Salda miega izaicinājums: 6 padomi guļamistabas iekārtojumam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tikai puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka no rīta mostas izgulējušies, – tā liecina jauna pētījuma dati*. Gandrīz 70 procentu aptaujāto sacīja, ka vēlas mājās mainīt interjera stilu, pārkārtot mēbeles, atbrīvoties no daudzām mantām vai tās parocīgāk sakārtot. Interjera dizainere Renāte Vāvere sniedz padomus, kā par pieņemamu cenu iekārtot funkcionālu un ērtu guļamistabu.

Kam telpa paredzēta?

Telpa jāiekārto tā, lai būtu ērti tiem, kas tajā dzīvo, tāpēc, pirms pārveido istabas interjeru, izdomā, ko vēlies darīt šajā telpā vēl bez gulēšanas, piemēram, glabāt mantas, lasīt, skatīties televizoru vai darīt ko citu. Pēc tam izmēri istabu un izvērtē, kam tajā pietiktu vietas. Izdomā, cik naudas vari atvēlēt telpas pārvērtībām, un centies iekļauties šajā summā. Pirms īsteno jebkādas pārmaiņas vai pērc jaunas lietas, padomā, ko no esošajām mēbelēm vari paturēt vai atjaunot, mēģinot iztēloties, kā tās izskatīsies kopā ar jaunajām mēbelēm.

Kādu noskaņu vēlies radīt telpā?

Tradicionālu vai modernu? Lakonisku vai greznu? Gaišu vai tumšu? Ja vēlies krāsainu interjeru, centies izvairīties no piesātinātām krāsām un pēc iespējas izmanto krāsas pie aizmugurējās sienas, pret kuru liksi gultas galvgali, lai krāsa ikdienā netraucētu. Noskaņas veidošanai izmanto tekstilizstrādājumus un dekoratīvos interjera priekšmetus, piemēram, sveces, augus, paklājus un spilvenus. Lai interjers būtu personiskāks, atrodi telpā vietu attēliem un fotogrāfijām – izdrukā un ierāmē savas skaistākās bildes, kas jau gadiem krājas datorā vai telefonā.

Foto: Publicitātes foto

Uztver miegu nopietni

Jaunākā aktualitāte ir darba, privātās dzīves un miega līdzsvars. Iekārto telpu, domājot par savām ērtībām gulēšanas laikā – par matrača un spilvena stingrību un segas biezumu. Ziemā guli zem biezākas segas, bet vasarā – zem plānākas. Pirms pērc preces, kas var ietekmēt miega kvalitāti, velti laiku pārdomātam lēmumam, piemēram, izmēģini matraci, veikalā uz tā paguļot vismaz 20 minūtes. Lai matracis un spilveni kalpotu ilgāk, lieto pārvalkus. Tie maksā tikai dažus eiro, bet nodrošina higiēnisku vidi gulēšanai, un, tos lietojot, matracis ilgāk izskatīsies kā jauns. Nelielā telpā gulēšanai ieteicams izvēlēties dīvānu vai izvelkamo gultu. Šis risinājums ir piemērots arī vienistabas dzīvoklī vai dzīvojamā istabā, kur ne tikai guļ, bet arī uzņem viesus vai strādā. Tomēr atceries, ka lielu gultu var likt arī mazā guļamistabā, – tikai pārējā telpa jāiekārto īpaši pārdomāti.

Izmanto radošas metodes mantu glabāšanai

Mājās ir daudz vietu, kur glabāt mantas, – pie sienas līdz pat griestiem, zem gultas vai virs tās, uz durvīm vai aiz tām. Iekārtojot mazu telpu, izvēlies mēbeles ar mantu glabātavām, piemēram, gultu ar paceļamu pamatni. Laba izvēle būs skapis arī ar bīdāmām durvīm. Iekārto skapi atkarībā no tā, kādu apģērbu tajā glabāsi – augstāku drēbju stangu kleitām, zemāku – biksēm. Apģērbu, ko var glabāt salocītu, sakārto atvilktnēs, bet retāk lietotas drēbes vai lietas vaļaspriekiem – augšējos plauktos. Lielie palīgi mantu kārtošanā ir organizatori un kastes, kas maksā tikai dažus eiro, bet palīdzēs līdz pat 30 procentiem efektīvāk izmantot vietu skapī.

Foto: Publicitātes foto

Lai top gaisma!

Apgaismojuma nevar būt par daudz, jo īpaši mūsdienās, kad LED spuldzes palīdz samazināt elektrības rēķinu. Vienas spilgtas griestu lampas vietā labāk izvēlies dažādas lampas – lielu lampu vispārējam apgaismojumam, galda lampas noskaņas radīšanai vai funkcionālo apgaismojumu lasīšanai vai citām nodarbēm, kam vajadzīgs koncentrēta gaisma. Padomā arī par dabisko apgaismojumu – kad saule iespīd istabā un uz cik ilgu laiku? Piemēram, ja saule istabu izgaismo piecos no rīta, guļamistabā noderēs gaismu necaurlaidīgi aizkari (arī bērnistabā – jo ilgāk gulēs bērni, jo vairāk miega stundu tiks vecākiem).

Galvenais – izbaudi procesu

Spēlējies ar interjeru un eksperimentē! Ātrākais veids, kā ar maziem ieguldījumiem mainīt noskaņu telpā, ir mainīt tekstilizstrādājumus, piemēram, gultas veļu, spilvena pārvalkus vai paklājus. Atklāj neierastus paņēmienus, piemēram, liec aizkarus trīs slāņos vai paslēp aiz tiem spoguli. Apavu skapītim nav jāstāv priekšnamā, to var likt arī pie guļamistabas sienas aiz durvīm, bet apgaismojuma sloksni var likt kaut vai skapī – tai nav vadu, un tā darbojas ar uzlādējamām baterijām.

* Aptauju veica pētījumu aģentūra “Norstat” pēc IKEA pasūtījuma. Interneta aptaujā piedalījās gandrīz 2000 respondentu no visām trīs Baltijas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu