Kā Taņa saslima ar kailo ēdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kā Taņa saslima ar kailo ēdi? Viņa pagalmā atrada noklīdušu kaķēnu un atnesa mājās! Tā vēsta infekcijas slimību tematikai veltīts padomju laiku plakāts Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Holera, Sibīrijas mēris, sifiliss, skarlatīna, difterija, bakas, tīfs, cilvēka parazīti. 20. gadsimta vidū joprojām pastāvēja risks saslimt ar kādu no šīm slimībām.

“Skatieties – uz mēles brūce, bet viņa laiza trauku, tā nododot citiem sifilisu. Nelaiziet svešus traukus!” Tā vēsta plakāts, demonstrējot, kā izplatās sifiliss. Zāles pretējā pusē lielā kolbā uz zilgana fona izceļas šķidrumā ievietotais kādu metru vai pat vairāk garais lentenis. Blakus plakāts, kurā pārdevēja baltā halātā ar nazi stāv pie letes, uz kuras jēls gaļas gabals. Lenteņa oliņas ir jēlā gaļā. Savukārt ar Sibīrijas mēri ražošanā var inficēties, stiepjot pār plecu jēlas dzīvnieku ādas. Plakāts vēsta, ka jālieto cimdi un ādas jāpārvadā ķerrās.

Savukārt gadījums ar Taņu, kas samīļo un atnes mājās pagalmā vai kāpņu telpā atrastu kaķīti, tādējādi inficējoties ar kailo ēdi un vēl aplipinot ar to brāli un klasesbiedrus, padomju laikos bija visai tipisks un aktuāls.

Izstāde, kas iekārtota vienā zālē, aizrauj ar padomju laiku estētiku, biedējošo tematiku un pārsteidzošo tās atspoguļojumu.

Vīrusi un baktērijas atrodas visur. Tie ir plašāk sastopamā dzīvības forma uz planētas. Daudzi no tiem izraisa lipīgas slimības, kuras ir bīstamas cilvēka veselībai. Baktērijas vairojas ik pēc 20-30 minūtēm, vīrusi vēl ātrāk. Mikroorganismu milzīgais skaits un variācijas dod lielas priekšrocības pielāgoties un izdzīvot mainīgos vides apstākļos. Jau izsenis cilvēki ir centušies izprast šīs slimības un atbilstoši attiecīgā laikmeta priekšstatiem un zināšanām izvairīties no saslimšanas. 

Par nozīmīgu informācijas un profilakses propagandas līdzekli kopš 19.gadsimta beigām kalpo plakāts. Arī padomju vara tās pirmsākumos saskatīja plakātā tā lielās iespējas. Nozīmīgā veselības tematika tika sapludināta ar sociāli politisko reklāmu, veidojot cilvēka apziņu atbilstoši padomju varas vajadzībām. Izstādē apskatāmie plakāti no muzeja kolekcijas ataino infekciju slimību tematiku un aptver 20. gadsimta pirmo pusi, kad padomju propaganda visvairāk ietekmējusi medicīniska rakstura plakātu saturu un formu. Izstādi papildina attiecīgā laikmeta infekcijas slimību ārstniecības līdzekļi un sadzīves priekšmeti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu