"Baltijas pērles" dīvas Vijas Artmanes 12 dzīvesgudri citāti

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dailes teātra arhīvs

Šā gada kinofestivālā "Baltijas Pērle" pirmizrādi piedzīvos restaurēta latviešu kino klasika "Mērnieku laiki", kur daiļās Lienas lomu spēlē latviešu Katrīna Denēva, izcilākā no izcilajām pašmāju aktrisēm - Vija Artmane. Artmanei šogad, 21. augustā apritētu deviņdesmit gadu, tāpēc aizsaulē aizgājušajās aktrises talanta cienītājiem šī atjaunotā kino lente ir sirds silta dāvana. Kāda bija harizmātiskā aktrise, kuru mīlēja un cienīja tik daudz cilvēku? Lai par to runā viņas pašas citāti...

Mākslā skaists ir ikviens cilvēks, kas savu dzīvi ir nolēmis veltīt šai mākslai.

Lepnums ir labas bruņas. Dažkārt tās ir arī melīgas – tas tiesa. Cilvēks, izrādot lepnumu, pats top ļoti sīks aiz tā lepnuma.

Īsts lepnums, kā es to saprotu, nav bravūrīgs. Lepnums ir liela pašcieņa. Īsts lepnums nekādā ziņā nevar kaitēt cilvēkam. Kaitēt var tikai naids.

Foto: Dailes teātra arhīvs /Hamlets un Ofēlija 1959.g.

Pasaule patiesībā ir tik vienkārši veidojusies, ka tas neizklausās pat īpaši gudri. Pasaule veidojas no pirmā iespaida, ko tu no pasaules saņem jau kā indivīds, kā dzīva būtne. Kad tu sāc apjēgt pasauli – kur ir tā odziņa, kur to var salasīt. Kur plaukst tā puķīte, kur viņu var ieraudzīt. Un izrādās, ka tā puķīte un tā gardā odziņa aug ļoti tālu...

Tie ir tie brīnumi, pēc kā cilvēks visu mūžu tiecas.

Cerība ir pilnīgs zemapziņas process. Cerība nav izstrādājama un iegūstama. Cerība ir vai nav. Cerība ir arī dzīves stimuls, jo tā dod cilvēkam spēju turēties.

Ja zūd cerība – tad ir izmisums. Un tad ir arī "stop" visiem impulsiem, darbībām, attiecībām...

Man bijuši dažādi dzīves posmi, bet es vienmēr esmu pacietusi visu – ka dara pāri, neatzīst, nepieņem, apskauž, aprunā, ka sagādā pretestību kolēģi, kuri paši nav no tā pasargāti.

Tev apkārt ir liela ģimene, daudz lomu, jaunu tēlu un tā ir tava pasaule, kam tu kalpo. Tie ir tavi mīļie, kam uzticēties un, kas no tevis paņem visu. Bez lutināšanas. Es pati to izvēlējos...

Jā, man patīk smukas lietas. Man patīk cepures. Man patīk skaistas kurpes. Un man patīk ziedi.

Foto: Publicitātes foto

Ja man tēls neasociējas ar kādu etīdi vai novērojumu no manas dzīves – es to nemaz, atklāti sakot, nevaru nospēlēt.

Manā dzīvē ir bijis viss: slava, pielūgsme, brīnišķīgas lomas, bet tādas patiesas, cilvēciskas laimes un īstas mīlestības man nav bijis. Manās lomās ir īstā mīlestība.

Pasaule neko nenozīmē, ja tu viņu nevari izpētīt. Ja nevari iegūt. Tā nav nopērkama manta. To nevar arī nozagt. Ja pasauli neesi izbaudījis, iepazinis, iemīlējis un nevari noglabāt to savā sirdī, tad tev pasaule neeksistē. Pasaule cilvēkam ir vajadzīga tāpēc, lai viņš kļūtu bagātāks.

Esmu mīlējusi tikai vienu vīrieti. Mīlestība man bija ilga, uzticīga un stipra, bet ne tāda, kādu es būtu vēlējusies sagaidīt. To nesagaidīja ne mana māte, ne es...

Aktieri ir sūra tauta. Viņi nesaudzē ne sevi, ne citus.

Aktrises citāti no režisores Ilonas Brūveres portretfilmu cikla "DOMINANTE" un Vijas Artmanes grāmatas “Ziemcieši. Mirkļi no manas dzīves”.

Vairāk par "Baltijas pērles" kino seansu "Mērnieku laiki", kuru varēs festivāla ietvaros skatīties 22. septembrī, lasi šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu