Liepiņu un Šmitu Latvijas delegācijās aizstāj ar koalīcijas deputātiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Deputāti Linda Liepiņa un Didzis Šmits
Deputāti Linda Liepiņa un Didzis Šmits Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien pieņēma lēmumu no Baltijas jūras parlamentārās konferences un Baltijas Asamblejas atsaukt pie frakcijām nepiederošus deputātus, viņu vietā delegācijās ieceļot koalīcijas politiķus.

Partijas "KPV LV" un Jaunās konservatīvās partijas deputāti Kaspars Ģirģens, Ēriks Pucens, Ivars Puga, Ramona Petraviča, Jānis Cielēns, Uldis Budriķis, Normunds Žunna, Juris Rancāns, Janīna Kursīte, Iveta Benhena-Bēkena rosināja no Baltijas jūras parlamentārās konferences Latvijas delegācijas atsaukt Didzi Šmitu, viņa vietā ieceļot Benhenu-Bēkenu.

Šmits pauda, ka viņu pārsteidz tas, ka neviens no lēmumprojekta iesniedzējiem nepiedalās delegācijā. Viņš arī atgādināja, ka, izslēdzot viņu no delegācijas, tai zudīs vadītājs, jo šo amatu patlaban ieņem viņš. Viņš aicināja delegācijas vadītāja amatam virzīt Petraviču, vienlaikus izsmejot Petravičas līdzšinējo uzstāšanos Baltijas jūras parlamentārajā konferencē.

Deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) mudināja Šmitu šādu lēmumu neņemt pie sirds, saprotot, ka šie amati domāti frakciju cilvēkiem, kāds Šmits nav.

Pie frakcijām nepiederošs deputāts Aldis Gobezms pauda, ka "Saeima dara pareizi, atsakoties no profesionāļiem", kuri tostarp pārzina svešvalodas. Reaģējot uz šādām replikām, tribīnē kāpa arī Benhena-Bēkena, kur, vēloties pierādīt savas prasmes, sāka runāt angļu valodā. Par šādu uzstāšanos deputāte saņēma Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) aizrādījumu par to, ka Saeimā jārunā valsts valodā, aizrādījumu papildinot ar Benhenas-Bēkenas mikrofona izslēgšanu.

Minētie deputāti un parlamentārietis Daniels Pavļuts (AP) lūdza no Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas atsaukt Lindu Liepiņu, viņas vietā delegācijā ievēlot Kursīti.

Liepiņa uzsvēra, ka šis jautājums neesot par kompetencēm, bet gan par "frakciju atkritumiem". "Izvēlieties, kādās komisijās mums darboties! Varbūt izveidojiet mums kādu īpašu komisiju, lai jums vispār uz mums nebūtu jāskatās. Varbūt arī ēdnīcā uztaisiet mums atsevišķu stūrīti, lai neizraisām īpašu pretīgumu. Arī tualetes papīrā stūrītī mums varat ielikt lētāku tualetes papīru," ironizēja Liepiņa.

Delegācijas sastāvā esošā deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) pauda nožēlu, ka Liepiņa tiek atsaukta no komisijas. "Tie, kas parakstīja aicinājumu, visticamāk, nezina, cik daudz dara Liepiņa," teica Ločmele-Luņova.

Gobzems atkārtoti ironizēja, ka Liepiņa būtu jāatceļ no komisijas, jo viņa jau ir redzējusi pasauli, viņas vietā ieceļot tos, kas to nav pieredzējuši. "Skaidrs, ka Saeima tiek izmantota ekskursiju komandējumiem, jo ir virkne deputātu, kas pirms Saeimas pasauli nav apceļojuši," izteicās Gobzems.

Saeima jau vairākkārt izskatījusi jautājumus par parlamenta komisiju un citu veidojumu sastāva maiņu. Komisiju sastāva izmaiņas rosinātas, mainoties koalīcijas un opozīcijas spēku samēram, virknei deputātu, tostarp Liepiņai un Šmitam, izstājoties no partijas "KPV LV".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu