Digitālais arheologs, mākslīgā intelekta treneris jeb būtiskākās nākotnes profesijas (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozare attīstās straujiem soļiem. Šī gada četras top tehnoloģijas, saskaņā ar IT uzņēmuma "Accenture" pētījumu, kurā tika aptaujāti 6600 vadītāji no 27 valstīm, ir sadalītās virsgrāmatas, tai skaitā blokķēdes, tehnoloģija, mākslīgais intelekts, paplašinātā realitāte un kvantu skaitļošana. Lielākā daļa jeb 89% pētījumā aptaujāto uzņēmumu eksperimentē vai investē vienā vai vairākās četrotnes tehnoloģijās.

Kā norāda "Accenture" inovāciju vadītājs Kristaps Banga, ienākot jaunākajām tehnoloģijām, prasmju saraksts, ko darbiniekos vēlas redzēt uzņēmumi un organizācijas, kļūst aizvien daudzveidīgāks.

Kristaps Banga
Kristaps Banga Foto: Publicitātes foto

Ekonomikā parādās jauni pakalpojumi un servisi. Mūsdienās cilvēkam ir nepieciešamas ne tikai profesionālās prasmes un pieredze, bet arī iemaņas darbam ar tehnoloģijām jaunu pienākumu veikšanai. Rodas jaunas profesijas. Jau šobrīd uzņēmumi meklē un uzņēmumos ir inovāciju vadītāji, mākslīgā intelekta eksperti, dronu operatori, kā arī uzņēmumi lūkojās pēc lietu interneta ekspertiem, kas ir salīdzinoši jaunas profesijas.

Uzņēmumi meklē cilvēkus, kuriem ir tehnoloģiskās zināšanas, kā arī pieredze vai prasmes attiecīgajā jomā, lai varētu pētīt, pārbaudīt un ieviest jaunākās tehnoloģijas. Nākotnē darbinieka konkurētspēja būs atkarīga no viņa spējas paralēli esošajām prasmēm, pieredzei un zināšanām apgūt jaunas iemaņas. Turklāt pētījumos pierādīts, ka vislabākos rezultātus ir iespējams panākt, cilvēkam strādājot kopā ar tehnoloģijām.

Lai arī šobrīd ir grūti paredzēt nākotnes profesijas, sagaidāms, ka, pieaugot kriptovalūtu popularitātei, nākotnē būs pieprasījums pēc speciālistiem, kas izskatīs kriptovalūtu darījumus un dzīs pēdas digitālajā vidē, tāpat pieprasīti būs kriptovalūtas brokeri.

Septembrī raidorganizācija BBC iepazīstināja ar interesantu profesiju – digitālais arheologs, kas ir programmētājs, kas pēta novecojušas videospēles un cenšas atrast kaut ko aizmirstu kodā, ko varētu izmantot mūsdienās. Tehnoloģijas ienāk visas tautsaimniecības jomās, tāpēc jaunas iespējas paveras rūpniecībā, lauksaimniecībā.

Nākotnes lauksaimnieks aktīvi pārvaldīs saimniecības, izmantojot jaunākās inovācijas, kā arī sniegs esošajiem lauksaimniekiem ieskatu tehnoloģiju izmantošanā.

Interesants attīstības virziens ir saistībā ar bezpilota auto izpēti, kad būs nepieciešami bezpilota auto inženieri, dizaineri, testētāji utt. Pieaugot paplašinātās realitātes virzienam, nākotnē vairāk tiks meklēti paplašinātās realitātes dizaineri. Tāpat pieprasīti būs neirotehnoloģiju eksperti un treneri, mākslīgā intelekta treneri un dizaineri, komerciālie kosmosa piloti u.c.

No uzņēmējdarbības prizmas jaunus izaicinājumus rada cilvēki, kas šobrīd savu dzīvi nespēj iedomāties bez digitālās vides un tās sniegtajām iespējām. Tas ir skaidrojams ar to, ka, pieaugot tehnoloģiju uzvaras gājienam, cilvēka ikdienas paradumi un pieņemtie lēmumi aizvien ciešāk savijas ar digitālo vidi, kas paplašina cilvēka digitālo identitāti jaunos apvāršņos, protams, ievērojot datu aizsardzības prasības.

Uzņēmumi un organizācijas, ņemot vērā cilvēka iepriekš izdarītās izvēles un lēmumus digitālajā vidē, var daudz jēgpilnāk un precīzāk uzrunāt savus klientus, piedāvājot pakalpojumus un servisus, kuros patērētāja vajadzības nav apmierinātas vai piepildītas, ja tiek saņemta attiecīga piekrišana.

Nākotnē iegūtie dati uzņēmumiem un organizācijām pavērs jaunus veidus, kā identificēt iespējas tirgū, ieviešot nebijušus pakalpojumus, un veicinās uzticamu attiecību veidošanu ar klientiem.

Šobrīd mēs dzīvojam ļoti labos laikos, inovācijas un tehnoloģijas ir ikvienā solī, tikai jāmāk tās pareizi un jēgpilni izmantot. Cilvēkam nepieciešams pilnveidot savas digitālās prasmes, tāpat ikvienam ir svarīgi turpināt iesākto un apgūt jaunas lietas, jo tehnoloģiju attīstība nestāv uz vietas.

Nākotnē cilvēkam būs svarīgi būt elastīgam – spēt pielāgoties pārmaiņām, saglabāt radošumu, attīstīt kritisko domāšanu un apgūt starpdisciplinārās zināšanas. Arī uzņēmumiem ir svarīgi pilnveidot savu darbinieku zināšanas un paaugstināt speciālistu kompetenci.

Uzņēmumiem ir jāizmanto tehnoloģiju sniegtais potenciāls, jāveicina atbilstošas kultūras izveide uzņēmumos, lai darbinieki nepārtraukti mācītos un pilnveidotu savas zināšanas un prasmes. Viedās tehnoloģijas prasa viedu domāšanu visos līmeņos.

Plašāku ieskatu IT tendencēs “Accenture” Inovāciju vadītājs Kristaps Banga sniegs Biznesa tehnoloģiju pasākumā “RIGA COMM 2019”, kas notiks 10. un 11. oktobrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu