Reģionālo attīstības centru apvienība: Mēģinājumi apturēt administratīvi teritoriālo reformu ir nelietderīgi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Biedrības "Reģionālo attīstības centru apvienība" valdes priekšsēdētājs, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands-Krauklis
Biedrības "Reģionālo attīstības centru apvienība" valdes priekšsēdētājs, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands-Krauklis Foto: Edijs Pālens/LETA

Reģionālo attīstības centru apvienība (RACA) uzskata, ka mēģinājumi apturēt jauno administratīvi teritoriālo reformu ir nelietderīgi, sacīja biedrības valdes priekšsēdētājs, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

RACA uzskata, ka Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) galvenais uzdevums ir veidot racionālu, pragmatisku dialogu ar valdību un Saeimu par pašvaldību budžetu, aizņemšanās iespējām, kā arī panākt finansējuma nodrošinājumu tām funkcijām, ko valdība no jauna deleģē pašvaldībām.

Krauklis norādīja, ka, augot tēriņiem, nav pieļaujama situācija, ka pašvaldību budžets paliek 2019.gada līmenī, vai pat samazinās. Tāpat svarīgi, ka laikā, kad ekonomika sāk stagnēt un Eiropas Savienība (ES) veic ekonomikas stimulēšanas pasākumus, pašvaldībām būtu iespēja aizņemties ne vien ES fondu projektu realizācijai, bet arī citiem investīciju projektiem, piebilda Krauklis.

Viņš uzsvēra, ka LPS būtu jācīnās par to, lai valdība ievērotu principu, ka uzdodot pašvaldībām kādas jaunas funkcijas, tām tiek paredzēta mērķdotācija no valsts budžeta vai arī izstrādāts kompensācijas mehānisms. Kā spilgtu piemēru Krauklis minēja pienākumu pašvaldībām nodrošināt brīvpusdienas 1.- 4.klašu skolēniem.

RACA aicina LPS domi jautājumā par administratīvi teritoriālo reformu nerunāt visu pašvaldību vārdā, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reformas plānu atbalsta ne vien RACA, bet arī dažas citu grupu, proti, novadu un lielo pilsētu pašvaldības.

Prasība apturēt administratīvi teritoriālo reformu sašķels LPS un vājinās tās ietekmi, uzskata Krauklis.

LETA jau ziņoja, ka šodien LPS ārkārtas sēdē nolēma pieprasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) demisiju, tādējādi paužot neapmierinātību ar reģionālās reformas gaitu.

Par šādu pieprasījumu balsoja 90 sanāksmes dalībnieki, četri balsoja pret, bet divi atturējās.

Tāpat šādam pieprasījumam pievienots aicinājums Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) veidot darba grupu viņa vadībā, kurā strādātu LPS un citas ministrijas, tādējādi izstrādājot reģionālās reformas modeli, kas paredzētu apriņķu ieviešanu.

LPS ārkārtas sēdi rosināja sasaukt 19 pašvaldību vadītāji, lai skatītu jautājumu par "nesagatavotas, nepārvaldītas" administratīvi teritoriālās reformas VARAM piedāvātajā redakcijā virzības apturēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu