrukumā vaino Irānu un izteikušās, ka apsver militāru atbildi.

Atbildību par uzbrukumu Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai uzņēmās Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki, sakot, ka tā ir atbilde uz Saūda Arābijas militāro kampaņu Jemenā.

Jemena ir viena no arābu pasaules nabadzīgākajām valstīm. Kopš 2014.gada beigām tur turpinās varas cīņas starp hutiešiem un Saūda Arābijas atbalstītu valdību.

Rēķinu kārtošanu uzreiz uzņēmās ASV prezidents Donalds Tramps. Viņš uzbrukumā vainoja Irānu un deva mājienu par iespējamu militāru atbildi, taču norādīja, ka vēl gaidīšot, ko teiks Saūda Arābija.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas izvērsusi militāru operāciju Jemenā, pirmdien paziņoja, ka uzbrukumā izmantotos ieročus esot nodrošinājusi Irāna. Šobrīd tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, "no kurienes tie palaisti", norādīja koalīcija.

Pēc uzbrukumiem Saūda Arābijas galvenās artērijas - naftas industrijas - produktivitāte saruka vairāk nekā uz pusi. Naftas cena strauji paaugstinājās un vairākas pasaules valstis sāka raizēties par savām naftas rezervēm. Tramps paziņoja, ka nepieciešamības gadījumā ASV izmantos ārkārtas rezerves, vēsta raidorganizācija CNN.

Vai pieaugs degvielas cenas?

Saūda Arābija ir pasaules lielākā naftas eksportētājvalsts. Uzbrukumā cietusī "Saudi Aramco" naftas pārstrādes rūpnīca Abkaikā ir pasaulē lielākā. Uzbrukumu dēļ naftas ieguve kompleksā samazinājās par 5,7 miljoniem barelu dienā, kas ir vairāk nekā puse no Saūda Arābijas saražotā apjoma un vairāk nekā 5% no globāli saražotā apjoma, vēsta aģentūra "Reuters".

"Brent" markas jēlnaftas cena pirmdien pieauga līdz pat 68 dolāriem par barelu, bet vēlāk nokritās, svārstoties ap 66 dolāru atzīmi. Tas ir jēlnaftas cenas pieaugums līdz pat 11%.

"Tas ir nozīmīgi," raidorganizācijai CNN sacīja aģentūras "Oil Price Information Service" analītiķis Toms Kloza.

"Tas ir lielākais satricinājums naftas tirgū kopš [2005.gada viesuļvētras] "Katrīna". Un līdzīgi kā "Katrīna", tas mūs vajās mēnešiem vai vismaz nedēļām ilgi."

Pagaidām grūti spriest, cik lielu iespaidu uz degvielas cenām atstās situācija Saūda Arābijā.

Izpētes kompānijas "Eurasia Group" analītiķis Aihams Kamels prognozē, ka jēlnaftas cenas varētu celties divu līdz trīs dolāru par barelu robežās, ja "Aramco" naftas rūpnīcai nodarītos bojājumus izdosies ātri novērst. Ja bojājumi izrādīsies ļoti nopietni, gaidāma jēlnaftas cenas celšanās līdz pat desmit dolāriem par barelu, prognozē Kamels.

Vairāki citi analītiķi raidorganizācijai CNN norādījuši, ka sliktākajā gadījumā cenas pieaugums varētu būt pat vēl lielāks.

Tomēr stratēģisko rezervju izmantošana varētu mīkstināt triecienu, uzskata "JPMorgan Asset Management" globālā tirgus stratēģis Kerijs Kreigs.

Pasaules naftas industrijas ievainojamība

ASV ir pasaules lielākais naftas produktu patērētājs, kā arī viens no galvenajiem ražotājiem. Savienoto Valstu stratēģiskās rezerves pazemes krātuvēs Teksasā un Luiziānā sastāda gandrīz 645 miljoni barelu naftas - apmēram tik lielu daudzumu ASV patērē viena mēneša laikā.

Vēl 416 miljoni barelu glabājas privātajā sektorā - pie naftas pārstrādes uzņēmumiem un degvielas tirgotājiem.

Arī Saūda Arābija paziņojusi, ka vajadzības gadījumā ķersies pie savu stratēģisko naftas rezervju tērēšanas.

Ko darīs Saūda Arābija?

Kādas ir Saūda Arābijas tālākās perspektīvas? Raidorganizācija "Bloomberg" ieskicē vairākus iespējamos scenārijus.

  • Lielāka militārā iesaiste Jemenā

Saūda Arābija pagaidām nav nākusi klajā ar paziņojumiem par vainīgajiem, bet vairākas stundas pēc uzbrukuma veica uzlidojumus hutiešu pozīcijām divās Jemenas provincēs. 

Lai arī Saūda Arābija iesaistījās postošajā Jemenas karā jau 2015.gadā, tā galvenokārt aprobežojusies ar gaisa uzlidojumiem. Tā rezultātā Saūda Arābijas izlūkošanas spējas ir ierobežotas.

"Ja hutieši patiešām izrādīsies vainīgi, saūdarābi izjutīs spiedienu uzlabot spējas uzbrukt hutiešu bezpilota lidaparātu un raķešu glabātuvēm," uzsver kompānijas "Stratfor" analītiķe Emīlija Hotorna. Tas varētu prasīt "lielāku Saūda Arābijas militāro iesaistīti laikā, kad tā vēlējās rīkoties tieši pretēji".

  • Kiberuzbrukumi un slepenās operācijas

Īstermiņā vislielākā iespējamība, ka Saūda Arābija varētu veikt slepenās un kiberoperācijas, uzskata "Stratfor" Tuvo Austrumu analītiķis Raiens Bols. Taču viņš norāda, ka valsts kiberspējas ir ierobežotas, tāpēc diez vai šādām operācijām būs būtiski panākumi.

Londonas Ekonomikas skolas Tuvo Austrumu politikas profesors Favazs Gergess norāda, ka ASV un Saūda Arābija ilgstoši mēģina uzbrukt Irānas aizsardzības, izlūkošanas un raķešu programmām, taču pagaidām nav pierādījumu, ka šīs taktikas būtu nesušas augļus.

Hotorna uzskata, ka Saūda Arābija varētu savā naftas infrastruktūrā izvietot Izraēlas pretdronu tehnoloģijas. Lai arī Saūda Arābija un Izraēla joprojām oficiāli ir ienaidnieces, tās satuvinājušas antipātijas pret Irānu.

  • Sarunas ar hutiešiem

Labākā ilgtermiņa stratēģija būtu miera sarunas ar hutiešu nemierniekiem. Saūda Arābijas vadītā koalīcija 2015.gadā iesaistījās Jemenas pilsoņu karā, mēģinot atjaunot starptautiski atzīto Jemenas prezidenta Abdrabuha Masura Hadi valdību, taču karš sašķēlās vairākos mazākos konfliktos, padarot Saūda Arābijas mērķi grūtāk sasniedzamu.

Sarunās ar hutiešu nemierniekiem varētu spēlēt uz viņu domstarpībām ar Irānu, kas atbalsta hutiešus, norāda organizācijas "International Crisis Group" konsultants Pīters Solsberijs. Veiksmīga miera sarunu iznākuma gadījumā Saūda Arābija varētu izstāties no Jemenas konflikta. Tās galvenais partneris Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) jau paziņojis par plāniem samazināt militāro klātbūtni Jemenā.

  • Atklāts militārais konflikts

Kaut arī nevar pilnībā izslēgt atklāta militārā konflikta iespēju starp Saūda Arābiju un Irānu, maz ticams, ka šāds scenārijs piepildīsies, jo tas varētu izraisīt lielāku konfliktu reģiona līmenī, norāda Bols. AAE varētu mēģināt atrunāt Saūda Arābiju no šāda soļa.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu