Nobadināti suņi pie ķēdes: skarbā realitāte Latvijas laukos (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Latvijas Televīzijas raidījums "Ķepa uz sirds" sadarbībā ar Valsts policijas Gulbenes iecirkņa inspektoru Āri Koricu devās izbraukumā uz vairākām lauku viensētām, lai apskatītu, kā tur dzīvo suņi. Redzētais šokēja - daudzi dzīvnieki netiek pienācīgi baroti un visu mūžu pavada, nīkstot pie ķēdes.

Policists stāsta, ka uz vienu no saimniecībām regulāri brauc barot suņus par saviem līdzekļiem, jo saimnieki par mīluļiem nerūpējas.

Šo saimniecību raidījums dodas apskatīt - turienes saimnieks stāsta, ka suni baro ar miltiem un eļļu un pēdējoreiz barojis aizvakar. 

Saimnieku izvaicā par to, kāpēc suns ir vajadzīgs, bet atbildes nav. Nav arī suņubūdas. Bet arī patversmē nesteidz atdot.

“Valsts policijas darbinieki drīkst ieiet arī privātīpašumā, ja mēs redzam, ka tur ir kāds pārkāpums arī pret dzīvnieku labturības noteikumu neievērošanu. Es konstatēju vai man ir informācija. Arī tā ir, ka cilvēki saka citreiz, ka sunītis nav barots. Uz šī pamata es varu arī privātīpašumā iet un pārbaudīt šo suni, noteikumu ievērošanu,” stāsta Korics.

Nākamajā sēdē ir nesterilizēta kucīte, kuru aplencis nezināms suns no nezināmas sētas. Saimniece skaidro, kāpēc suns vajadzīgs, jo jāsargā māja. Vēlāk atklājas, ka suni gribēja meita, bet pati nav šeit katru dienu un par suni tā īsti nerūpējas. Meitai ir 14 gadi, tātad likumīgi saimniece nevar būt, jo nav pilngadīga.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) norāda, ka šajos gadījumos nav pietiekoša pamata  saimnieku sodīšanai. Policijas darbinieks var rīkoties, tikai pamatojoties uz cilvēku sūdzībām. Nav iesnieguma – nav protokola. Nav protokola – nav soda.

Jāsecina, ka laukos dzīvniekiem trūkst arī dzeramā ūdens, barības, vakcinācijas un fizisko aktivitāšu, kas pie ķēdes nav iespējamas. Sods par labturības pārkāpumiem – no 7 līdz 350 eiro ar vai bez dzīvnieka konfiskācijas, bet par cietsirdīgu izturēšanos draud cietumsods līdz trim gadiem.

Raidījumu iespējams noskatīties šeit.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu