Galopā uz augstpapēžu kurpēm: kāpēc bērna kopšanas atvaļinājums IR atvaļinājums!

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Vislabāk apzināties to, ka bērna kopšanas atvaļinājums (BKA) ir atvaļinājums, palīdz fakts, kas tas drīz beigsies. Man ir bijusi tā laime gandrīz 5 gadus būt šādā atvaļinājumā. Un, lai būtu objektīvāks skats uz dzīvi – šiem atpūtas brīžiem pa vidu vairāk nekā 5 gadus esmu bijusi strādājoša, mazu bērnu māte. Tāpēc varu teikt – šo tēmu es zinu.

Lūk, kamēr nereti jaunās māmiņas ar dziļu jo dziļu rūpju rievu pierē un sārtu jo sārtu vīna glāzi rokā apkārtējiem sludina patiesības par savu smago nastu – bērna kopšanu (zinu, ka tā, jo laiku pa laikam pati esmu šis nogurušais sludinātājs),

es saku – izelpojam, lēdijas, un baudām! Otra tāda perioda dzīvē mums nebūs!

1. Nevienam nav jāatskaitās

Tiešām – nav! Mazajam vēders pilns? Autiņbiksītes tīras? Pati tēju padzērusi un pusdienas paēdusi? Super! Tavs darbs ir padarīts! Ja vīram vai radiniecēm šķiet, ka pica nav labas pusdienas barojošai mātei vai ka netīro trauku kalns atstāj negatīvu iespaidu uz bērna psiholoģisko attīstību – viņi ir laipni lūgti palīdzēt.

Ar to es gribu visām jaunajām māmiņām teikt – kamēr bērns ir pavisam mazs, noliec mazuļa un savu labsajūtu pirmajā vietā. Tieši tam šis laiks ir domāts. Bērna kopšanai.

2. Slimošanas brīži ir vieglāki

Bērna slimošana nekad nav patīkama. Bieži tā sākas naktī ar kunkstēšanu, nemierīgu gulēšanu un tad rīta pārsteigums – temperatūra, klepus vai vemšana... Nav diez ko jauki, zinu! Tomēr ja tas jāsavieno ar svarīgu sapulci, prasīgiem klientiem, darba nodošanas termiņu vai ļoti karjeriski noskaņotu bosu, mamma var justies kā aukstās skrūvspīlēs iespiesta. Vai mēģināt atstāt bērnu ar aukli, izsaukt savu mammu pie slimā mazuļa vai tomēr mājās palikt bērna tēvam?

Bērna kopšanas atvaļinājumā ir vieglāk – sataisu lielo krūzi ar tēju un vienkārši palieku gultā.

3. Diendusa un citas izklaides

Jā! Kino, pastaigas ar citām mammām, ciemošanās mazuļu interešu grupās, māmiņu rīti, vingrošanas… Vismaz Rīgā iespējas ir plašas. Protams, tas nav tas pats, kas aiziet uz klubu izdejoties vai nesteidzīgi paēst restorānā. Bet tā ir iespēja kaut daļēji redzēt filmu, izdzert garšīgu kokteili un baudīt pastaigas svaigā gaisā, kamēr citi sēž pelēkos birojos.

Un, protams, diendusas, diendusas! Es gan to esmu izmantojusi vien kādas desmit reizes, bet tas nenozīmē, ka tas nav bonuss. Ir. Paprasiet vīriešiem :)

4. Nesteidzīgi rīti

Šobrīd rīti ir labākā dienas daļa – pavadu skolēnus uz skolu, uztaisu kafiju, uzvāru putru un skatos savu rīta seriālu, kamēr pabaroju, pārģērbju un sagatavoju dienai savu viengadnieci. Tad ietinos segā un spēlējos ar mazo.

Bet kad iedomājos par darbu…! Celšanās 6.40, lai netraucēti sataisītos darbam, ar cerību, ka spēšu izdarīt to pietiekami klusu, lai nepamodinātu mazo. Zeķubikšu vilkšana. Sev un bērnam. Bērna stiepšana pāri peļķēm. Atvadas no bērna. Pēc tam mēteļa tīrīšana no dubļiem, kur bērna kurpītes ir atstājušas nospiedumus. Skriešana uz darbu. Strādāšana. Skolēnu zvanu atbildēšana starp sapulcēm. Vakarā skriešana pie aukles vai uz veikalu. Tad vakara nogurums un bērna emociju uzņemšana: “Kāpēc tu mani pameti uz visuuuuuu dienuuuuuuu!?!?”

Un tad izrubīšanās kopā ar bērnu plkst. 21.00, un tā piecas dienas pēc kārtas, kamēr BKA laikā čilloju līdz pusnaktij.

5. Tu zini vislabāk

Varbūt ne pirmajās nedēļās tu jutīsies kā profiņš, bet ar laiku noteikti. Ja bērnam nav nekādu veselības traucējumu, ātri vien sapratīsi, vai ar raudāšanu viņš lūdz Tev ēdienu, uzmanību, netraucētu miedziņu vai tik vienkārši – ķermenisku kontaktu. Tu un tikai Tu vislabāk zināsi, kas ir labākais tavam bērnam nevis kaimiņu tantes.

Šajā darbā Tu esi profiņš uz visiem 100.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu