Eksperiments. Kā ir atteikties no ikvakara vīna glāzes (3)

, žurnāls “Kā būt laimīgai”
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kad pērn vasarā aptvēru, ka bezrūpīga vīna glāzes vai auksta alus baudīšana ir kļuvusi par teju neatņemamu ikvakara sastāvdaļu, apņēmos vienu mēnesi alkoholu nelietot vispār. Nereti dienišķajam dzērienam nebija cita iemesla kā vien izslavētā dzīves svinēšana – kad tad vēl draudzīgi aizmirsties ar glāzi kārdinoša dzēriena, ja ne tik dievīgi tveicīgajā vasarā! Taču diemžēl visbiežāk tā nebija tikai viena glāze vien...

Lai gan kopumā praktizēju diezgan veselīgu dzīvesveidu, tieši alkohols izrādījās mans Ahilleja papēdis.

Biežā iedzeršana varēja strauji kļūt par neveselīgu paradumu, kas traucē pilnvērtīgi pieredzēt dzīvi.

Aizdomājos, vai, izvēloties apreibināties, es dzīvi patiešām svinu vai drīzāk bēgu no tās. Varbūt patiesībā apdullinos, lai nejustu visu to, ko jūtu? [..]

Lai sadzirdētu patiesās atbildes uz šiem jautājumiem, metu sev izaicinājumu atteikties no alkohola vienu mēnesi. Tam nevajadzēja būt grūti, jo es taču neesmu atkarīga. [..]

Iespējams, savos lēmumos nemaz neesmu tik brīva kā uzskatīju. Un patiesībā man nepatika tas, cik bieži šajā periodā gribējās iedzert, – īpaši pirmo pāris nedēļu laikā.

Atsakoties no alkohola, iziešana sabiedrībā ir kā uzmanīga laipošana pa nesprāgušu mīnu lauku, jo alkohols ir klātesošs un pašsaprotams teju visur. Izvēle nedzert bieži sastopas ar neizpratni, un reizēm šķiet, ka vienīgais pamatotais attaisnojums atturībai sabiedrības acīs ir grūtniecība, antibiotiku lietošana vai automašīnas vadīšana.

Par Līgas Andžanes pieredzi, atsakoties no alkohola, un viņas interesantajām atziņām lasi jaunajā izdevumā “Kā būt laimīgai”, bet te īsi ieteikumi, ja arī tu nolem to pamēģināt:

Ja nolem paņemt pauzi vai likt punktu:

Atteikšanās no tā, kas šķietami sniedz labumu, rada zaudējuma izjūtu. Izaicinot sevi nelietot alkoholu, pastāv iespēja piedzīvot vēl lielāku kārdinājumu iedzert, jo esam tendēti iekārot aizliegto augli. 

Veiksmes pamatā ir izpratne un attieksme. Ja atteikšanos uztver kā sodu, kas jāizcieš, tas kļūst par sodu. Ja gaidīsi, ka ballītē bez alkohola jutīsies nožēlojami, tā, visticamāk, būs.

  • Uztver dzīvi skaidrā kā piedzīvojumu. Pieļauj iespēju, ka patiesībā dzīve bez alkohola varētu būt baudāma.
  • Nedomā par atteikšanos un koncentrējies uz ieguvumiem, piemēram, uzlabojusies miega kvalitāte, paaugstināts libido, lielāka apzinātība, paģiru neesamība un kopumā labāka veselība
  • Ja regulāra iedzeršana ar kolēģiem vai biznesa partneriem ir daļa no korporatīvās kultūras, no piedāvātā dzēriena atsakies ar pārliecību (“Paldies, es šobrīd alkoholu nelietoju!”) un veikli ievirzi sarunu citā gultnē. 
  • Apmeklējot profesionālo kontaktu veidošanai un uzturēšanai svarīgus pasākumus, ierodies laikus un pasūti bezalkoholisko kokteili, kas vizuāli neatšķiras no alkoholiskā, tādējādi izvairoties no liekas tincināšanas.
  • Visbeidzot – trakulīgas dejas uz bāra letes kolektīva Ziemassvētku ballē daudz nopietnāk apdraud tavu karjeru nekā pieklājīga atteikšanās no dzēriena.

Izvēlies gudri!

Foto: publicitātes
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu