Venecuēlā atbrīvo no cietuma vienu no opozīcijas līderiem

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Sambrano
Edgars Sambrano Foto: EPA/Scanpix

Venecuēlas varas iestādes ir atbrīvojušas no cietuma vienu no opozīcijas līderiem Edgaru Sambrano, kurš bija ieslodzīts kopš neveiksmīgas sacelšanās, otrdien paziņoja ģenerālprokurors Tareks Viljams Saabs.

Opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) vicespīkers Sambrano bija ieslodzīts armijas cietumā, kopš izlūkdienesta aģenti viņu maijā aizturēja par neveiksmīgās 30.aprīļa sacelšanās atbalstīšanu. Šo sacelšanos bija organizējis opozīcijas līderis Huans Gvaido.

Valdība bija lūgusi Augstāko tiesu atbrīvot Sambrano pēc tam, kad Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība pirmdien noslēdza vairākas vienošanās ar opozīcijas frakcijām, paziņoja Saabs.

Opozīcijas parlamentārietis Timoteo Sambrano tviterī apsveida šo atbrīvošanu kā "politieslodzīto atbrīvošanas procesa" sākumu.

Edgara Sambrano atbrīvošana šķiet saistīta ar Maduro valdības pirmdienas paziņojumu, ka tai lojālie parlamentārieši atgriezīsies opozīcijas kontrolētajā Nacionālajā sapulcē, no kuras viņi aizgāja pirms trim gadiem.

Šādas rīcības mērķis ir nobīdīt malā Gvaido, kuru Nacionālā sapulce otrdien apstiprināja par savu spīkeru.

Augstākā tiesa maijā paziņoja, ka piespriež Sambrano cietumsodu par "nodevības, sazvērestības un dumpja noziegumu kliedzošu izdarīšanu".

Gvaido aprīlī vadīja apmēram 30 bruņoto spēku locekļu mēģinājumu sākt sacelšanos Maduro gāšanai, bet šī sacelšanās ātri apsīka, lai gan tā bija izprovocējusi divu dienu ilgas sadursmes ar cilvēku upuriem.

Sambrano bija viens no 15 parlamenta deputātiem, kas tika aizturēti, varas iestādēm veicot represijas pret sacelšanās organizētājiem.

Viņa aizturēšana bija visdramatiskākā un piesaistīja vislielāko starptautisko uzmanību. 64 gadus vecā Sambrano automobilis tika ielenkts pie viņa Demokrātiskās rīcības partijas mītnes un aizvilkts, viņam esot automobilī, uz Elikoides cietumu izlūkdienesta SEBIN štāba teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu