"Estonia" nogrimšanas vietā darbojusies kanālam "Discovery" strādājoša Norvēģijas filmēšanas grupa (2)

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No arhīva

Tuvojoties 25.gadskārtai kopš prāmja "Estonia" katastrofas, šonedēļ kuģa nogrimšanas vietā Baltijas jūrā darbojusies Norvēģijas filmēšanas grupa, kas uzņem sešu sēriju dokumentālu filmu kanālam "Discovery", liecina Igaunijas sabiedriskās televīzijas ETV pētnieciskās žurnālistikas redakcijas "Pealtnagija" ("Aculiecinieks") informācija.

Kopš pirmdien vēlu vakarā Somijas robežsargi un krasta apsardzes darbinieki prāmja nogrimšanas vietā bija pamanījuši Vācijas kuģi, kas, domājams, nolaidis jūrā zemūdens robotu, medijos izteikts daudz pieņēmumu par to, kurš un kādēļ traucējis prāmja upuru atdusas vietu, par ko saskaņā ar starptautisku vienošanos pasludināts nogrimušais "Estonia" vraks.

"Discovery" kanāls Norvēģijā  "Discovery Norway" Igaunijas televīzijai apliecinājis, ka Norvēģijas kinokompānija "Monster" cita starpā pēta kuģa vraku.

"Šai traģēdijā palikuši neatbildēti vairāki jautājumi. Izdzīvojušo un bojāgājušo ģimenes daudzu gadu garumā cīnās par to, lai tiktu veikta jauna izmeklēšana un atrastas atbildes uz šiem jautājumiem, bet līdz šim visi centieni bijuši nesekmīgi. Ceram, ka spēsim piedāvāt jaunu informāciju un izcelt šo traģēdiju gaismā, parādot vēsturi jaunajai paaudzei," norādījusi "Discovery Norway"  pārstāve Hanne Makbraida.    

Sīkākas ziņas par topošo filmu kompānija nevar izpaust, bet Makbraida pastāstījusi, ka filmēšanas procesā Baltijas jūrā iesaistīts vācu kuģis.

"Kuģī atrodas mūsu komanda, tai ir līdzi tālvadāms zemūdens aparāts, ar kura palīdzību tika pētītas ārējās konstrukcijas. Šī darbība ir pretrunīga, jo zona ap prāmja vraku ļoti ātri tika pasludināta par upuru atdusas vietu. Pirms šīs operācijas mēs to izvērtējām no žurnālistiskās, ētiskās un tiesiskās puses. Dokumentālā seriāla mērķis ir pietuvoties atbildei uz jautājumu, kas tad noticis patiesībā. Konstrukciju izpēte šai ziņā ir ļoti svarīga," viņa piebildusi.

Kā ziņots, informācija par "Estonia" nogrimšanas vietā pamanīto vācu kuģi "Fritz Reuter" medijos parādījās otrdien. Somijas amatpersonas norādīja, ka robežsargi sazinājušies ar šo kuģi un aicinājuši netraucēt prāmja upuru atdusas vietu, taču kuģa apkalpe šo aicinājumu nav uzklausījusi un ūdenī nolaistais zemūdens robots izcelts tikai naktī.

Somu robežsargi ziņojuši par notikušo Vācijas pusei. Pēc viņu rīcībā esošajām ziņām, kuģī atradušies arī Zviedrijas pilsoņi.

Trešdien laikraksts "Postimees" vēstīja, ka Somijas Centrālā kriminālpolicija kopā ar robežapsardzes dienestu sākusi izmeklēšanu, lai noteiktu, vai nav pārkāpts likums par "Estonia" vraka aizsardzību.

Prāmja vraks guļ Baltijas jūras starptautiskajos ūdeņos, Somijas ekonomiskajā zonā. Par upuru atdusas vietas miera traucēšanu draud naudassods vai brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam. Tiesa gan, Vācija nav slēgusi minēto starptautisko vienošanos par upuru atdusas vietas neaizskaramību.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994.gada 28.septembrī Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki.

Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši. Prāmja "Estonia" nogrimšana bija Eiropā traģiskākā mierlaika jūras katastrofa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu