Ar ko bijušā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēls Hanters nodarbojās Ukrainā? (2)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltais nams trešdien nodeva atklātībai jūlijā notikušās ASV prezidenta Donalda Trampa un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenski telefonsarunas atšifrējumu, kas apstiprina, ka Tramps lūdzis Zelenski veikt izmeklēšanu par bijušo viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru.

ASV Pārstāvju palātas demokrāti sākuši oficiālu impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu, apsūdzot prezidentu mēģinājumos panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu savam politiskajam sāncensim Baidenam.

Tramps šīs apsūdzības ir noraidījis, nodēvējot par raganu medībām.

2014.gada aprīlī - divus mēnešus pēc Ukrainas prezidenta prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas - Hanters Baidens tika iecelts par gāzes kompānijas "Burisma Holdings" uzraudzības padomes locekli.

"Burisma Holdings" ir viena no lielākajām dabasgāzes ieguves kompānijām Ukrainā un to 2002.gadā dibinājis uzņēmējs Mikola Zločevskis, kurš tiek uzskatīts par tuvu Janukoviča draugu un līdzgaitnieku. "Burisma Holdings" pieder Kipras ārzonas kompānijai "Brociti Investments Limited", kas arī pieder Zločevskim.

2010.gadā Zločevskis tika iecelts par ekoloģijas ministru Janukoviča administrācijā, bet četrus gadus vēlāk pēc Eiromaidana bija spiests pamest valsti, kad Ģenerālprokuratūra uzsāka pret viņu un viņam piederošajām kompānijām vairākas krimināllietas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu.

2014.gadā pretkorupcijas izmeklēšanas izmeklēšanas ietvaros Lielbritānijas varasiestādes Zločevska kontos iesaldēja 23 miljonus dolāru, vēstīja avīze "Guardian".

Toreizējā ASV viceprezidenta Džo Baidena dēls Hanters, kurš pēc izglītības ir jurists, 2014.gada aprīlī piekrita kļūt par "Burisma Holdings" uzraudzības padomes locekli un pameta šo amatu pēc pieciem gadiem 2019.gada sākumā.

Pēc viņa iecelšanas "Burisma Holdings" izplatīja preses relīzi, paziņojot, ka Hanters Baidens vadīs "kompānijas juridisko nodaļu un sniegs holdingam atbalstu sadarbībā ar starptautiskajām organizācijām".

Pats Hanters Baidens intervijā laikrakstam "New York Times" norādīja, ka šī relīze neatbilst patiesībai un viņš nekad nav vadījis kompānijas juridisko nodaļu.

Pēc dažu mediju ziņām, Baidens jaunākais mēnesī saņēmis 50 000 dolāru lielu algu un piecos gados "Burisma" uz viņam piederošu kontu vienā no ASV bankām pārskaitījusi 3,1 miljonu dolāru.

Pēc viņa kļūšanas par "Burisma Holdings" uzraudzības padomes locekli daudzas tiesību aizstāvju organizācijas ASV un pat Baltā nama darbinieki paziņoja, ka viņa iecelšana var liecināt par interešu konfliktu, jo viņa tēvs tajā pat laikā bija ASV prezidenta speciālais pārstāvis, kurš bija atbildīgs par palīdzību reformu veikšanā un pretkorupcijas likumu pieņemšanā Ukrainā.

"Burisma Holdings" uzraudzības padomē jau bija vairāki pazīstami politiķi, tostarp bijušais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis, un kā rakstīja ASV mediji, Baidena jaunākā iecelšana varēja būt saistīta ar kompānijas īpašnieku iegūt "ekskluzīvu pieeju" svarīgākajām figūrām ASV administrācijā.

Hanters Baidens vēlāk paziņoja, ka tikai vienreiz īsi sarunā ar tēvu pieminējis savu darbu "Burisma" un nav nekad ar viņu apspriedis kompānijas lietas.

Trampa un Zelenska sarunā figurē arī incidents ar Ukrainas ģenerālprokurora Viktora Šokina atlaišanu.

Viņš ģenerālprokurora amatā tika iecelts 2015.gada februārī un krimināllietu skaitā, kuras viņš dabūja "mantojumā", bija lieta pret Zločevski. Vēlāk Šokins ierosināja vēl vienu lietu, uzdodot prokuratūrai pārbaudīt, uz kāda pamata izdotas gāzes ieguves licences Zločevska kompānijām laikā, kad viņš bija ekoloģijas ministra amatā.

Tramps apgalvo, ka Džo Baidens uzstājis uz Šokina atlaišanu, lai gan Baidens to pats apstiprināja pagājušajā gadā. Pēc Baidena teiktā, viņš 2016.gada martā pieprasījis Ukrainas varai atbrīvoties no "korumpētā ģenerālprokurora", piedraudot, ka pretējā gadījumā ASV var atsaukt ASV kredītu garantijas Ukrainai viena miljarda dolāru apmērā. Drīz pēc tam Šokins tika atlaists.

2016.gada martā Ukrainas mediji un sabiedriskās organizācijas regulāri apsūdzēja Šokinu korumpētībā, bet pie Ģenerālprokuratūras ēkas notika tūkstošiem cilvēku lieli protesti.

Kā vēsta ASV mediji, tajā laikā daudzās krimināllietas pret "Burisma Holdings" jau bija izbeigtas, bet ASV viceprezidenta iejaukšanās nekādi nevarēja atsaukties uz gāzes kompānijas nākotni.

Par to, ka Hanters Baidens un viņa tēvs nekad nav pārkāpuši Ukrainas likumus, šī gada maijā intervijā aģentūrai "Bloomberg" pavēstīja Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko, kurš pagājušajā mēnesī pameta amatu.

"Hanters Baidens nav pārkāpis nekādus Ukrainas likumus, jebkurā gadījumā līdz šim nav pārkāpis, un mēs neesam atraduši nekādus pārkāpumus no viņa puses. Kompānija saviem direktoru padomes locekļiem var maksāt tik, cik tā vēlas," uzsvēra Lucenko.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu