Džonsons nāk klajā ar "Brexit" piedāvājumu, Brisele to uzņem vēsi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ANDY RAIN / EPA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons iesniedzis Eiropas Savienībai (ES) savus "Brexit" priekšlikumus, kuros novirzās no savas priekšteces Terēzas Mejas piedāvātās izstāšanās stratēģijas.

Palikušas tikai divas nedēļas līdz izšķirošajam ES samitam, kurā atklāsies "Brexit" procesa virzība tuvākajā nākotnē - vai nu Džonsons varēs ar Briseli panākt jaunu "Brexit" vienošanos, vai arī viņam nāksies lūgt jaunu izstāšanās termiņa pagarinājumu.

Teorētiski iespējams arī trešais scenārijs, proti, Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES bez vienošanās, taču pagājušomēnes tika pieņemts likums, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās "Brexit".

Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram adresētā vēstulē Džonsons izklāsta savus ierosinājumus saistībā ar tā dēvēto pagaidu risinājumu par Īrijas un Ziemeļīrijas robežu. Džonsons vēstulē apliecina, ka Apvienotā Karaliste vēlas panākt izstāšanās vienošanos un mudina ES uz kompromisu, taču, kā norāda portāls "Politico.eu", Dublinā un Briselē uz piedāvājumu raugās skeptiski.

Ko paredz Džonsona "Brexit" piedāvājums?

Vispirms jāuzsver, ka Džonsons nav nācis klajā ar pilnībā izstrādātu vienošanos - tādu līdz šim panākusi tikai viņa priekštece Terēza Meja, sarunu ceļā ar Briseli nonākot pie teju 600 lappušu gara dokumenta, ko pēc tam vairākkārtīgi noraidīja britu parlaments.

Džonsona priekšlikums savukārt izklāstīts četras lappuses garā vēstulē, pievēršoties tieši Īrijas-Ziemeļīrijas robežas jautājumam.

Džonsons ierosinājis atteikties no Mejas plānā iekļautā pagaidu risinājuma. Ja Mejas piedāvātais risinājums kalpoja kā tilts uz nākotnes attiecībām ar ES, "kurās Apvienotā Karaliste būtu cieši integrēta ES muitas līgumos un daudzās jomās sakristu ar ES likumdošanu", tad Džonsona valdībai šāds attiecību modelis neinteresējot.

Džonsona valdība vēlas, lai ES un Apvienotās Karalistes turpmākās attiecības būtu balstītas uz brīvās tirdzniecības līgumu, Apvienotajai Karalistei "pārņemot kontroli pār saviem regulējumiem un tirdzniecības politiku".

"Šajos apstākļos [Mejas piedāvātais] pagaidu risinājums ir tilts uz nekurieni, nepieciešams atrast jaunu ceļu," raksta Džonsons.

Briselei iesniegtie priekšlikumi paredz, ka uz Īrijas robežas vai tās tuvumā pārbaudes netiks veiktas, un Londona ievēros 1998.gadā noslēgto miera līgumu, ar ko tika pārtraukts desmitgadēm ilgais konflikts Ziemeļīrijā.

Tiek apsvērta iespēja izveidot vienotu Īrijas un Ziemeļīrijas regulējošo zonu, kurā preces varētu pārvietot bez pārbaudēm. Tomēr Ziemeļīrijai pēc pārejas perioda pilnībā jāpaliek Apvienotās Karalistes muitas zonā.

Džonsons vēstulē norāda, ka "mums [jaunā "Brexit" vienošanās] jāpanāk pirms oktobra Eiropadomes" tikšanās. "Politico.eu" piezīmē, ka šāds izteikums no Džonsona puses esot "visai ironisks", ņemot vērā, ka ES Džonsonam jau vairāku mēnešu garumā lūdz iesniegt konkrētus priekšlikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu